Diumenge, 24 de Novembre de 2024

El sector del pinso apressa el Port de Tarragona a resoldre el conflicte de l'estiba per l'augment de les importacions

Fabricants i comerciants avisen que la situació de sequera obligarà a comprar més gra a l'estranger

21 de Juny de 2023, per ACN
  • Imatge d'arxiu de vaixells al Port de Tarragona

    ACN

Els fabricants, importadors i comerciants de pinso han exigit a l'Autoritat Portuària de Tarragona (APT) que es posicioni davant el conflicte de l'estiba i que trobi una solució "imminent". Asseguren que la situació s'ha agreujat amb l'arribada de la sequera i que les previsions d'una reducció del 50% de la collita espanyola incrementaran les necessitats de compra a l'estranger. Des de l'Associació Catalana de Fabricants d'Aliments Compostos (ASFAC) calculen que enguany s'hauran d'importar prop de 600.000 tones mensuals de gra.

Per això, han demanat, que abans de l'agost, s'augmenti el personal portuari. Consideren que la plantilla d'estibadors hauria de sumar, com a mínim, 50 treballadors més. Tot i que el conflicte laboral dels estibadors fa anys que s'arrossega, el sector agroalimentari ha manifestat aquest dimecres que es troben en una situació "crítica", després que durant l'últim any hagin coincidit diferents circumstàncies com són la pujada de preus a conseqüència de la guerra a Ucraïna i la sequera. Per aquest motiu, diferents associacions relacionades amb la fabricació, comercialització i importació del pinso han exigit mesures urgents a les administracions competents abans d'arribar a un "possible desproveïment" que els obligui a "prendre mesures dràstiques", tal com ha manifestat el vicepresident de l'ASFAC, Xavier Solanes.

Per aquests col·lectius, una de les primeres solucions passa per agilitzar la liberalització de l'estiba, exigida des de fa temps per la Unió Europea. Una professió que durant més d'un segle ha funcionat com una mena de mutualitat en la qual els treballadors tenen bona part del control. En el cas del Port de Tarragona, la plantilla treballa per al Centro Portuario de Empleo (CPE) ESTarraco. Aquesta societat està formada per cinc empreses que els permet ser elles mateixes les que contracten directament els professionals. Això també obre la porta a què altres companyies puguin entrar al sector.

 

Sumar més de 50 treballadors

 

El sector agroalimentari és conscient que aquesta problemàtica no se solucionarà a curt termini. Per això també han exigit altres mesures que puguin aplicar-se de manera imminent com són l'increment de la plantilla i l'augment de la capacitat horària dels serveis inspectors del port. Asseguren que els 130 estibadors actuals són insuficients per cobrir les necessitats d'un dels ports més importants del Mediterrani en l'àmbit agroalimentari internacional. Consideren que haurien de ser, com a mínim, 200 treballadors.

Segons les associacions afectades, la disminució del ritme de descàrrega ha comportat que diverses importadores de cereals hagin canviat el port de Tarragona per altres ports de l'estat. El secretari general de l'Asociación Española de Comercio Exterior de Cereales y Productos Análogos (AECEC), Diego Pazos, ha detallat que molts dies s'estan descarregant prop de 2.000 tones davant les 10.000 tones diàries necessàries. Un nou escenari que ha suposat més costos per als fabricants de pinsos i tota la cadena posterior fins a arribat al consumidor final. Pazos tambe ha assegurat que durant el 2022, prop de 600.000 tones de pinso que havien d'arribar a la infraestructura tarragonina es van haver de desviar.

 

La sequera agreuja la situació

L'Associació Catalana de Fabricants d'Aliments Compostos (ASFAC), la Confederación Española de Fabricantes de Alimentos Compuestos para Animals (CESFAC), la Asociación de Comercio de Cereales y Oleaginosas de España (ACCOE), La Llotja de Cereals de Barcelona i la Asociación Española de Comercio Exterior de Cereales y Productos Análogos (AECEC) han estat les impulsores d'aquestes mesures davant una situació que creuen que "anirà a pitjor" amb l'arribada de la sequera.

Les cooperatives agroalimentàries han previst una reducció del 50% en la collita d'enguany, respecte a la de l'any passat. Per la seva banda, l'ACCOE preveu un descens del 50,22% respecte el 2022, mentre l'ASAJA planteja una reducció del 65%.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics