Dilluns, 25 de Novembre de 2024

'El Tecnoparc ha d'evolucionar i convertir-se en un districte tecnològic'

S'ha presentat un estudi que posiciona Reus com a líder del sector tecnològic a la Catalunya Sud

16 de Novembre de 2023, per Raúl Rodríguez
  • Representants públics i de l'entorn del Clúster TIC a la presentació de l'estudi

    Raúl Rodríguez

Reus i el seu territori pròxim i d'influència compten amb un entorn i unes caràcterístiques favorables per fer valdre el seu posicionament en l'àmbit tecnològic. Així ho conclou l'estudi presentat aquest dijous a REDESSA Tecno que presenta quatre grans eixos de treball: desenvolupament econòmic, infraestructures i connectivitat, suport governamental i col·laboració regional, i formació i talent. L'estudi apunta que el següent pas és fer del parc tecnològic un "districte".

El principal motor empresarial, i privat, que ho fa possible és el Clúster TIC Catalunya Sud, que actualment aplega a una norantena de socis i partners. A hores d'ara, Reus és la segona ciutat amb un major percentatge de població ocupada en l'àmbit tecnològic català, després de Barcelona, i és que de les 10 empreses que més van contractar perfils tecnològics l'any passat a tota la demarcació, la meitat estan establertes a Reus. "Cap empresa del sector, aquí al territori, ens ha aixecat l'alerta", apunta el clúster manager del TIC Sud, Sergi Novo. Segons l'estudi, el 66,4% de les empreses TIC van créixer la seva facturació el 2022 respecte a l'any anterior i més de la meitat (54%) preveu una ampliació dels equips durant l'any en curs.

Aquestes empreses van contractar 250 persones l'any passat, el que significa el 83% de contractacions de perfils tecnològics que es van fer a la demarcació, segons dades facilitades per les empreses associades al Clúster TIC Sud. Cal destacar que les 5 empreses tecnològiques més rellevants de Reus sumen 1.400 treballadors i més de 1.200 M d'euros de facturació.

Seguint la línia de desenvolupament econòmic, des del territori es treballa en projectes europeus, com ara el Soulfood, i amb diversos sectors, per exemple, al projecte del Hub Foodtech & Nutrition.

La peça clau, i la més reclamada per les empreses, és la formació i retenció del talent

El 54% de les empreses TIC que han participat a l'estudi esperen crèixer els seus equips, mentre que al voltant d'un 30% esperen mantenir el nombre de treballadors. Amb tot, la recerca de talent, i retenció d'aquest, continua a l'ordre del dia. Sergi Novo considera que és una gran oportunitat el fet de conviure en un mateix espai amb la Universitat Rovira i Virgili, i un dels seus desitjos és que s'aposti per la formació professional a la zona de Bellissens. A més, el clúster mànager del TIC Sud apunta que la "dèria" actual és l'aposta per "perfils híbrids", dins l'àmbit del Dret o la Comunicació, per exemple.

Quant a les infraestructures i la connectivitat, l'aeroport de Reus i les futures Intermodal i estació de Bellissens, o el Tramcamp, són facilitadors de la mobilitat interurbana. A més, la ciutat de Reus compta amb equipaments, com ara REDESSA Cepid o Viver, que permeten l'arribada i creixement de noves empreses.

Tot plegat, s'entén dins d'una aposta governamental amb una estratègia territorial clara: l'impuls de l'Àrea Metropolitana del Camp de Tarragona. Treballar la regió, segons l'alcaldessa de Reus, Sandra Guaita, és sinònim de "sumar des de la potencialitat de cada municipi". "No hem de competir, sinó treballar col·laborativament", explica.

Tant Sandra Guaita com Sergi Novo estan d'acord en el fet que l'aliança públicoprivada és clau per avançar en tots aquests aspectes.

Un districte tecnològic dins de l'àrea metropolitana TIC

La conclusió principal de l'estudi és que el parc tecnològic del Tecnoparc ha de créixer. "El Tecnoparc ha d'evolucionar i convertir-se en un districte tecnològic", reclama Novo, qui parla d'una "àrea metropolitana TIC". 

Per assolir aquest nou districte TIC, es continua treballar en diversos aspectes, com són:

- La creació de més espais col·laboratius per a les empreses: el nou centre de REDESSA Innovació ja té espais dissenyats amb aquesta finalitat i estem habilitant més zones en la resta de centres.

- L'impuls de noves incubadores: la Incubadora TIC compta ja amb una vertical "foodtech" i estem treballant per crear-ne una altra en l'àmbit de la Intel·ligència Artificial.

- Una col·laboració més estreta amb els centres tecnològics i de recerca: el Hub Foodtech & Nutrition és l'eina que permet generar dinàmiques amb centres tecnològics i investigació.

- La posada en marxa de nous esdeveniments de referència que posicionin el Tecnoparc en l'àmbit tecnològic: es treballen des de firaReus Events i en breu en es presentarà una jornada al voltant de les TIC, prevista per al mes de desembre.

- La creació de més habitatge a l'entorn del Tecnoparc: ja s'ha donat el primer pas amb els nous habitatges de Mas Iglesias.

- La generació de talent: s'han iniciant accions amb Mas Carandell per fomentar formacions específiques, i potenciar la relació amb instituts i centres d'FP, i les  pròpies empreses, també organitzen tallers formatius a mida de les seves necessitats.

- L'aposta per les zones verdes i els espais naturalitzats i més sostenibles, que acosti a l'espai a la ciutadania i el faci més atractiu per a les empreses: ja s'ha dissenyat el projecte de naturalització del Tecnoparc i també s'estan realitzant actuacions per fomentar la sostenibilitat dels centres d'empreses.

El clúster màneger del Clúster TIC, Sergi Novo, considera que l'entorn ha de ser més atractiu, també quant a la presència de restaurants, i que cridi a la ciutadania. A més, conclou: "Estem fent coses molt bones, però ens hem de vendre millor cap a fora".

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics