Dissabte, 13 de Juliol de 2024

Les tortugues careta fan una posta de 114 ous a la platja de la Savinosa de Tarragona

És la primera de la temporada

12 de Juliol de 2024, per Reusdigital.cat
  • Detall del primer niu de tortuga careta localitzat a la cosata catalana aquesta temporada

    ACN

Les primeres tortugues careta de la temporada han fet una posta de 114 ous a la platja de la Savinosa de Tarragona. L'avís l'ha donat a primera hora del matí d'aquest divendres un banyista i ha comportat l'activació del protocol tècnic corresponent. 24 ous dels 114 s'han traslladat a les instal·lacions de la Fundació per a la Conservació i Recuperació d’Animals Marins (CRAM), on s'incubaran per assegurar-ne la viabilitat. Pel que fa al niu, la tortuga ha triat un punt amb pendent negativa a la platja, motiu pel qual s'ha optat per traslladar-lo a un indret pròxim més idoni per protegir-lo de les condicions meteorològiques. Alhora, s'ha delimitat l'espai per evitar que l'activitat humana interfereixi en el naixement de les cries.

El director general de Polítiques Ambientals i Medi Natural, Marc Vilahur, ha animat a la ciutadania a participar en les tasques de voluntariat per vigilar la posta fins el moment del naixement de les cries de tortuga careta. De fet, aquest és el primer niu que s'ha detectat aquesta temporada d'aquesta espècie amenaçada al conjunt de la costa catalana. En l'operatiu hi ha participat tècnics del departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural i l'Ajuntament de Tarragona, el Centre Tecnològic BETA de la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya, el CRAM, el CRARC i el Cos d'Agents Rurals.

Habitualment, les tortugues fan els nius entre mitjans de juny i finals de juliol, mentre que les cries comencen a emergir a partir d'agost fins mitjans o finals d'octubre. Segons Paula Pérez, tècnica del Centre BETA de la UVic-UCC, ha calgut moure el punt on s'ha detectat el niu perquè tenia risc d'inundar-se en cas de llevantada. "El que hem fet ha estat respectar al màxim el lloc que ha triat la tortuga, però moure'l una mica més amunt, en una zona més protegida de l'aigua, de les escorrenties i de l'activitat humana", ha afirmat. Precisament per evitar complicacions, s'ha fet un tancat per limitar l'accés a la zona. Per la seva part, l'experta Elena Abella ha remarcat la importància de tots els agents implicats per gestionar les platges davant un fenomen científic "que va a més".

L'any passat es van localitzar deu nius de tortuga careta a la costa catalana, la meitat dels quals al delta de l'Ebre. La resta es van repartir entre Malgrat de Mar, Begur, Coma-ruga, Calafell i Viladecans. En cas de detectar una posta, es demana a la població que avisi de forma immediata al 112 i no molestar a les tortugues ni trepitjar els rastres.

 

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Reportatges