Dissabte, 17 d'Agost de 2024

Junts tenim més força

25 de Novembre de 2013, per Jaume Bernis

El sector ramader català ho ha tingut clar en tot moment, el cànon de l’aigua per explotacions ramaderes, que pretén establir l'Agència Catalana de l'Aigua, no és admissible ni adequat davant la situació actual del sector. Els principals arguments en contra han estat que els ramaders no rebem cap servei de l’ACA que justifiqui el cobrament d’aquest cànon, que la renda del sector agrari ha caigut a Catalunya un 40% des del 2001 en termes constants i que les explotacions ja hem fet importants inversions amb objectius ambientals, de sanitat i benestar animal, que ens han suposat una despesa econòmica molt important.

Tots els productors ho hem expressat aïlladament, però a JARC hem considerat necessari fer un pas més, calia dir-ho amb una sola veu alta i clara, unir esforços per assolir un objectiu comú. Per aquest motiu varem convocar les entitats que representen els productors dels diferents sectors ramaders, amb l’objectiu de fer front comú contra l’aplicació d'aquest cànon i establir un document de posicionament conjunt per fer arribar les nostres reivindicacions, principalment als Departaments implicats.

Així ho hem fet, el dijous 21 de novembre, ens hem reunit amb el conseller d’Agricultura; amb el de Territori i Sostenibilitat i amb el director de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA). Finalment s’ha acordat que el cànon no s’aplicarà el 2014 i es mantindran les converses per definir com quedarà a partir de 2015, amb el compromís d’analitzar les dades actualitzades aportades per ambdues parts i prendre decisions ajustades a la realitat i adequades pel nostre sector.

Aquesta notícia s’ha de valorar positivament, però també ha de ser un motiu de reflexió. Cal que, com a sector, ens plantegem seriosament que és convenient unir esforços i defensar conjuntament aspectes que ens afecten a tots, com pot ser l’augment del cost de les assegurances de recollida d’animals morts, la taxa d’inspecció sanitària establerta per als escorxadors i que aquests repercuteixen als productors, etc... Malauradament son molts els temes que ens posen pals a les rodes i que dificulten la millora del sector ramader.

Cal recordar a Administracions i partits polítics, de forma clara i conjunta, la importància del sector ramader català, que segons les declaracions que el propi conseller d'Agricultura feia al maig d'enguany, deixen clar que “La ramaderia suposa més del 60% de la Producció Final Agrària del nostre país i en moltes comarques és la base d’una agroindústria molt poderosa. Si pensem en l’activitat del sector primari català, es pot afirmar que Catalunya és, bàsicament, una nació ramadera”.

Aprenguem de les experiències positives i unim forces quan calgui, perquè és molt important no perdre de vista que l’objectiu final és viure de la nostra activitat agropecuària, vetllant per augmentar-ne l’eficiència però de forma sostenible, perquè està clar que els principals interessants en preservar l’entorn rural som els propis pagesos i ramaders.

Jaume Bernis és cap sectorial del porcí de Jarc.

 

 

 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Reportatges