La realització d'una dieta equilibrada en persones afectades per psicosi hauria de reduir les possibilitats que aquests pateixin una síndrome metabòlica, és a dir, obesitat, hipertensió, hiperglucèmnia o disminució del colesterol considerat com positiu. Aquests pacients tenen entre un 40 i un 50% més de possibilitats de desenvolupar aquesta patologies, segons l'estudi, realitzat sobre 122 persones. 81 presentaven una psicosi incipient i menys de 5 anys de la malaltia; 16 persones teinen un alt risc de psicosi, i 25 eren sanes.
Els resultats de la investigació indiquen que els dos primers grups de pacients porten un estil de vida menys saludable, amb tabaquisme, activitat físic reduïda i hàbits dietètics pobres. A més, el grup que té alt risc de patir psicosi presenta un increment de la ingesta de calories i d'àcids grassos saturats, i un menor consum de proteïnes en comparació amb les persones sanes. "Es dedueix, per tant, que l'estrès és un predictor d'aquests comportaments negatius", asseguren els investigadors.
L'estudi també valorava el paper que pot tenir l'hormona cortisol, que es secreta en situacions d'estrès, en el risc d'obesitat i de patir síndrome metabòlica en els grups estudiats. En aquest cas, no s'ha pogut demostrat la hipòtesi plantejada.
Els autors d'aquest estudi, que ha estat finançat per la Fundació de La Marató de TV3, són Núria Manzanares, Rosa Monseny, Laura Ortega, Itziar Montalvo, Joan Franch, Alfonso Gutiérrez-Zotes, Rebecca M. Reynolds, Brian R. Walker, Elisabet Vilella, i coordinat per Javier Labad. També s'ha comptat amb la participació d'investigadors de la Unitat d'Endocrinologia de la Universitat d'Edimburg.
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics