Divendres, 22 de Novembre de 2024

Neus Bonet: 'El Col·legi de Periodistes no pot dir a una empresa que no faci un ERO perquè no és un sindicat'

La nova degana de l'organisme, líder d'una candidatura "continuista", assumirà el càrrec el 18 de març

08 de Març de 2014, per ACN
  • Neus Bonet

    ACN

Bonet aposta en la seva etapa com a degana per dignificar la professió periodística i continuar la tasca començada per la junta que ara acaba el seu mandat després de quatre anys. Entre la feina feta ha remarcat l'ajuda "a la gent que més ho necessita: des de persones que s'han quedat sense feina fins a la que surt de la facultat i necessita cursos de formació". La periodista ha destacat que s'ha aconseguit crear durant aquest període un centre de formació que atén als col·legiats. "S'ha fet molta feina aquests quatre anys d'organització interna fins i tot d'obres que feien falta" i "ara cal treballar pel contingut, per la professió, per la situació periodística i aprendre a conviure en la realitat digital", ha assegurat Bonet.

Una de les primeres tasques, heretades de l'etapa anterior, serà seguir treballant en una revisió del Codi Deontològic que està elaborant el Consell de la Informació de Catalunya. "El CIC treballa en la reforma del Codi Deontològic perquè l'àmbit digital sembla que s'ha endut algunes de les normes més bàsiques".

Preguntada per conflictes laborals existents a mitjans com TV3 i Catalunya Ràdio, Bonet ha admès que el Col·legi de Periodistes no pot entrar a una empresa i dir-li si ha de contractar a una persona o acomiadar-la o si ha de treure un ERO "perquè seria que com portar-li els comptes". En aquest sentit, ha destacat que les empreses "tenen els seus comitès d'empresa i el Col·legi no és un sindicat". Una eina impulsada pel Col·legi en aquest sentit és la Mesa Sectorial, en la qual s'hi troben els col·legis professionals implicats en el periodisme, l'administració, els sindicats, les empreses i universitats. "Des d'aquí podem incidir en com es poden canviar les coses".

"El Col·legi no és un sindicat, els sindicats i comitès d'empresa són els representants dels treballadors, nosaltres podem recomanar o parlar o denunciar" quan s'afecta al model, ha reiterat. "Com pitjor treballen els periodistes, hi ha menys qualitat en la informació" que s'ofereix i "el dret a la informació es veu en qüestió".

Sobre la situació del periodisme a Catalunya, ha destacat que ningú s'ha d'enganyar: "No passem un bon moment ni els periodistes ni les empreses periodístiques". Ha fixat un problema més estructural en les empreses i un altre que té a veure amb la situació dels treballadors dins d'aquestes empreses o que s'han quedat fora del mercat laboral i veuen molt difícil reincorporar-s'hi. "La radiografia no és bona, però no puc dir si és nefasta o horrorosa perquè hi ha un procés que canvia molt ràpid".

'Hi ha hagut una època en què tothom ha tirat una mica de veta i ara ho paguem'

Entre els diferents motius de la crisi en el periodisme, ha considerat que "hi ha hagut un moment en què s'ha contractat, s'ha fet i s'ha ampliat d'una manera que es veia que no es podria seguir". "Hi ha hagut una època que tothom ha tirat una mica de veta i ara paguem aquesta situació", ha lamentat.

Bonet ha assegurat que els canvis al sector "no seran ni ràpids ni immediats. Estem al mig d'un canvi de manera de treballar, de relacionar-nos laboralment i del consum de mitjans de comunicació, tan els públics com els privats".

Preguntada pel fet que les facultats de comunicació llicencien cada any molts periodistes que no troben lloc al mercat, Bonet ha dit que "ara es paga una situació que s'ha anat creant quan tot anava molt bé". "No podem dir a una universitat privada o pública que deixi de fer un grau de periodisme perquè hi ha molta gent", ha manifestat. "El Col·legi no pot fer recomanacions en aquest sentit", ha apuntat. Tot i això, ha reconegut que "hi ha un excés d'oferta i després la demanda del mercat de treball no és en proporció".

Bonet ha explicat que molta gent jove que s'ha col·legiat recentment ho ha fet per "dignificar la professió". També molta gent jove planteja al Col·legi de Periodistes que "busquen feina fora; però a fora no és com anys endarrere, la crisi és a tot arreu i llocs per ocupar no n'hi ha tants", ha destacat. "Molts ens pregunten si tenim bossa de treball internacional i on es pot picar una porta amb una certa garantia d'èxit". En aquest sentit, ha considerat que un dels paradigmes és que s'inverteix en gent jove i després "se'n beneficien altres països" d'aquest capital.

'Res és gratis'

Un tema que està sobre la taula sobre tot als diaris és si s'ha de fer pagar al web per la informació. "Res és gratis i de la mateixa manera que no pretens que et regalin unes sabates, que t'operin gratis o que el supermercat t'emportis els productes gratis per què" no s'ha de pagar per la informació?, ha preguntat. "El dret a la informació és tan important i bàsic com ho pot ser la sanitat i l'educació". Així mateix, ha reconegut que serà complicat que "una cosa que s'ha ofert gratuïtament" de cop hi volta s'hagi de pagar. Tot i això, ha reflexionat sobre casos en els quals la gent ja paga.

Per què es va animar Neus Bonet a presentar-se com a degana del Col·legi? Ha apuntat que quan va començar en el món del periodisme Josep Maria Martí, el fins ara degà, li va obrir la porta a Ràdio Reus i després va coincidir amb Carles Francino que li va fer mestratge. "Després m'he trobat altra gent que de manera desinteressada m'ha ensenyat els trucs de l'ofici i me n'he beneficiat". Bonet creu que socialment ha de tornar tot el què ha après. "Si tot el que sé i he après ho puc posar a disposició de totes les persones que s'han quedat al carrer de 45 a 55 anys o de la gent que comença, estaré encantada", ha afegit.

Relleu generacional al Col·legi en quatre anys

Bonet ha anunciat que d'aquí quatre anys tenen previst fer un relleu generacional al capdavant del Col·legi de Periodistes. Una idea que comparteix el fins ara degà. "Volem passar un relleu a la gent més jove que ha començat a entrar a la candidatura. No podem fer tap generacional", ha remarcat.

La candidatura 'Més Periodisme' encapçalada per Bonet, la única que es va presentar a presidir el Col·legi de Periodistes, està formada per Marc Vidal, Josep Maria Martí -el fins ara degà-, Teresa Turiera, Jordi Navarro, Núria de José, Ramon Besa, Jordi Basté, Sílvia Cobo, Carles Prats, Ismael Nafría, Mònica López, Alícia Oliver, Gemma Torrents, Francesc Canosa i Laia Forés.

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics