Dilluns, 25 de Novembre de 2024

Una empenta al creixement empresarial, l'ocupació i el comerç de Reus

21 d'Agost de 2015, per Elisabet Soler
  • Mari-sol Amorín és la propietària de Minnistore Reus

    Elisabet Solé

  • Leonardo Aso

    Cedida

L'Ajuntament de Reus continua, un any més, fomentant l'activitat econòmica, empresarial i comercial de la ciutat. Ho fa a través de les dues línies de subvencions municipals convocades per la Regidoria de Promoció Econòmica i Ocupació del consistori reusenc, que els interessats poden sol·licitar fins el proper 15 d'octubre adreçant-se a REDESSA.

Tal com explica el regidor de Promoció Econòmica i Ocupació, Marc Arza, la regidoria reusenca convoca des de fa molts anys ajuts per facilitar l'emprenedoria, tot i que abans eren “més indiscriminats”, és a dir, atorgava un ajut lineal de 600 o 700 euros a qualsevol persona que engegués una empresa. En aquests 2 últims anys però, el consistori ha volgut definir-los més. “Ens va semblar que potser tenia més sentit fer-los més concrets -exposa Arza- poder donar ajuts d'un import una mica més elevat a col·lectius determinats que vam creure que ho podien necessitar".

En aquest sentit, una de les convocatòries consisteix en l'atorgament de subvencions per impulsar el creixement empresarial i la creació d'ocupació, la qual es subdivideix en dues línies d'ajuts que es dirigeixen a col·lectius concrets. L'altra convocatòria té com objectiu impulsar el comerç i es divideix en quatre línies d'ajudes diferents.

Cal dir que l'any 2014 van sol·licitar aquestes ajudes una quarantena d'empreses o professionals autònoms, dels quals se'n van beneficiar un total de 36. Enguany es preveu que s'hi presenti un nombre semblant de sol·licitants, tot i que hi pot haver un petit increment del 5 o 10%. “Creiem que aquestes subvencions han donat una bona resposta i tenen bona acollida, motiu pel qual les repetirem almenys un any més”, afirma el regidor de Promoció Econòmica i Ocupació. Tot i així, afegeix que  els agrada anar-les canviant d'orientació cada dos o tres anys “pensant en altres sectors” perquè també puguin tenir l'oportunitat de gaudir d'aquesta petita empenta.

Els autònoms, uns dels principals beneficiaris d'aquestes ajudes

La subvenció per l'Impuls al creixement empresarial i creació d'ocupació es divideix en dues línies. Per una banda, una primera línia consisteix en cobrir les quotes d'aquells que es donin d'alta en el Règim Especial de Treballadors Autònoms. Aquesta es limita a un import màxim de 250 euros fins a 12 quotes, per la qual cosa el beneficiari pot percebre un import màxim de 1.500 euros. Per altra banda, una segona línia pretén subvencionar les accions de foment de l'emprenedoria i consolidació i creixement empresarial que duen a terme les associacions o col·lectius empresarials de Reus, finançant fins un 50% de la campanya amb un total de 3.000 euros.

Pel que fa a la convocatòria de subvenció per l'Impuls al comerç, es divideix en quatre línies. La primera línia es dirigeix als establiments de primera instal·lació a Reus, als quals se'ls subvenciona el 30% de la inversió en material immobilitzat amb un màxim de 1.500 euros per sol·licitant i titular procedent de l'atur. El beneficiari pot rebre un màxim de 3.000 euros. Aquesta subvenció també es preveu en una segona línia per a l'impuls de comerç de qualitat als mercats municipals, que poden rebre un màxim de 1.700 euros per sol·licitant i titular precedent de l'atur amb un import màxim de 3.000 euros.

Per altra banda, aquests ajuts també es dirigeixen a aquells comerços ja existents amb un període d'obertura mínim de 6 mesos que facin una reforma del seu negoci per tal de millorar la seva competitivitat. En aquest cas l'Ajuntament de Reus també els subvenciona un 30% de la inversió amb un màxim de 3.000 euros per establiment. Per últim, també hi ha una subvenció del 50% amb un màxim de 3.000 euros per aquelles campanyes de foment comercial i promoció de la ciutat.

Marc Arza explica que hi ha uns requisits que ha de complir l'empresa. En el cas dels autònoms, per exemple, han de ser "persones que vinguin de l'atur, que es donin d'alta d'autònom i estiguin empadronades a la ciutat". En els casos dels comerços, han de ser "establiments del terme municipal de Reus de nova creació o que tinguin menys de 3 anys d'antiguitat i facin una nova inversió". "Totes les empreses que compleixen els criteris accedeixen a la subvenció per ordre d'inscripció fins que s'acaba el fons, que és de 60.000 euros", afirma Arza.

Minnistore Reus i FITT3D, negocis de nova creació beneficiaris de la subvenció municipal

Mari-sol Amorín és la propietària de Minnistore Reus, una botiga adreçada a infants on podem trobar un gran ventall de productes de llicència Disney i algunes altres de moda, com motxilles, carmanyoles, tasses o banyadors, entre d'altres. Després de treballar 14 anys en una mateixa empresa, Amorín es va quedar sense feina i va decidir muntar el seu propi negoci. "Vaig pensar que amb l'edat que tenia era una mica difícil trobar feina i com que em van fer fora injustament vaig pensar que volia ser la meva pròpia jefa" explica la propietària de la botiga, que va decidir obrir un negoci de productes infantils "perquè havia treballat en aquest àmbit i sempre cau alguna cosa pels nens".

La propietària de Minnistore Reus, que va obrir la botiga l'11 d'abril del 2014, va rebre la subvenció per a comerços o serveis de nova instal·lació, la qual s'adreça als nous establiments que obren a Reus. Amb aquesta ajuda va rebre un total de 1.500 euros per la inversió en material de la botiga. "Abans d'obrir la botiga vaig anar a Redessa on em van explicar tots els passos que havia de seguir per instal·lar-la -relata Amorín-. A més, em va dir que hi havia una subvenció a la qual em podia acollir, la de primera instal·lació. A l'ajuda per autònoms no m'hi vaig poder presentar, ja que no estic empadronada a Reus".

L'evolució de la botiga de productes infantils ha estat positiva, segons afirma la seva propietària. "Vaig començar amb productes de menys personatges i anava una mica perduda, però poc a a poc vaig anar-los ampliant -explica Amorín-. Cada vegada va evolucionant més i ara mateix estic bastant contenta".

Leonardo Aso és un altre dels beneficiaris d'aquesta subvenció municipal. El seu negoci, que preveu obrir les portes el proper mes de setembre, serà la botiga FITT3D, la qual oferirà serveis d'impressió 3D. En aquest establiment hi podrem trobar impressores i consumibles 3D d'ús domèstic, així com també màquines professionals per poder donar un servei d'impressió a empreses o gent que vulgui peces amb un acabat més professional. Un altre dels productes que oferiran són les miniatures especialitzades. "Escanegem la persona i després la reproduïm en 3D, com si fos una petita fotografia en escultura", assegura Aso.

En el seu cas, Leonardo Aso en un primer moment es va introduir en el món del 3D com a un hobby. "Sóc arquitecte i m'agradava pel tema del disseny, les maquetes, i per la novetat que suposava aquesta tecnologia per poder fabricar coses -explica l'emprenedor-. Com que m'agrada i aquí no hi ha res de l'estil, obro una empresa per expandir una mica aquesta nova tecnologia per aquesta zona".

El propietari de FITT3D també va assabentar-se d'aquestes subvencions per Redessa, quan va anar a informar-se sobre com obrir la seva nova empresa. En el seu cas, Aso s'ha pogut acollir a ambdues subvencions. Per una banda, ha rebut una dotació econòmica de 1.500 euros en concepte de comerç de primera instal·lació a peu de carrer. Per l'altra, també s'ha acollit a la subvenció que cobreix les quotes d'autònom, ja que està empadronat a Reus.  

Una petita empenta al comerç reusenc

Mari-sol Amorín, tot i que valora molt positivament aquesta ajuda, afirma que també caldria que hi haguessin més factors que acompanyessin, com per exemple els impostos i el lloguer, que considera que són molt cars. "Està bé que l'Ajuntament doni aquesta empenta, però si tot acompanyés jo crec que hi hauria més gent que es posaria negocis, però així és una mica difícil", argumenta la propietària de Ministore Reus.

Leonardo Aso també coincideix amb aquesta idea. "És bo que hi hagi ajudes, però realment costa molt perquè per iniciar una empresa has d'invertir moltíssims més diners -explica el propietari de FITT3D-. Aquesta subvenció és una empenta o al·licient que et cobreix unes despeses, amb què potser ni tan sols havies comptat, més o menys equivalents al que costa fer tots els tràmits per poder obrir l'empresa". L'emprenedor també explica que a part del vessant econòmic s'han de tenir molts altres factors en compte a l'hora d'iniciar un negoci. "Has de tenir clar el plantejament i el pla d'empresa, saber què vols fer i a partir d'aquí introduir-te en tot el tema burocràtic i de llicències, saber a quins llocs has d'anar i quins passos has de seguir".

El regidor de Promoció Econòmica i Ocupació reafirma aquest plantejament. "Quan s'engega una empresa, el compromís que demana personal i econòmicament va més enllà de 1.500 o  3.000 euros -explica Arza-. El que busquem amb aquestes subvencions és donar una empenta, aquell punt d'ajut i de facilitat que pot fer que una empresa se'n surti millor, especialment el primer any". Marc Arza afegeix que aquests ajuts pretenen "estimular la creació de nous negocis" i fer visible "un cert reconeixement al món empresarial i emprenedor", a més de ser un al·licient per aquelles persones que estiguin dubtoses i gràcies a aquestes subvencions es decideixin a fer el pas. "Les subvencions són ben acollides i a més hi ha un increment de l'activitat econòmica, aspectes que són molt positius per la ciutat", conclou Arza.

Feu clic sobre qualsevol fotografia per iniciar el passi de diapositives

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics