I després de parlar qué?
Potser en lloc de perdre diners i temps escoltant el que diuen es podria aprofitar per recordar tot el que han dit i no han complert. Senzillament, són, presumptament, mentiders.
Les infraestructures ferroviàries i la gestió de l'energia són les úniques qüestions que s'han posat sobre la taula en un discurs amb molt contingut general
El debat, moderat per la delegada de TV3 a Tarragona, Anna Masip, ha tingut com a qüestions centrals en clau territorial les infraestructures –sobretot les ferroviàries i el corredor mediterrani– i la gestió de l'energia. Dos aspectes, precisament, en què l'únic cap de llista que no s'ha mullat ni ha concretat cap proposta ha estat el de C's, Sergio del Campo.
El primer en obrir la veda ha estat el candidat de Democràcia i Llibertat, Ferran Bel, preguntant-se "per què les empreses del territori no són competitives?" i responent-se ell mateix: "per un dèficit d'infraestructures que no hi ha en cap altre lloc de l'arc mediterrani", ha assegurat. Així, ha afirmat que no s'ha invertit en aquesta qüestió "ni la meitat del que corresponia". En aquest aspecte el cap de llista del PPC, Jordi Roca, ha defensat que en els darrers anys s'han triplicat les inversions ferroviàries "en un context de restricció pressupostària".
En la mateixa línia que Bel s'ha pronunciat el cap de llista d'ERC, Jordi Salvador, que ha exposat que les químiques demanen "transport i energia elèctrica", i ha denunciat que "Espanya és l'únic país, comptant també tot el nord d'Àfrica, que al 2016 encara no té ample europeu".
Martí Barberà, d'UDC, s'ha mostrat disposat a fer un lobby, "un pacte de territori a dotze o catorze anys, on deixem estar la guerra de campanars per a què totes les ciutats tinguin una mobilitat sostenible i adequada". Així mateix, ha apostat per un "corredor únic" per a les mercaderies, punt en què s'ha enganxat amb el candidat d'En Comú Podem, Fèlix Alonso. Tots dos estan "d'acord" amb què les mercaderies no circulin per la costa, per on viatgen els passatgers, però el primer ha demanat al segon que tampoc vagin per l'interior. Des del PSC, Joan Ruiz s'ha mostrat partidari de "tirar endavant el tercer fil", encara que "no ens agradi gaire" i ha assegurat que si arriben al govern "tirarem endavant l'estudi per fer possible el transport de mercaderies per l'interior i el de passatgers per la costa".
Alonso, a més, s'ha postulat com l'únic que ha mirat pel territori i, des del municipi d'on és alcalde, Altafulla, ha presentat un contenciós administratiu per frenar les obres del tercer fil. En aquest sentit, ha dit que creu en el tercer fil, però com a "solució provisional". Jordi Roca li ha retret, però, la presentació del recurs.
Encara en matèria ferroviària, la majoria de candidats han posat de manifest que els trens funcionen pitjor ara que fa uns anys. Bel, que també és alcalde de Tortosa, ha escombrat cap a casa i ha incidit que "a l'Aldea no para ni l'Euromed", mentre que Barberà ha apostat per "regionals d'altes prestacions" allà on no hi arribi l'AVE, així com per un impuls a les rodalies o a altres tipus de transport, com els autobusos urbans.
Referent a la qüestió de la gestió de l'energia, bona part dels candidats ha criticat la tasca del PP. Per Bel, el cost energètic que hi ha a la demarcació "és inassumible", i ha retret directament a Roca que paguessin els 1.350 MEUR d'indemnització a Castor "quan tenim l'energia més cara de tota Europa". El popular s'ha defensat dient que el govern Zapatero va fer "una barbaritat" amb el tema elèctric.
Alonso ha posat damunt de la taula les anomenades "portes giratòries" i ha proposat, en el tema de les elèctriques, "revertir al sector públic tot el que és estratègic", és a dir, el gas, l'aigua i l'energia elèctrica. Roca, contundent, li ha contestat que "vostès que van arruïnar l'aigua pública a Catalunya –amb el govern tripartit–, no demanin gestionar l'electricitat".
Les relacions entre Catalunya i l'estat espanyol
La independència, la celebració d'un referèndum o una possible reforma de la Constitució han centrat bona part de l'inici del debat. Joan Ruiz ha parlat, justament, d'una reforma de la Constitució, que permeti també "reformar el Senat, traslladant la seu a Barcelona" i que aclareixi les competències de les comunitats autònomes, a més de "blindar" el sistema educatiu i de finançament.
Per Bel, "el que s'ha de pactar amb Madrid és una veritable sortida" de Catalunya de l'estat espanyol, que "el poble català ha de reafirmar", a les antípodes del que defensa del Campo, que ha dit que aquest debat hauria d'acabar i que el millor és "continuar tots units", tal com van mostrar els catalans a les eleccions del 27-S, ha declarat.
Precisament, el candidat de C's ha reclamat al Parlament que "expliqui la realitat" del què suposaria separar-se de l'estat espanyol, amb la necessitat de crear, per exemple, un model de Seguretat Social o una Agència Tributària pròpia. Bel, per la seva banda, li ha proposat un debat monogràfic sobre aquesta qüestió i ha defensat la "viabilitat" de tot plegat.
Salvador s'ha mostrat desencantat davant la possibilitat de tornar a demanar la celebració d'un referèndum; des del PP, Jordi Roca ha obert la porta a dialogar sobre una reforma de la Constitució; Barberà ha descartat tirar endavant el procés constituent, i Alonso ha volgut deixar clar que "el dret a decidir s'ha d'imposar" i que cal "derrotar" el model de PP i C's.
Crisi i reforma laboral
El cap de files socialista ha recordat que "les majors inversions al territori i les quotes més altes d'autonomia" s'han aconseguit amb governs de la seva formació, a la vegada que s'ha mostrat confiat d'aconseguir uns "bons resultats" en els propers comicis. Així mateix, ha incidit especialment en l'esforç que fan alguns avis, sostenint l'economia de la seva família, i ha proposat augmentar les pensions entre un 1 i un 2%.
La majoria de partits ha criticat també l'alt nivell d'atur, acusant directament el PP de no haver fet el suficient per millorar la situació, a la qual cosa Roca ha respost que s'han creat un milió de llocs de treball a tot l'Estat. Entre les propostes, destaquen la d'UDC de rebaixar l'IVA d'alguns establiments i serveis –com ara les perruqueries i els gimnasos o les factures de subministraments–, o la de C's per impulsar un contracte únic, indefinit i amb indemnitzacions creixents.
Al candidat d'ERC se li ha notat en aquest punt el seu passat com a secretari general de la UGT al territori, i s'ha alçat com el defensor de les classes treballadores, titllant la xifra d'atur d'"inacceptable i indecent". Fèlix Alonso, finalment, ha criticat l'"economia de casinos" de BCN World.
Un dels darrers aspectes que s'han tractat ha estat el de l'evasió fiscal. La dada que Joan Ruiz ha posat sobre la taula és de 1.500 MEUR a l'any, només a la demarcació de Tarragona, que servirien, ha assegurat, "per a la major part de les coses que estem parlant aquí". Bel ha recordat que a tot Catalunya la xifra augmenta fins el 16.000 MEUR, i ha reptat Jordi Roca a un debat concret sobre aquesta qüestió.
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics