Dimarts, 23 de Juliol de 2024

Jordi Cervera: ‘Reus ha de tenir una marató’

Reusdigital.cat entrevista el nou regidor d'Esports

11 de Març de 2016, per Enrique Canovaca
  • Jordi Cervera, al Pavelló Olímpic Municipal

    Enrique Canovaca

  •  

Quina valoració fa de la celebració de la Copa del Rei d’Hoquei patins a Reus?

La valoració és molt positiva, hi hagut 7.000 espectadors, tot un èxit. Hem de diferenciar, per això, la participació del Reus Deportiu de l’organització. Tothom ens felicita i jo ho faig als tècnics de Reus Esport i Lleure. Des de la federació de patinatge saben que a Reus tot funciona i estem esperant tancar els números a final de mes. Esportivament, el Reus Deportiu ha de fer també una valoració positiva, en aquests moments és un club de cantera i no de cartera, és important tenir fins a 8 jugadors de casa. Els resultats ja vindran.

Aquest tipus d’esdeveniments són rendibles per a la ciutat, tenint en compte la inversió de recursos necessària?

Són 100% rendibles. Tots els hotels han estat plens. També hem fet la minicopa, amb els equips infantils de cada club, a excepció del Liceo, substituït pel Reus Ploms. Tots els hotels han estat plens.

Esteu treballant en l’organització d’algun altre gran esdeveniment esportiu?

Rellsa ha d’organitzar activitats esportives d’aquest tipus, però també apostar per l’esport base i que l’esport arribi a tothom que ho necessita. El 12 de març fem el campionat de Karate Infantil de Catalunya, que neix de l’AMPA de l’Escola Teresa Miquel; el dia 19 hi ha el campionat de rítmica del Pare Manyanet, i el 9 de maig, el campionat de rítmica de La Salle. Com a activitats noves, Reus ha de tenir una marató, no sé si serà aquest any o el que ve, i tornarem a fer el torneig de golf Ciutat de Reus.

Com està el projecte de fer una Marató?

Hi ha un treball a fer, tot just ara. Podria ser que enguany es fes la primera marató de Reus.

Davant l’opció que Reus aculli la natació i el waterpolo dels Jocs del Mediterrani, què té a dir com a regidor d’Esports?

De cara el 2017, estem ben posicionats. Ja hem licitat els contractes per fer les obres de reforma al Pavelló Olímpic i l’Estadi Municipal, i per tant,  anem en temps i forma. La setmana passada vaig parlar amb el Javier Villamayor i em va dir que estaven explorant la possibilitat que la natació no es fes a Tarragona. Reus està ben posicionada i el Reus Ploms ja ha posat les instal·lacions al seu servei. No sabria dir-te si el tema està fred o calent, però si acabem fent un altre esport, serà bo per la ciutat.

Parlem de la relació de l’Ajuntament amb els clubs de la ciutat. A hores d’ara tenen un conflicte judicial obert amb el CF Reus, que vostè s’ha trobat. Com el solucionarà?

El més important és que el Reus ha dit que vol pagar. La ciutat ha reclamat un deute pendent pel lloguer i el club ha de respondre un dia d’aquests. Ara el club ha fet una ampliació de capital de 5 milions d’euros i li demanem que faci front al seu pagament. Confio que el CF Reus tingui liquidesa a curt termini i pugui pagar.

Les relacions han empitjorat amb aquest afer? Confia en la viabilitat del projecte?

Totalment. Ells no han dit que no volen pagar. El senyor Oliver va dir, tot just després de crear la SAD, que ell no volia crear cap bony a la ciutat, i per tant, confiem que compleixi la seva paraula.

A principis del 2017, el Reus Ploms ha de fer front al seu deute de 800.000 euros. Quin paper ha de jugar l’Ajuntament davant d’aquesta dificultat econòmica?

Vaig parlar amb l’Isidre Guinjoan i volen reconduir el crèdit. Em va dir que tindríem notícies en un parell de mesos i hem d’esperar que ens diguin.

Però fins a quin punt el consistori pot ajudar a la subsistència dels clubs privats de la ciutat?

Quan la propietat és privada, l’ajuntament pot fer poc. Això sí, quan hi ha una entitat que s’ensorra, l’Ajuntament ha de buscar vies de solució. En aquests moments, crec que hem actuat bé amb tots els clubs. Hem d’esperar a que el Ploms recondueixi la seva situació econòmica, el president és optimista.

Quin és el sistema d’ús de les instal·lacions esportives municipals per part dels clubs?

Ara ens estem reunint amb els clubs per dir com serà el nou contracte que faran amb Rellsa. Caldrà fer una factura i llavors hi haurà subvencions per una altra banda. L’únic problema que tenim ara és que no hi ha hores lliures als espais esportius municipals.

Però com serà aquest nou sistema?

Fins ara, l’Ajuntament retribuïa a Reus, Esport i Lleure amb una subvenció per cobrir les despeses d’ús de les instal·lacions municipals, però hi ha hagut un canvi legislatiu que obliga el canvi. Ara, tots els clubs hauran de factura el cost real a l’empresa municipal, i posteriorment, demanar una subvenció a la regidoria d’Esports que pot ser del 100%, del 90%, del 80% etc. El Reus Deportiu ha estat el primer en entrar en aquest sistema per ser una societat anònima deportiva, i per això, es va signar el conveni a tres bandes. Com que les peticions dels espais esportius van per temporada, de l’1 de gener al 30 de juny es farà una solució provisional, i a partir de l’1 de juliol, ja s’implantarà del tot el sistema. Rellsa s’està reunint ara amb els clubs per informar-los.

Quins seran els criteris per les subvencions?

Les bases seran criteris tècnics, esportius, socials o econòmics. Si un nen ha d’entrenar dos dies per tenir una bona preparació o estat físic, i en realitat, en vol entrar cinc per avançar encara més, segurament l’ajuntament només subvencionarà el cost dels dos primers dies. Aquest és un exemple. L’Ajuntament tampoc pot estirar més el braç que la màniga. No pot ser que Rellsa faci un servei i sigui com un xiclet, ja que això porta problemes de comptabilitat.

A dia d’avui, en quina situació es troben els comptes de Rellsa?

Hem de fer un consell d’administració a finals d’aquest mes per tancar números. L’únic forat que hi ha són els diners del futbol, que s’han de cobrar. Rellsa és una empresa viable i va bé.

És a dir, no hi ha intenció de dissoldre-la.

Com a grup polític (Ara Reus) ja vam dir que Rellsa s’havia de salvar i estar al lloc on li pertoca. Fem feines exteriors de manteniment i ens vénen a buscar per fer coses. Tenim contractes per fer serveis fora de les instal·lacions.

Dins del pla d’inversions aprovat pel govern, quines són de caire esportiu?

D’inversions, n’hi ha la del Pavello del Molinet, a l’Institut Roseta Mauri, que està aturada. Després farem els vestuaris de la Pastoreta i es destinaran diners per al manteniment dels espais esportius. Allò més urgent són les actuacions dels Jocs del Mediterrani. L’Estadi Municipal té un problema amb el drenatge i el reg, que són obsolets, així com amb les barreres arquitectòniques. Pel que fa al Pavelló Olímpic, aquest té 25 anys i se li ha de fer un rentat de cara exhaustiu, amb nous criteris vinculats a la seguretat. Les actuacions es faran entre aquest estiu i la primavera de l’any que ve i esperem que afecti el menys possible a les instal·lacions.

Parlem ara del grup municipal d’Ara Reus. Quina valoració en fa després d’un mes al govern?

L’alcalde ens va dir l’altre dia que estava molt content de les regidories que portem. He vingut a Rellsa i s’ha d’entendre que potser no és l’empresa més important, però sí s’ha de concebre com un motor econòmic. L’esport mou molta gent a Reus, no som una ciutat esportiva sinó de practicants de l’esport. Ara també farem l’Olimpíada Escolar, que els atletes no hauran de pagar per competir, amb l’esforç de l’administració i dels patrocinadors. Ara Reus ocupa unes regidories amb força, per poder treballar, hem vingut a aportar coses noves i amb el temps es veurà així.

PSC i Ciutadans han criticat durament la seva entrada al govern. Quina relació manté amb ells ara que és al govern?

Et diria que el partit que més m’ha desil·lusionat de tota l’oposició és el PSC. Amb tots hi tinc bona relació personal i política, però em va desconcertar que els socialistes votessin en contra de la presidència de Rellsa al plenari. Quan estava a l’oposició sempre he tingut un bon comportament amb el tema esportiu. No vaig votar mai en contra, i com a molt m’abstenia. Quan un demana un pacte de salut, també pot fer un pacte per l’esport. De totes formes, respecto el seu posicionament.

Una de les crítiques més insistents dels socialistes ha estat per les retribucions del nou govern municipal. Què hi té a dir al respecte?

M’estranya que la polèmica surti dels socialistes. No vull entrar en una guerra de sous, quan ells cobraven el doble. El temps dirà si el sou és bo o dolent, però cal tenir en compte que els regidors de govern no cobren i dietes i que nosaltres van denunciar les retribucions de més de 250.000 euros anuals que es cobraven amb anterioritat. No es val dir que no vull mirar al passat.

Els processos judicials oberts influeixen d’alguna manera en la coalició de govern?

Quan vam fer l’acord de govern mai es va posar damunt de la taula aquesta condició. De fet, en les dues querelles que vam interposar vam demanar que el govern s’incorporés, i finalment, ho va fer. Hem de deixar que la justícia treballi amb la presumpció d’innocència per a tothom, i si algú l’ha fet, que la pagui.

Un dels focus del jutge d’Innova és l’activitat de Rellsa, específicament, els convenis amb tercers i el CF Reus.

Ara Reus mai ha parlat malament de Rellsa, és una empresa que sempre ha fet bé la seva feina. Recordo una reunió amb l’alcalde en la qual va dir que mai faria fora cap treballador. Respecte al tema del futbol, hi ha un informe recent que avala les subvencions, en cap moment es posa que es pagarà el sou dels jugadors. Deixem que el jutge treballi.

Vostè creu que no hi va haver cap irregularitat?

Cap ni una. De fet, quan es va passar a votació aquest conveni jo em vaig abstenir i vaig demanar més diners per l’esport en general de la ciutat. La quantitat que es donava és minsa i hem de solucionar un tema: el patrocini de l’esport d’elit. Ara Reus ja va presentar dues mocions al plenari, quan el regidor era Sebastià Domènech, amb l’objectiu de fer una aportació econòmica a la marca de ciutat i després destinar-la als clubs que necessiten patrocinadors. Tenim uns equips d’hoquei i de futbol americà a la màxima categoria i el CF Reus, a Segona Divisió B. Si podem destinar diners amb l’acord dels partits per fer publicitat, millor.

Per acabar, quines són els tres o quatre objectius més importants que es marca com a regidor d’Esports?

Un objectiu és implantar la targeta de l’esport gran. Ja hi ha constituïda una comissió per fer-la, amb la finalitat que s’ocupin els clubs en horari de matins. Un altre dels objectius és potenciar, encara més, l’esport base: les escoles acaben a les 5 de la tarda i podem impulsar activitats esportives. I en tercer lloc, hem de potenciar l’esport d’elit  a través d’un pressupost de marca de ciutat.

Feu clic sobre qualsevol fotografia per iniciar el passi de diapositives

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (1)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Comentaris

Jordi  11 de Març de 2016

Pregunta...

Una cosa que no he entés mai és el tema dels Ploms. Per què l'ajuntament ha de reconduir el crédit dels Ploms? No és una entitat privada? Si és una empresa que no va bé... em sap greu però de la mateixa manera que l'ajuntament no ajuda en empreses privades, perquè els Ploms han de ser diferents? No parlo de tancar, però si d'arribar a un acord a que el club es converteixi en una entitat 'pública' on el cost per ser-ne soci sigui reduit considerablement. Actualment, si vull anar a nadar regularment a una piscina, he de passar per caixa amb 35 euros mensuals, precisament perquè no tenim una piscina municipal per anar a nadar, a un preu més económic. Si reconduir la situació dels Ploms passar per augmentar subvencions, perfecte, a canvi d'una tarifa reduida per fer ús de les instal.lacions al ciutadà de Reus.

Reportatges