Enguany es celebra l’any Toda amb motiu dels setanta cinc de la seva mort. Una bona ocasió per reflexionar sobre el paper del mecenatge, des d’una vessant particular –la d’empreses i institucions mereixeria un capítol a part- i veure com ha evolucionat des de començaments del segle XX. I és que Eduard Toda i molts coetanis seus tenien una estima especial pel món cultural, aleshores valorat i estimat, i van contribuir-hi en gran mesura apostant per la recuperació d’un patrimoni que servís com a punt de partida per fer una societat més culta i on el coneixement arribés a totes les capes de la societat.
Toda va forjar la recuperació del castell monestir de Poblet, del Castell d’ Escornalbou i va fer donacions importantíssimes de la seva biblioteca a la Biblioteca de Catalunya, la Victor Balaguer de Vilanova (on va dipositar els seus fons egipcis) i la biblioteca del Centre de Lectura. Quan el Centre de Lectura va ser adquirit l’any 1916 per Evarist Fàbregas, un altre destacat filantrop reusenc, ell va voler contribuir a la recapta per a les obres i les reformes que l’entitat hauria d’escometre fins a la reinauguració de l’any 1921. En dóna fe Pere Anguera al llibre El Centre de Lectura, una institució ciutadana (1975) quan explica en referència a l’any 1916: “La campanya de recaptació de diners no té gaire èxit.
A part de Toda, que hi envia deu mil pessetes i dos mil llibres italians, anglesos i francesos en recordança de Josep Güell i Mercader –el seu tiet-, que tanta part prengué en la fundació del Centre, com diu a la carta de tramesa del donatiu, fins als darrers d’agost es reben dues mil pessetes de Joan Boqué, mil d’Antoni Serra Pàmies, mil del Banc de Reus i cinc-centes del doctor Josep Codina Castellví, dels senyors Iglésies i Suqué, de la Industrial Harinera i del Gas Reusense; per aquests donatius Toda en fou nomenat soci honorari i els altres donants, socis protectors.” L’any 1921, Toda es va oferir per pagar un sou mensual de 125 pessetes al seu cosí polític, Plàcid Vidal, com a auxiliar de la biblioteca per a la confecció del catàleg de la biblioteca.
Moltes entitats culturals catalanes van poder desenvolupar-se a primers del segle XX gràcies al mecenatge desinteressat de prohoms i personalitats de la burgesia rica que consideraven interesant revertir els guanys particulars i de les seves empreses envers la col·lectivitat.
A la segona meitat del segle XX, sobre tot amb la recuperació de la democràcia, el mecenatge privat ha deixat d’estar present d’una manera regular a la nostre societat i només en casos puntuals s’hi troben els de persones que hagin volgut donar en herència propietats i diners a associacions culturals. Continuant amb la referència del Centre de Lectura podem dir que en les darreres dècades s’ha mantingut, tot i que en clar descens, el micromecenatge d’aquells que es mantenen socis de l’entitat per motius d’estima a la cultura i al que representa per a la ciutat i pel país i també han continuat les donacions de llibres i d’obres d’art que engrandeixen el gran valor patrimonial dels fons però, que paradoxalment, requereixen cada vegada de més recursos pel seu manteniment i conservació. El Centre de Lectura ha rebut des dels anys vuitanta donacions testamentàries de Josep Vidal Llecha –que va permetre la remodelació d’una sala del segon pis (l’actual videoteca i sala Vidal Llecha), de Joaquim Santasusagna (qui va donar la seva biblioteca, fons econòmics i propietats) i de Maria Martorell Gurrera, la darrera mecenes que va contribuir amb una deixa econòmica a l’adquisició de llibres per a la biblioteca (2009-2016).
La nostra societat continua essent desigual i cada vegada necessita més de la nostra solidaritat en molts camps, el social i humanitari el primer, però li caldria que recuperés aquell esperit d’Eduard Toda, Evarist Fàbregas, Josep Vidal, Joaquim Santasusagna,… que pensaven en retornar a la societat i a la cultura aquells guanys que una situació privilegiada els van permetre.
Xavier Filella és president del Centre de Lectura.
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics