Sorgida a principis dels 80, en plena era 'new wave', La Unión és tot un clàssic del pop estatal. Després de tres dècades de trajectòria i tot havent venut més de 3 milions de discos arreu del món, la banda liderada per Rafa Sánchez està presentant des de fa mesos la gira 'Hip.Gnosis Mundo Tour', que ja els ha dut per diverses ciutats de la geografia espanyola i fins i tot de Llatinoamèrica. A finals de març van ser a Tarragona i a Reus hi seran el proper 3 de juny, a partir de les 11 de la nit, a la sala Reus Concerts. Reusdigital.cat ha parlat amb Sánchez per fer balanç de la carrera del conjunt i per esbrinar com serà el xou que tindrà lloc a la capital del Baix Camp. "Som uns supervivents", declara per celebrar que el grup segueix al peu del canó.
Els èxits de sempre, 'amb el so de 2016'
En l'actual gira, La Unión repassa els seus temes més populars amb nous arranjaments i "un so actual". "La forma de les cançons ha canviat, però hem mantingut l'essència", apunta el vocalista. Malgrat que la formació madrilenya no edita material nou des de 2.009 (quan va enregistrar l'àlbum 'Big bang'), no ha deixat mai la carretera. "No sé si sabria fer una altra cosa, si hagués de deixar la música", admet. "De fet, La Unión és un estil de vida", segueix. El concert de Reus es basarà en un doble recopilatori, 'Hip.Gnosis', en què "La Unión, com a banda inquieta, ha volgut reformular la seva proposta", detalla.
Lluny queden els temps de més èxit de La Unión, tot i que això no ha fet defallir l'empenta dels seus integrants. "Fa quatre anys, a més, ens autogestionem", revela. "Això et porta molta més feina, clar, però val la pena perquè et permet treballar amb molta més llibertat" que quan ho feien a les ordres de les companyies discogràfiques. Promocionar-se, d'altra banda, tampoc és gens senzill. "Hi ha molta competència i la 'tele', que anys enrere ens ajudava molt, ja no aposta per la música", lamenta el cantant. Sort en tenen, doncs, d'un passat carregat de 'hits' com aquell 'Lobo hombre en París' que s'ha convertit en un himne generacional.
Records reusencs
"No fa pas molt érem a Mèxic i quan vam tocar 'Lobo hombre en París' la gent es va tornar boja. No ens ho esperàvem", revela. I és que no només els fans de sempre van als xous del grup, sinó que també s'han trobat que hi ha gent més jove que ha conegut 'singles' com 'Sildavia' o 'Ella es un volcán' gràcies "a Internet". Això sí, els més granadets segueixen sent "la base del nostre públic", quelcom que satisfà Sánchez. "Si avui encara hi som és per ells", subratlla. Amb tot, i segons el líder de la banda, la clau ha estat "haver tingut continuïtat fins ara". "Si ens haguessim separat un temps o hi hagués hagut una llacuna en la nostra producció", diu, "potser hauríem estat oblidats".
I la crítica? "No ens tracten ni bé ni malament", declara. "Tot el negoci discogràfic ha canviat molt. Les ràdios han canviat, i quan vam treure 'Big Bang' anys enrere ens va costar moltíssim tenir un espai a les emissores musicals", descriu el cantant. No obstant això, i més enllà dels entrebancs, Sánchez creu que el que compta és "ser un mateix". I de quina cançó se sent més orgullós? "És difícil de dir perquè n'hem escrit més de 150. Tothom et diria 'Lobo hombre en París', però jo escullo 'Vuelve el amor'", destaca. "És un tema molt optimista, molt feliç", indica.
"Tinc bons records de Reus. Al llarg dels anys hi he anat fent amics", celebra Sánchez. De cara a l'actuació a Reus, el líder de La Unión avança que serà "un concert amb les cançons de sempre, sí, però tocades tal i com el grup sent avui la música", conclou.
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics