L'Acampada Jove, el festival de les Joventuts d'Esquerra Republicana (JERC), viurà des d'avui i fins dissabte la seva 21a edició, la vuitena que se celebra a Montblanc, capital de la Conca de Barberà, de poc més de 7.000 habitants. “L'Acampada, més enllà de ser el festival de les JERC, s'ha convertit en el projecte de tot un poble”, assegurava ahir el portaveu de les JERC i director del festival, Gerard Gómez del Moral. L'any vinent, Montblanc igualarà amb Arbúcies, seu històrica de la citat entre el 1996 i el 2004, el nombre d'Acampades celebrades: nou en total.
“Tot plegat ha canviat molt des d'aleshores”, admet Gómez del Moral. “En els primers anys d'Acampada, ser independentista era una anomalia, una cosa gairebé de freakies. Ara, en canvi, l'independentisme no únicament està normalitzat sinó que és hegemònic”, defensa. Els canvis, però, no només han estat polítics. “La música en català fa temps que va més enllà dels quatre grups del rotllo. Ara tenim un munt de possibilitats de fer un cartell realment divers pel que fa a procedències, estils i generacions”.
La Raíz, Animal i Doctor Prats, entre d'altres bandes, actuaran en la jornada inaugural d'avui; Aspencat, Green Valley i Búhos en la de demà; i Oques Grasses, Ebri Knight, Obeses i Xavi Sarrià amb Feliu Ventura clouran dissabte l'Acampada. Que moltes d'aquestes bandes actuïn en festivals com el Canet Rock no dilueix gens el perfil de l'Acampada. “Tenim un model propi de lluita i bon rotllo que ens diferencia d'altres festivals”, defensa el seu director.” I els que organitzem l'Acampada, a més, no som del sector de la música. Som des de periodistes fins a químics”.
Les JERC es proposen superar aquest cap de setmana els 30.000 espectadors per tal de convertir la 21a edició de l'Acampada en la més multitudinària de la seva història.
Refugiats i procés constituent
A l'Acampada Jove, com és habitual, una programació política complementarà l'oferta musical. Lluís Llach, demà, oferirà al matí una xerrada en qualitat de president de la comissió del Procés Constituent del Parlament i, a la tarda, la consellera de Treball, Afers Socials i Famílies, Dolor Bassa, i el conseller de Salut, Toni Comín, parlaran del paper que hauria de jugar la justícia social en la república catalana.
Amb la voluntat, segons el director del festival, Gerard Gómez del Moral, de “solidaritzar-se amb les lluites del país”, l'Acampada Jove 2016 tindrà avui mateix xerrades sobre la prevenció de relacions abusives i sobre la defensa del territori i incidirà de manera especial en els refugiats. En aquest sentit, Alguer Miquel, cantant de Txarango, explicarà dissabte la seva experiència al camp de refugiats d'Idomeni i els beneficis obtinguts de la venda de gots reciclables es destinarà íntegrament al seu benefici. “El públic de l'Acampada, la majoria dels quals són joves de 18, 19 o 20 anys, tenen ganes de festa però també un gran inconformisme i esperit crític”, defensa Gómez del Moral.
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics