Divendres, 08 de Novembre de 2024

Caçadors de Pokémons

El fenomen de l'aplicació Pokémon GO arrassa a la capital del Baix Camp

01 d'Agost de 2016, per Ana Ballesteros / Clàudia Ruiz
  • La bogeria pels pokémons es viu a Reus

    Ana Ballesteros

  • Un grup de reusencs es troben a la plaça del Castell jugant a Pokémon GO

    Ana Ballesteros

  • Una parella d'amics jugant a Pokémon GO

    Ana Ballesteros

  • Un grup d'amics juguen a Pokémon GO a la plaça del Mercadal

    Ana Ballesteros

  • Una parella d'amics jugant a Pokémon GO a la plaça del Castell

    Ana Ballesteros

  • La bateria portable és el recurs per combatre el desgast de bateria dels més aficionats

    Ana Ballesteros

  • Una parella reusenca s'ha aficionat a Pokémon GO pel seu fill

    Ana Ballesteros

  • Un grup d'amics jugant a Pokémon GO a la plaça del Castell

    Ana Ballesteros

  • Una parella de joves jugant a Pokémon a la plaça del Castell

    Ana Ballesteros

  • La pokémania es viu a Reus

    Ana Ballesteros

  • Una parella de joves jugant a Pokémon a la plaça del Castell

    Ana Ballesteros

  • Una parella de joves jugant a Pokémon a la plaça del Castell

    Ana Ballesteros

  • Una parella de joves jugant a Pokémon a la plaça del Mercadal

    Ana Ballesteros

“Què fem aquesta tarda? Anem a capturar pokémons”. Aquesta és la frase que milers de reusencs formulen des de fa unes setmanes. El fenómen de Pokémon GO també ha arribat a la capital del Baix Camp i ha revolucionat el nostre dia a dia. Sortim al carrer i veiem tot de joves, i no tan joves, amb el mòbil amunt i avall. No és difícil reconèixer qui juga al Pokémon GO; és un fenomen virtual però també social. Reusdigital.cat ha volgut viure en primera persona les sensacions del joc i s’ha engrescat amb dos ‘pokemaniacs’ capturant criatures per la ciutat. 

Des de la creació del joc de Pokémon, al 1996, qualsevol dels seus jugadors s’ha imaginat convertir-se en un entrenador real. Des del 15 de juliol els pokemaniacs espanyols han pogut complir el seu somni a través de l'aplicació Pokémon GO, tot i que els més impacients ja van obtenir una versió extraoficial. “Ha triomfat tant perquè tothom quan era petit  jugava a pokemon o mirava la sèrie, s’imaginava anant pel món caçant pokemons, i ara ho pots fer”, explica el Pol Sebastià, de 22 anys, qui es declara fan i col·leccionista des de ben petit.

Sortim amb ell i el seu amic, Juan Pajero, de 21 anys, a donar un tomb per Reus. Només arribar a la plaça Mercadal s'observa un altre grup de joves amb el mòbil. “Veieu aquell grup d’allà? Juguen al Pokémon GO. Vénen des d’Alcover perquè saben que a Reus n’hi ha més per capturar” assenyala Pol. Aquest joc, de realitat augmentada, gairebé no consumeix dades i permet veure com captures les criatures en un espai real gràcies a l’ús de la càmera del smartphone, a més de la geolocalització a través de google maps. Aquests aspectes el fan gairebé perfecte si no fos pel consum ràpid de bateria: 15 minuts d’activitat et pot arribar a consumir un 10%, segons el model de telèfon. “Portar una bateria portàtil amb tu, és un signe de ‘frikisme’”, comenta Pol.

De cop aixequem la vista i comencem a veure a persones caminant amb la bateria enganxada al mòbil. Just a les 6 de la tarda comptem fins a cinc grups a la plaça del Castell que capturem. Juan Pajero explica que en punts concorreguts de la ciutat, com aquest o el parc de Sant Jordi, i en hores puntes s’hi acostumen a congregar entrenadors (nom que reben els jugadors). ”Hi ha molts moments del dia que algun jugador tira un ‘cebo’, és a dir, algú utilitza aquesta tècnica perquè en aquella zona hi apareguin més pokémons durant un temps determinant, i per tant, arribarà més gent per caçar-ne”, apunta Juan.

Mentre busquem pokémons a la plaça del Castell, una de les 'pokeparadas', arriba una parella que ens pregunta si n’hem capturat. Són la Mireia Casamitjana i el Joan Lluís Cadena, qui fa un dia que s’han endinsat a l'aplicació i ja han assolit els nivells 9 i 7, respectivament. Asseguren que juguen amb el seu fill de sis anys: “Al nen li costa sortir al carrer, perquè a casa ja té moltes distraccions, però li dius ‘vinga va, sortim a caçar pokemons’ i llavors s’anima. Està bé i a més has de caminar perquè per incubar els ous has d’haver recorregut alguns quilòmetres”.

Viatges aquí i a allà

La Mireia Casamitjana està a favor d’utilitzar aquesta plataforma com a mitjà educatiu de les noves tecnologies: "ha de ser de forma progressiva i amb control, però no els pots privar perquè sinó es tornen bojos quan veuen un ordinador o un ipad”. A més, tots dos comenten que serveix de motivació per als nens que estan aprenent a llegir perquè volen saber el nom de cada pokémon. “Sembla una tonteria, però amb aquest joc hem conegut llocs nous de la ciutat”, afegeix Joan Lluís. Això és deu a que el joc situa els seus punts estratègics en espais emblemàtics i turístics de les ciutats. La família ha arribat fins i tot a capturar-ne a l’Aeroport de Reus. Més lluny han marxat Pol i Juan, com ara Salou, Cambrils, Alcover, la Selva, Valls o fins i tot aprofitant una sortida familiar, el Pol ha pogut fer-se amb pokémons al Delta de l’Ebre.

Aquesta parella reafirma una de les teories del Pol: "Conec dos tipus de persones. Uns que estan contents i que prefereixen que, abans que el fill es quedi tota la tarda assegut al sofà jugant a la consola o la PlayStation, doncs que surti al parc amb els amics a capturar pokémons. I d’altres que es creuen tot el que surt a les notícies, com aglomeracions del Central Park, sent el punt de reunió de tota Nova York.” En les últimes setmanes diferents mitjans s’han fet ressò dels perills i incidents que ha ocasionat el joc arreu del món. Ells mateixos se’n burlen: “Evidentment et pot passar alguna cosa si no pares de mirar la pantalla en tot el dia, però també enviant missatges pel whatsapp o jugant al candy crush, però per l’altra... ’Coi, quan feia que no sortíem a caminar?’ - li diu Pol al Juan - qui li contesta rient: Ja no recordava la llum del sol”.

Recomanacions dels Mossos d'Esquadra

L’ús massiu del joc ha portat als Mossos d’Esquadra a donar informació i recomanacions de forma constant als jugadors a través de les xarxes socials o al portal web del CESICAT (Centre de Seguretat de la Informació de Catalunya). El sotsinspector i cap de l’àrea central de proximitat i atenció al ciutadà dels Mossos d’Esquadra, Ferran Resina, explica que la majoria d’aquestes recomanacions són de sentit comú i que quasevol ciutadà sap que es pot fer i que no: “Però sembla mentida que fins i tot ho haguem de recordar, però ens veiem obligats a fer-ho”.

D’una banda recorden que si es troba un pokémon dins d’una propietat privada, s’ha de demanar permís per entrar per tal de no vulnerar l’espai aliè i la intimitat del seu propietari. Fins ara, la policia no ha rebut denúncies, però sí que han hagut queixes per part dels propietaris que volen evitar aquestes situacions. D’altra banda, l’ús del telèfon mòbil mentre es condueix no és compatible i l’ús de l’aplicació pot provocar accidents o atropellaments.

El sotinspector també remarca que s’ha d’anar en compte alhora de fer les descàrregues de les aplicacions i llegir tots els requisits que demanen. “Podria ser que ens demanés accedir a les fotografies del nostre telèfon, llavors és quan et planteges el perquè aquesta companyia vol accedir a les nostres fotografies. Són coses que nosaltres ens hem de preguntar com a usuaris de qualsevol aplicació informàtica quan ens la descarreguem”, recomana Resina.

Pròximament es podrà actualitzar el joc, és per això que el més adient és fer les descàrregues des de les botigues o webs oficials, evitant d’aquesta manera que ens instal·lin un virus al smartphone, i que aquest arribi a detectar en cada moment el terminal mòbil,  ja que l'aplicació Pokémon GO utilitza la geolocalització.

D’altra banda cal anar en compte mentre s’hi juga i estar atent al voltant, ja que hi pot haver persones que s’aprofitin de la situació per robar el mòbil. Tal com indiquen els Mossos d’Esquadra per la xarxa social de twitter: “Caçant #Pokemons? Vigila que no et cacin el mòbil”.

Funcionament del joc

L’aplicació, a priori, és força bàsica, es tracta d’anar caçant els diferents pokémons que van apareixent de manera aleatòria a través de la geolocalització del mòbil. En total es poden capturar fins a 151 criatures diferents, que s’adquireixen de dues formes, mitjançant la incubació d’ous que van formant-se a mesura que camines (amb un període d’incubació de 2 quilòmetres, de 5 o de 10), i d’una manera més ‘salvatge’. Aquest darrer tipus de pokémons poden aparèixer en qualsevol lloc i es troben en constant moviment.

A la vegada, l’aplicació es distribueix per nivells, i cadascun d’ells ofereix més possibilitats de fer-se amb les criatures. Per exemple, a partir del nivell 5 els entrenadors comencen a gaudir d’objectes de combats, de pocions i de l’opció de poder portar les seves captures a gimnasos.

Aquests espais serveixen per a entrenar els pokémons i s’espera que en un futur l’aplicació compti amb la possibilitat de dur a terme combats entre les criatures, com ja passava amb el tradicional joc. Un gimnàs pot albergar fins a 10 pokémons diferents, sempre que siguin del mateix equip, blau, vermell i groc.

L’evolució de les criatures es bastant senzilla i cada espècie necessita uns caramels determinats per a la seva evolució, que s’aconsegueixen amb les captures (3 per cadascuna) i cada vegada que el transfereixes (1 caramel per cadascun). Com més evolucioni el teu pokémon, més fort serà i més gimnasos podràs conquerir.

Feu clic sobre qualsevol fotografia per iniciar el passi de diapositives

reusdiaridigital.cat Reus Diari Digital pokémon go a reus
reusdiaridigital.cat Reus Diari Digital pokémon go a reus
reusdiaridigital.cat Reus Diari Digital pokémon go a reus
reusdiaridigital.cat Reus Diari Digital pokémon go a reus
reusdiaridigital.cat Reus Diari Digital pokémon go a reus
reusdiaridigital.cat Reus Diari Digital pokémon go a reus
reusdiaridigital.cat Reus Diari Digital pokémon go a reus
reusdiaridigital.cat Reus Diari Digital pokémon go a reus
reusdiaridigital.cat Reus Diari Digital pokémon go a reus
reusdiaridigital.cat Reus Diari Digital pokémon go a reus
reusdiaridigital.cat Reus Diari Digital pokémon go a reus
reusdiaridigital.cat Reus Diari Digital pokémon go a reus

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (1)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Comentaris

J. A. C. O.  02 d'Agost de 2016

Quina importància té això?

Si en lloc d'aquesta xorrada algú es planteges un joc virtual per caçar polítics amb un dit de seny segurament no tindria molt d'èxit davant del fet que no en trobarien gaires. Un exemple seria un 'gran polític' reusenc esdevingut cambrer amb dos sous. És normal?