“Aquesta plataforma ha nascut fruït de la indignació d’un tuit”, ha explicat la gestora de comunicació Meius Ferrer, aquest dijous al vespre, al Casal de les Dones de Reus en el marc de la presentació de #OnSónLesDones, un col·lectiu que denuncia la infrarepresentació femenina als espais d’opinió dels mitjans de comunicació. L’acte ha estat organitzat pel col·lectiu reusenc Les Teixidores.
En poc menys de 2 mesos, #OnSónLesDones compta ja amb 3.222 signants d’un manifest que alerta sobre la subrepresentació de les dones en els àmbits d’opinió de diaris, ràdios i televisions a Catalunya. Més enllà de la simple denúncia pública, les integrants del col·lectiu han estat capaces -amb el període estival pel mig- de posar en marxa un potent recompte diari d’aquesta presència i d’aportar propostes per corregir aquest biaix que condemna l’opinió de les dones al silenci als mitjans.
En total, la plataforma ha recomptat el percentatge de dones i homes als espais de tertúlia i opinió de 13 mitjans de comunicació catalans (4 diaris en paper, 3 diaris digitals, 2 ràdios i 4 programes de televisió de diferents cadenes) amb xifres que es mouen entre una forquilla mínima del 17% i una màxima del 34%. Tot i reconèixer que alguns mitjans han estat sensibles a l’alerta i han modificat en part la seva manera d’actuar.
Segons Tània Verge, professora de la UPF i membre de la plataforma, les excuses per no incrementar la presència de les dones en aquests espais es poden resumir en 3: l’apel·lació a la meritocràcia dels que trien als opinadors, la responsabilitat i la falsa idea que no hi ha prou dones per participar en aquestes finestretes d’opinió.
Totes elles, situacions que no responen a la realitat i que únicament busquen perpetuar l’actual estat de les coses, motiu pel qual Verge ha opinat que s’hauria de fer efectiva la llei d’igualtat entre dones i homes que va aprovar el Parlament de Catalunya el 2015 que acabaria amb aquesta injusta situació. Així mateix, Verge ha fet “una crida als homes perquè rebutgin participar en espais d’opinió amb única presència masculina” com a manera de canviar també les coses.
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics