Un equip d'arqueòlegs i investigadors torna a excavar el jaciment del Cavet a la recerca de com era la vida al Neolític. La nova campanya es portarà a terme del 9 al 22 de novembre sota la direcció de l'Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES) i amb el suport econòmic i logístic de l'Ajuntament de Cambrils. El jaciment del Cavet es localitza a l'est del nucli urbà de Cambrils, a un quilòmetre i mig de la línia de costa i a uns 200 metres al sud de la N-340. La seva existència es coneix des de fa dècades. Els arqueòlegs fa deu anys que hi treballen, des del 2006. Al llarg d'aquesta dècada s'han fet set campanyes d'excavacions per investigar aquest assentament a l'aire lliure que va ser el Cavet i confirmar la seva ocupació de manera intermitent des del neolític antic fins a època ibèrica, és a dir, entre fa 6.620 i 2.400 anys abans d'ara. Aquesta cronologia, constatada mitjançant datacions radiocarbòniques, el converteix en un dels jaciments més antics documentats a la franja mediterrània de la península ibèrica pel període neolític, esdevenint un referent per a l'estudi de l'arribada i l'assentament de les primeres poblacions agrícoles i ramaderes a la península.
L'objectiu de l'excavació d'enguany és ampliar el sondeig de 3 metres de llargària per 1 d'amplada iniciat l'any passat. La campanya anterior va permetre documentar uns seqüència amb 12 nivells amb abundant material arqueològic, principalment ceràmiques i indústria lítica, i en menor mesura, restes de fauna, malacofauna -mol·luscs- i carbons, que podrien correspondre al període neolític antic.
Precisament, aquest any es pretenen obtenir més dades per interpretar les ocupacions humanes localitzades en aquest sector del jaciment que, juntament amb la realització d'una sèrie de datacions mitjançant el mètode del carboni 14 han de permetre conèixer amb precisió la seva cronologia.
La nova campanya està codirigida per Marta Fontanals i Josep Maria Vergès, arqueòlegs de l'IPHES, i hi prenen part investigadors d'aquest mateix centre de recerca i estudiants del Màster Erasmus Mundus en Arqueologia del Quaternari i Evolució Humana.
Els treballs, que s'allargaran fins al 22 de novembre, es duen a terme amb el suport de l'Ajuntament de Cambrils, que hi destina 5.000 euros. Aquesta aportació, i d'altres fetes en anteriors campanyes, es fan mitjançant convenis específics en el context d'un conveni marc pel desenvolupament de la recerca, divulgació i posada en valor patrimonial del Cavet signat l'any 2006 entre l'Ajuntament, a través del Museu d'Història de Cambrils, i l'IPHES.
Deu anys de recerca
Del jaciment de Cavet se'n coneix l'existència des de fa dècades. A finals dels anys 90 del segle passat i principis de la dècada del 2000 s'hi van fer diverses intervencions arqueològiques d'urgència com a conseqüència d'unes obres d'urbanització. Conscients de la potencialitat del jaciment, fa deu anys l'Ajuntament de Cambrils i l'IPHES van signar el conveni marc.
Una altra aportació significativa del Cavet ha estat el més d'un centenar d'estructures excavades en el subsòl que s'han identificat; es feien servir com a sitges per a l'emmagatzematge de cereals i productes agrícoles. Quan aquestes es deixaven d'utilitzar, s'empraven com a abocadors, pel que de la seva excavació s'obtenen les restes de les tasques domèstiques d'aquestes comunitats: fragments de ceràmica, llavors de cereals, petxines i caragols marins i terrestres, carbons, etc.
Els estudis efectuats amb aquestes i altres restes trobades al Cavet han permès publicar diferents articles científics i presentar també resultats dels estudis a congressos, incidint especialment en l'antiguitat del jaciment i la seva funcionalitat com a poblat durant milers d'anys .
Alhora, en aquests 10 anys de recerca també s'han organitzat diverses activitats de divulgació dirigides específicament als escolars, com visites didàctiques al jaciment, i d'altres per a la resta de la ciutadania, com les jornades de portes obertes, o conferències sobre el Cavet organitzades al Museu d'Història de Cambrils. Enguany l'actual campanya d'excavació també està oberta a visites escolars.
Les excavacions que es duen a terme en aquest jaciment, així com tota la resta d'activitats docents i socialitzadores que ha generat, formen part del projecte quadriennal de recerca "Evolució paleoambiental i poblament prehistòric a les conques dels rius Francolí, Gaià, Siurana i rieres del Camp de Tarragona", finançat pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics