La sequera entre maig i octubre ha afectat la producció d’oli també de la DOP Siurana, que només envasa oli verge extra i que enguany preveu una baixada d’un 30% de la producció. Així, mentre que normalment la campanya tanca amb entre 4 milions i mig o 5 de quilos d’oli, enguany se n’esperen uns 3 mig aproximadament. Amb tot, el president de la DOP Siurana, Antoni Galceran, ha assenyalat que la qualitat serà “excel·lent” perquè la maduració ha estat retardada respecte a altres anys i això farà que sigui “més afruitat” i “amb més aromes”. Aquest cap de setmana, 19 cooperatives de la DOP Siurana participen a la Fira de l’Oli a la Rambla Nova de Tarragona, on esperen aconseguir una xifra de venda semblant a anys anteriors.
Segons Galceran, la diferenciació entre altres olis i el de la DOP Siurana és la qualitat de l'oliva però també la varietat. Majoritàriament, l'oli de la DOP Siurana -que aglutina la Ribera d'Ebre, el Priorat, Baix i Alt Camp, la Conca de Barberà, Baix Penedès i Tarragonès- està fet amb la varietat arbequina. De fet, més d'un 90% és d'aquesta varietat. Amb tot, Galceran no creu que hi hagi un tret que defineixi l'oli com a tal perquè segons el territori i l'anyada, depenent de si la maduració ha estat retardada o avançada, dóna matisos diferents. "Com passa amb el vi", ha assenyalat.
L'afectació de la sequera varia segons les zones, tot depenent si els camps tenien o no reg de suport, un instrument que pot minimitzar els efectes de la manca de pluges. En canvi, en zones de secà l'afectació és més accentuada. La baixada en producció per la sequera ha afectat tot l'Estat que, tot i no és especialment baixa, és inferior a l'any passat. Així, el preu, regulat per i l'oferta i demanda segons la producció general, serà similar a la campanya anterior o fins i tot pot remuntar a l'alça de manera lleugera. Segons Galceran, l'oli de la DOP Siurana s'està venent a la fira a un preu de 24 euros cinc litres i 11 euros dos litres. "A escala de cisterna pot variar el preu, però per al consumidor directe no tant", apunta.
El repte: envasar el 100% d'oli
El repte de la DOP Siurana ara és que tot l'oli que produeixen surti envasat i certificat com a oli de gran qualitat. Ara, n'envasen al voltant de 70% però any rere any l'envasat va pujant i apropant-se a l'objectiu final: l'envasat total. Enguany, per exemple, que la producció és més baixa, segurament s'acabarà envasant tot. Per Galceran, la comercialització en envasat és tot un repte perquè "dóna valor afegit al producte" i permet que faci sortida als "màxims països possibles" perquè es conegui la DOP Siurana. "L'oli el compra sobretot la gent del territori però cada vegada més hi ha diversitat de països, bàsicament d'Europa, que n'importen", aclareix el president de la DOP Siurana.
També per la baixa producció d'aquesta campanya, Galceran ha apuntat que enguany "potser hi haurà alguna cooperativa amb problemes per enllaçar campanya", és a dir que, força abans que hagi de començar la temporada vinent, ja no quedarà oli d'aquesta temporada.
Vendes
De les 37 entitats que hi ha dins la DOP Siurana, a la fira hi participen 19 cooperatives en diferents casetes de fusta, en una imatge renovada de l'esdeveniment, que s'escampen pel tram de les Teresianes de la Rambla Nova de Tarragona. Inaugurada divendres a la tarda, la fira ha rebut força afluència de visitants durant dissabte i els participants han afirmat que "la gent que s'apropa, ve a comprar". Amb
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics