Dijous, 28 de Març de 2024

La poca oferta de pisos de lloguer a Reus n'augmenta el preu

Els experts apunten a la dificultat de trobar habitatges 'a preus assequibles' a la ciutat

31 de Gener de 2017, per Marc Busquets
  • Pisos de lloguer disponibles al nucli antic de Reus

    Marc Busquets

  • Marc Busquets

  • Marc Busquets

Una nova bombolla immobiliària a l'horitzó. Aquest és el possible escenari futur que preveuen diversos experts del sector consultats per Reusdigital, per als quals l'augment dels preus dels pisos de lloguer al país pot dur-nos a un context econòmic similar al de l'inici de la crisi. En aquella ocasió, els habitatges de propietat van causar estralls en les finances de molts particulars. Actualment, però, hi ha una diferència essencial. Els bancs tenen encara tancada l'aixeta del crèdit, i per tant les unitats familiars no s'estan sobreendeutant. El problema, en aquest cas, és un altre. "No hi ha gaires pisos de lloguer a un preu assequible", explica des de Bercoma Alejandro Bermúdez.

Costa trobar 'preus assequibles'

"En els bons temps, llogàvem un mínim d'una desena de pisos al mes", recorda aquest agent immobiliari sobre l'activitat d'anys enrere al seu negoci. "Ara, però, si se'n lloguen tres o quatre ja fem prou", assenyala. "El parc de pisos de lloguer a la ciutat és limitat, això és cert, i en especial costa molt de trobar un pis tipus estàndard, de barri", fa constar. Amb tot, Bermúdez creu que la bombolla "només" s'està produint en grans ciutats com Barcelona, Sant Sebastià o Madrid. I no opina, a més, que la tendència hagi de canviar al nostre territori. "Hi ha un augment significatiu dels preus dels pisos de lloguer, però no pujaran molt més, no arribaran a ser desorbitats", diu.

La manca d'accés al crèdit, tal i com s'ha apuntat abans, fa que moltes unitats familiars hagin vist limitat el seu poder d'adquirir una vivenda en propietat, motiu pel qual moltes d'aquestes busquen pis al mercat de lloguer i, en conseqüència, es dispara la demanda. "A Tarragona els preus s'han mantingut de manera més estable, però pel que hem vist durant els darrers mesos a Reus s'han incrementat", exposa Sergi Guillén, de Finques Sagi. "La demanda segueix sent-hi perquè la gent es casa, té fills, comença feines noves i es trasllada", descriu. "El problema és que el parc de pisos de lloguer s'ha reduït o segueix sent el mateix d'anys enrere i sí que és cert que els preus competitius comencen a ser difícils de trobar", afegeix.

L'experiència dels que busquen pis

La Clàudia Barjuan és una estudiant que busca pis "a Reus o a Tarragona". Ara que treballa, "i tot i que em paguen poc" per fer de cambrera els caps de setmana, ha decidit anar-se'n a un pis de lloguer. "Em pensava que amb una nòmina seria més o menys fàcil, però les exigències són molt altes", explica. De fet, ha hagut de fer que els pares l'avalin. "Vull un estudi o un pis petit, però els que són nous són per sobre dels 450 euros, i si els pagués no em quedaria res per viure", lamenta. L'opció, pel que sembla, serà llogar una habitació en un pis compartit.

"El problema de fons és la precarietat laboral", apunta per part seva R.R.. Té formació i experiència, però forma part de la generació que passa dels 30 i que per la crisi s'ha emancipat tard i malament. "Anys enrere llogaves un pis petit per començar i després et traslladaves a un de més gran quan t'estabilitzaves a la feina, però ara això ja no és possible", descriu. "Hi ha tal precarietat que fa que tothom busqui pisos d'un preu raonable, i per això els de 400 i 500 euros van molt buscats", diu.  "A l'agència on ens van atendre ens van dir que per un pis com el que nosaltres volem, d'aquest preu, hi ha una llista d'espera considerable", matisa. "Hi ha poca varietat, això és amb el que m'estic trobant", afegeix. "I si vols un pis cèntric i nou, ni que sigui una capsa de mistos, pagaràs molt", rebla.

El preu del lloguer es va disparar a Catalunya l'any passat

"No, no sembla pas que n'haguem après de l'experiència de la crisi", conclou l'agent Guillén. D'aquesta manera, "un possible escenari al futur" passaria per casos d'impagaments de les mensualitats per part dels llogaters que no puguin encarar-les si aquestes segueixen encarint-se. A nivell estatal, els preus dels habitatges de lloguer van augmentar un 15,9% durant el 2016, i la comunitat autònoma on més es va encarir va ser Catalunya (un 26,8% que l'any passat i amb el m2 a un preu de 13,3 euros).

A Reus, alguns portals especialitzats com En alquiler apunten cap a un increment d'un 2'8% del valor dels pisos de lloguer durant els darrers mesos, si bé el curiós del cas és que entre novembre i desembre de 2016 el preu mitjà d'un habitatge a la capital del Baix Camp va baixar 6 euros (de 491 a 485). El preu més elevat del m2 a la ciutat, segons indica Habitaclia, va ser a l'abril de 2016, quan es va situar en els 6,36 euros. Així les coses, el lloguer d'un estudi de 50m2 hauria de ser de 318 euros mensuals, preu pel qual en diversos portals consultats per elaborar aquest reportatge no se n'ha trobat cap de disponible. El més econòmic d'aquesta superfície és a la Riera de Miró, per 390 euros. Al Pallol en val 497.

Feu clic sobre qualsevol fotografia per iniciar el passi de diapositives

lloguer pisos Reus reusdigital
lloguer pisos Reus reusdigital

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (2)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Comentaris

A. Pons  31 de Gener de 2017

No hi ha manera

Cert. Jo busco pis des de fa mesos i elque em trobo són preus astronòmics i que em demanen una nòmina fixa. Em penso que entre uns i altres no vam aprendre res de la crisi. I jo, mentre, amb els pares, mort de fàstic. I encara gràcies que em volen a casa!
Mateu  31 de Gener de 2017

Reus no té govern ni política d'habitatge

No hi ha cap política pública de pisos. Però els regidors i l'alcalde ben tranquils que saben que poden estar-se fins a finals de legislatura sense governar que les urnes no els castigaran. Vivim en una ciutat que no té govern i a ningú sembla importar-li encara menys al sector especulador que torna a campar com sempre.