Dilluns, 08 de Març de 2021

L'Ajuntament de Reus iniciarà una gran campanya per censar gats i gossos

El 7 de febrer es constitueix la comissió per redactar a nova ordenança de tinença d'animals

30 de Gener de 2017, per Enrique Canovaca
  • L'Ajuntament de Reus farà una campanya intensiva per censar gats i gossos

    Josep Gallofré

Conèixer el nombre de gats i gossos que hi ha a la ciutat per poder evitar problemes de salubritat i reclamar responsabilitat als propietaris. Aquest és el principal objectiu de la campanya que iniciarà aviat la regidoria de Medi Ambient per tal que aquests animals de companyia tinguin un xip identificatori. "La farem en col·laboració amb les entitats animalistes, durant 5 o 6 mesos i ara estem treballant en els costos i la inversió que hauríem de fer", en paraules del regidor de Medi Ambient, Daniel Rubio. "Tenim estimat que a la ciutat hi ha uns 10.000 gossos, però només en tenim censats 2.000. En el marc de la nova ordenança de tinença d'animals és prioritari tenir les dades". De fet, la comissió per redactar el nou text s'iniciarà el pròxim 7 de febrer i els grups municipals ja tenen un document base sobre el qual treballar. El regidor desvetlla algunes de les línies estratègiques a Reusdigital.cat.

"Hem de generar un equip de treball, amb voluntaris, per fer campanyes informatives a punts itinerants, segurament, aquells que tenen més afluència de propietaris d'animals", ha explicat Rubio, qui espera que el cost del xip sigui mínim o fins i tot gratuït per al propietari. "Qui no censa un gos genera problemes i ara per ara no podem adaptar la ciutat perquè no tenim una dada objectiva del nombre d'animals", continua el regidor, qui creu que aquestes dades han de servir per evitar certes conductes dels propietaris.

"Quan una persona té una animal ha de ser responsable i no ens podem permetre tenir gats i gossos tancats en una casa o en un balcó petit, tampoc que els abandonin", remarca Rubio. Precisament, la campanya per censar els animals ha de ser per controlar els propietaris que tenen comportaments inadequats i que provoquen, moltes vegades, actuacions de la Guàrdia Urbana o dels Bombers de la Generalitat. Una vegada feta la campanya informativa massiva i per posar xips, el regidor adverteix que "tindrem molta mà dura", amb unes sancions que haurien d'estar reflectides en la nova ordenança de tinença d'animals.

El regidor de Medi Ambient adverteix que "no permetrem que hi hagi gossos sense assegurança, que no tinguin xip o que defequin al carrer i el seu propietari no ho reculli". Tanmateix, si s'acorda posar-ho a l'ordenança, la intenció de Rubio és que els propietaris que abandoni cadells o els seus animals també puguin ser sancionats. Els imports, però, encara s'han de discutir entre els diferents grups municipals.

Les sancions a gossos potencialment perillosos

Rubio també ha volgut aclarir les crítiques rebudes per les sancions a propietaris que no compleixen el reglament amb els gossos potencialment perillosos. "No per cridar més, estimes més als animals i no és cert que la Guàrdia Urbana multi de facto a les persones que tenen un gos sense lligar", ha afirmat el regidor, qui ha subratllat que aquest tipus d'animals són considerats, per llei, "com si fossin una arma de foc". Rubio explica que la policia local s'ha trobat casos "que superen la ficció" com un gos d'aquest tipus jugant en un parc infantil sense morrió.

"Si treballem intensament per tenir un cens és amb la voluntat de sancionar aquelles persones que no facin cas a l'ordenança i a la llei. Si algú no posa el xip al seu animal, després de la campanya que farem, no és perquè no hagi estat informat sinó perquè no voldrà", comenta. Precisament, la regularització dels gossos potencialment perillosos ha de formar part del text de la nova ordenança.

Participació de les entitats animalistes a la comissió

Rubio ha convidat a les entitats animalistes perquè tinguin veu a la comissió que ha de redactar la nova ordenança de tinença d'animals, un text que hauria d'estar enllestit i aprovat al llarg d'aquest any. "És un document obert i participatiu i que pretén posar-nos al dia, per tenir una ordenança del segle XXI", en paraules del regidor. L'objectiu principal del govern és vetllar per la seguretat de les persones i la salut dels animals, i per això, un dels punts que es vol incloure és la prohibició expressa de matar-los, a no ser que hi hagi un problema de salubritat o un veterinari que així ho indiqui.

La creació d'una gossera comarcal, sense acord

El regidor de Medi Ambient estudia la proposta de la CUP per crear una gossera comarcal, però el projecte està a hores d'ara aturat perquè no hi ha un consens amb la resta de municipis del Baix Camp. Aquesta ha estat la principal conclusió d'una reunió, celebrada la setmana passada, entre alcaldes i representants de pobles de la comarca. El projecte té un cost d'entre 700.000 i 800.000 euros i Daniel Rubio té clar que Reus no pot afrontar aquest inversió en solitari.

Preguntat per les denúncies al voltant de l'Última Llar, entitat que gestiona els gats i gossos abandonats, Rubio ha assegurat que totes les dades objectives indiquen que no hi ha res irregular. "He anat diverses ocasions sense avisar i no he trobat res. La Guàrdia Civil ha fet un informe positiu i tampoc han vist res estrany una veterinària del col·legi professional i els tècnis de la casa", ha manifestat. "Evidentment que tot és millorable, però jo no he vist cap gos mort ni amb gana", conclou.

Obtenir l'ADN dels animals, una línia de futur

Una altra de les qüestions que el regidor plantejarà a la comissió serà la creació d'un banc d'ADN dels animals de companyia, una proposta de llarg recorregut que ara per ara no es pot dur a terme pel seu elevat cost. "No crec que tenir l'ADN de l'animal hagi de servir per multar els propietaris que no recullen els excrements, com fan en alguns pobles del nord d'Espanya, més aviat ho plantejo perquè no dono crèdit quan rebem una trucada i ens trobem amb sis cadellets abandonats". La intenció del regidor sí que és multar en aquests casos. "Si tothom ho veu bé, ho encabirem a l'ordenança, un text que ha de tenir clar el recorregut i els objectius llunyans, encara que no s'implantin avui", finalitza Rubio.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (4)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Comentaris

iaia  06 de Febrer de 2017

brutícia indret municipal

Caldrà que comencin per edificis de titularitat municipal amb gossos que embruten l'indret i dos son de races potencialment perilloses.

Juan  31 de Gener de 2017

Todó vale un dineral

Haber si de una vez pagan un pequeño impuesto, ya veran como habran menos perros

pep  31 de Gener de 2017

TAXES

Amb aquesta excusa, després posaran una tàxa per animals de companyia. 10/15€.

O sigui que no faran res per als animals, buscant exclusivament una excusa per a recaptar mes.

David  30 de Gener de 2017

Tan debò

Doncs un cop fet el cens, mà dura amb les tifes i els propietaris. Ja estic fart de veure regalets cada dos pel tres pel carrer, amb el potencial perill de relliscades i antihigiene que comporten. Us aplaudiré si poseu sancions dures als incívics.