L'Ajuntament de Tarragona tindrà, abans d'acabar l'any, un pla cultural que marcarà totes les actuacions i les línies estratègiques a seguir en els diferents àmbits de la cultura a la ciutat i que passen, entre d'altres, per la construcció del ja anunciat Arxiu Jujol, però que s'amplia amb la creació d'un centre d'interpretació del modernisme a la Quinta de Sant Rafael, al parc de la Ciutat.
El pla no és del tot nou. Serà una actualització del que ja es va presentar el 2006, però que no s'ha pogut acabar de desplegar perquè, entre d'altres, preveia noves construccions, com ara un nou auditori, amb aforament per a 900 localitats, que la situació econòmica no han fet possible. Ara, el regidor de Cultura, Josep Maria Prats, té a les mans un nou pla, que revisa l'anterior i l'actualitza: “Aquest serà un pla possibilista. No direm que farem un gran auditori mirant al mar per a centeners de persones perquè no es pot fer. És un pla possibilista. He tret tot el que veia que la ciutat no podria fer a set o vuit anys vista i he intentat actualitzar el que crec que sí que podem fer”, afirma el regidor, que va passar el nou esborrany als tècnics de Cultura. Després d'incorporar-hi noves propostes, es presentarà abans d'acabar l'any o, a tot estirar, al gener, segons les seves previsions.
El pla no preveu cap gran edificació ni infraestructura nova. Una de les actuacions més importants és la ja anunciada creació de l'Arxiu Jujol, a l'edifici del Teatre Metropol, que aglutinarà tot allò relacionat amb l'arquitecte modernista Josep Maria Jujol, col·laborador de Gaudí. Però n'amplia el projecte. D'una banda, creant un centre d'interpretació del modernisme, que es preveu situar a la Quinta de Sant Rafael, precisament un edifici modernista dissenyat per l'arquitecte Julián María Fossas, l'any 1912. Aquesta antiga residència feta construir per Marià Puig i Valls fa més de trenta anys que està abandonada. Per Prats, aquest centre d'interpretació es lligaria amb l'Arxiu Jujol i també, en conveni amb l'Arquebisbat, amb l'obertura al públic del santuari de Jesús i Maria, l'única obra de Gaudí a Tarragona.
“No es tracta de fer cap gran obra, sinó de mantenir el que ja tenim. No podem pensar en projectes faraònics quan el que ja tenim es va perdent. La Quinta de Sant Rafael, que és municipal, és un edifici preciós. Hem de ser capaços de fer-hi un centre d'interpretació del modernisme, complementant-ho amb un disseny especial del jardí. Seria un espai emblemàtic i ara està mig en ruïna”, es lamentava Prats.
A grans trets, la gran línia mestra que marca el nou pla passa per la creació d'una indústria cultural: “Hem de ser capaços de crear una indústria cultural que no sigui de fireta, en què tinguem en compte, sobretot, els emprenedors. Si som capaços de crear indústria, donarem molta vida a la ciutat”, va explicar el titular de Cultura. I per fer-ho possible, la regidoria es proposa també acabar amb les subvencions directes a les entitats culturals: “Hem d'aconseguir una política que no es basi a anar a raure en la subvenció. Aquest model de subvencions ha caducat, ha desaparegut. Des de l'Ajuntament, hem de fer de paraigua. Hem de facilitar la consecució de diners privats. Dit d'una altra manera: de mecenatge”, segons Prats.
Reestructuració
Aquests només són una part del pla cultural que està a punt de veure la llum, i que també passarà per una reestructuració de l'àrea de Cultura, que s'està acabant de perfilar i que, segons ja va avançar aquest diari, recuperà la figura d'un gestor cultural. La plaça l'ocuparà amb tota probabilitat Nei Torrell, fundador de l'associació cultural Anima't.
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics