A la demarcació de Tarragona, durant el 2016, es van denunciar 2.067 situacions de violència de gènere, segons dades del Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat del govern espanyol; la xifra més baixa des de l’any 2007. Aquestes denúncies suposen un 10,6% del total que es van presentar a Catalunya i l’1,4% de tota Espanya; dades que estan lleugerament per sobre del pes que té la població de Tarragona respecte la catalana (10,5%) i una mica per sota de l’espanyola (1,7%). A més, el Ministeri també ha facilitat dades respecte les ordres de protecció i mesures dictades per la justícia per protegir les víctimes de violència de gènere. En aquest àmbit, el 2016 a la demarcació es van dictar 904 ordres, una xifra que en aquest cas augmenta per tercer any consecutiu però inferior al registre màxim de 1.001 de l’any 2009. Suposen, doncs, el 16,7% total de Catalunya i el 2,4% d’Espanya. En relació a víctimes mortals, entre l’1 de gener de 2003 i el 31 de juliol de 2017 a la demarcació han mort 27 persones com a víctimes de la violència de gènere.
Més de 2.000 persones ateses
Per tal d’assistir les víctimes de violència de gènere, l’entitat presta el Servei Telefònic d’Atenció i Protecció per a Víctimes de Violència de Gènere de Creu Roja (ATENPRO) que ha atès des de l’any 2005 i fins el 31 de juliol del 2017 un total de 2.194 persones a la demarcació de Tarragona. Aquesta xifra suposa un 19,7% del total de persones que han rebut teleassistència en el global de Catalunya (11.121) i un 2,7% del volum de l’estat espanyol (80.487), segons dades del Ministeri. A 31 de juliol d’enguany, el nombre de persones actives en el programa ATENPRO a Tarragona és de 311, un 2,5% del total d’Espanya i un 16,6% del volum de Catalunya.
Les dones ateses per ATENPRO consideren majoritàriament que es tracta d’un servei molt positiu en termes de seguretat, encara que més de la meitat creuen que corren un elevat risc de tornar a ser agredides i un 35% adjudica el mateix nivell de risc als seus fills i filles. Les usuàries del servei creuen que el que més les ajudaria a superar la violència patida seria millorar la seva situació econòmica, millorar la seva autoestima i estabilitzar la seva situació d’habitatge. El risc de pobresa i exclusió arriba al 84% de les persones ateses.
Aïllament social, una de les conseqüències
A nivell de tot l’estat espanyol, el 88,7% de les víctimes ha patit violència física, el 61,7% violència sexual, el 96,7% violència psicològica i el 70% control de l’economia domèstica. El president de Creu Roja Espanyola, Javier Senent, també ha remarcat que “un altre aspecte destacat per l’estudi és la violència exercida sobre els fills i filles, com a forma de control i amenaça a la mare. El 67% dels nens de les dones ateses han patit algun episodi de violència i més del 23% pateix estrès post-traumàtic”. El control exercit pel maltractador provoca aïllament social: “Més del 80% no podia relacionar-se amb els seus familiars i un percentatge similar tenia controlat el mòbil i l’ús de les xarxes socials”, emfatitza Senent.
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics