Dimarts, 26 de Novembre de 2024

L’any vinent es diagnosticaran 530 nous casos de càncer de mama a la demarcació de Tarragona

Tot i que les dades creixen any rere any en termes absoluts, la seva incidència al territori es manté estable

16 d'Octubre de 2017, per ACN
  • Pla general, d'esquerra a dreta, de David Ortega, Francina Saladié, Lídia Pascual i Joana Carrasco, durant la roda de premsa de la Lliga contra el Càncer de les comarques de Tarragona i Terres de l'Ebre

    ACN

 L’any que ve es diagnosticaran uns 530 nous casos de càncer de mama a la demarcació de Tarragona i més de 4.200 a tot Catalunya. Tot i que en termes absoluts les dades creixen any rere any, la seva incidència es manté estable, segons ha afirmat aquest dilluns la doctora Francina Saladié, responsable del Programa de Detecció Precoç del Càncer de Mama a la demarcació. El de mama és el càncer més freqüent entre les dones -ho són un de cada tres nous càncers que es diagnostiquen- i, també, el que ocasiona més defuncions. Només l’any vinent s’estima que prop d’un centenar de dones moriran a causa d’aquest càncer al Camp i l’Ebre. La detecció precoç és clau per agafar la malaltia a temps i, per aquest motiu, es recomana sotmetre’s a una mamografia cada dos anys. De retruc, la prevenció permet realitzar una cirurgia conservadora en el 83,6% dels casos. Coincidint amb la commemoració, dijous, del Dia Mundial del Càncer de Mama, la Lliga contra el Càncer de les comarques de Tarragona i les Terres de l’Ebre ha organitzat nombrosos actes solidaris i de difusió durant tota la setmana arreu del territori.

La doctora Saladié ha assenyalat que el càncer de mama presenta uns factors de risc que, en la seva majoria, no són modificables des d’un punt de vista preventiu. Entre aquests hi ha l’edat, una història familiar de càncer de mama, no haver tingut fills o haver-los tingut en una edat avançada, l’edat d’inici de la menstruació i l’edat de la menopausa. 

Actualment no és possible prevenir la seva aparició, però sí que es poden aplicar estratègies per detectar-lo en estadis molt inicials -quan és molt petit i encara no dona cap tipus de simptomatologia-. S’estima que l’edat mitjana d’aparició de la malaltia se situa entre els 60 i els 62 anys i que, actualment, hi ha 6.300 tarragonines que en algun moment de la seva vida l’han patit. 

Saladié ha recordat que, com més aviat es detecta el tumor, més probabilitat de curació existeix. En aquest sentit, la supervivència és gairebé del 100% en estadis precoços de a malaltia i, en aquest tipus de tumors, es poden aplicar tractaments menys agressius i amb menys efectes secundaris. Malgrat que la seva incidència no s’ha reduït, la mortalitat provocada per aquest càncer no ha parat de disminuir des dels anys 90. 

En aquest sentit, des de l’any 1998 el Departament de Salut té en marxa el Programa de Detecció Precoç del Càncer de Mama a la demarcació. La mamografia s’aplica de manera efectiva a dones d’entre 50 i 69 anys amb una periodicitat de dos anys. La gran majoria s’avenen a sotmetre’s a aquesta prova. 

En tot aquest temps s’han realitzat vuit rondes de citació completes a la població diana de la demarcació. En la darrera, la participació va ser del 65%, es van detectar 4,3 càncers per cada 1.000 dones participants i un 84% van poder ser sotmeses a cirurgia conservadora, és a dir, evitant l’extirpació de tota la mama. 

Activitats arreu del territori

Durant aquesta setmana, la Lliga Contra el Càncer farà diferents actes amb motiu del Dia Mundial del Càncer de Mama, que es commemora dijous 19 d’octubre. Tarragona acollirà la tradicional acapta solidària per tal d’aconseguir fons per a l’entitat. El seu director, David Ortega, ha assenyalat que els recursos es destinaran també als grups d’ajuda mútua existents i a ajudar directament a costejar pròtesis per a les dones afectades. 

A més, dijous s’habilitarà una taula informativa a la Clínica Terres de l’Ebre a Tortosa durant tot el dia, una taula informativa al punt d’informació sobre càncer de mama a l’Ajuntament d’Alcanar; una taula informa al CAP de Vila-seca, en col·laboració amb l’Ajuntament i la Xarxa Santa Tecla, i la celebració d’una sessió de ioga popular a la plaça del Pallol de Reus, en col·laboració amb l’Ajuntament. 

Per tercera vegada, en col·laboració amb les Perfumeries Júlia de Reus, Tarragona i Tortosa es realitzarà el ‘Maquillatge solidari’. Durant tota la jornada de divendres les tres perfumeries oferiran maquillatge professional amb l’aportació de deu euros, que anirà destinada a l’entitat. 

També divendres, en col·laboració amb el restaurant Gènova de Tortosa, es realitzarà un sopar solidari amb un menú tancat a 23 euros a partir de les nou del vespre. Dissabte al matí, es vendran roses solidàries i es farà una demostració de ‘zumba’ a la plaça Jaume II del Perelló i, per últim, diumenge a les 10 arrencarà una caminada de tardor a l’Aleixar. 

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics