Una desena de representants locals i regionals de diversos països d’Europa que formen part del projecte Ecowaste 4 food visiten la ciutat, aquest dimarts 17 d’octubre, per conèixer de primera mà el programa de gestió alimentària responsable de Reus, una iniciativa liderada per la regidoria de Benestar Social a través del Pla Local d’Inclusió Social (PLIS). La visita, segons han apuntat fonts municipals, "serà un recorregut per conèixer tot el procés, visitant un establiment de recollida, el centre de triatge i la seu d’una entitat de distribució". Des del 27 d’agost de 2012, quan va començar a funcionar aquest programa, i fins al 31 d’agost de 2017, s'ha apuntat des del consistori, "s’han recuperat 935.478 quilos d’aliments frescos que han beneficiat més de 6.000 persones de la ciutat amb pocs recursos econòmics".
Aquest programa ha estat triat per la Generalitat de Catalunya, a través de l'Agència de Residus, a formar part del Comitè Estratègic del projecte europeu Ecowaste 4 food, finançat pel programa Interreg, per a la prevenció del malbaratament alimentari. Per això, s'ha subratllat des de l'Ajuntament, "ara es produiran una sèrie de visites creuades a Polònia, França, Regne Unit, Itàlia i Grècia, per tal de conèixer experiències similars, emmarcades en l'àmbit d'evitar el malbaratament alimentari".
Antecedents
Els dies 4, 5 i 6 de juliol d’enguany, dues professionals de la regidoria de Benestar Social van explicar en públic el Programa de Gestió Alimentària, "considerat una bona pràctica en aquest àmbit", als representants dels ens locals i regionals europeus que formen part d'aquest comitè en una trobada a Exeter (Regne Unit).
L'objectiu del projecte Ecowaste 4 food és, d'una banda, "ajudar els socis a respondre millor a la reducció de residus alimentaris al llarg de tota la cadena alimentaria mitjançant l'ecoinnovació, com a part duna estratègia territorial més global que asseguri l'accés a una quantitat suficient d'aliments nutritius a tota la població". I de l'altra, segons fonts del consistori reusenc, "demostrar que els residus alimentaris poden ser l'origen d'una economia eficient en els recursos i respectuosa amb el medi ambient per als territoris".
"Els socis s'han compromès a millorar les polítiques en la matèria durant els quatre anys de durada del projecte", s'ha avançat, i en influir en el Programa Operatiu Regional 2014-2020 dels fons Feder. El projecte té un pressupost d'1.465.703,00 euros, i una durada de quatre anys (2017-2020). La primera fase del projecte, de dos anys de durada (2017-2018), es dedica a l'aprenentatge interregional fins a la definició d'un pla d'acció regional, intercanviant experiències i aprenent els uns dels altres.
Durant aquests dos anys, "un comitè estratègic estarà activament involucrat en la selecció i validació de bones pràctiques en cadascun dels territoris participants i la seva adaptació a la realitat regional, i tanmateix en aportar la seva experiència a les altres regions europees", han exposat fonts municipals. La segona fase, de dos anys més (2019-2020), "es dedicarà a la implementació dels plans d'acció regionals dissenyats en la primera fase" i farà que les diferents entitats que formin part del comitè estratègic siguin "les que apliquin les actuacions del pla d'acció prèviament definit i susceptibles de ser finançades amb aportacions procedents de Fons Feder".
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics