Repartir l’espai existent entre els espais destinats a usos residencials i l’àrea que ocupen les empreses del municipi de La Canonja. Aquest és l’objectiu principal del primer rimer Pla d’Ordenació Urbana Municipal (POUM) que s’ha presentat set anys després de la constitució oficial com de la localitat com a entitat independent. La Canonja ha presentat oficialment la planificació que ha de regular els diferents usos dels terrenys que pertanyen al municipi i que assenyalen les seves línies de creixement, mantenint una proporció que reserva un 50% del total a l’ús residencial i espais verds i un 50% a la zona que ocupa la zona reservada a les indústries que s’ubiquen en el terme municipal del municipi. Actualment, el POUM es troba en la fase final d’aprovació i només depèn, segons els seus responsables, d’algunes al·legacions puntuals. La delimitació del pla d’ordenació municipal pren relleu per la posició estratègica de la localitat -ubicada entre les ciutats de Tarragona i Reus- i per la massa total que suposa el pes de la indústria en el conjunt del municipi, a més a més de la quantitat d’infraestructures de comunicació que solquen els 7,5 quilòmetres quadrats de terreny que suposa el terme municipal del municipi.
Pel que fa als usos destinats a la indústria -cal tenir en compte que La Canonja compta amb un 85% del Polígon Sud- l’ordenació urbana municipal preveu un augment de la capacitat de creixement de les empreses que s’ubiquen en els espais destinats a ús empresarial. “Després d’analitzar altres polígons industrials de la resta d’Europa, on es veia que la regulació vigent no era suficient, hem optat per duplicar el volum edificable dins de cada terreny”, detalla l’arquitecte municipal, Miquel Orellana. Entre les novetats que reserva el nou POUM també sobresurt la nova opció de trossejar el terreny destinat a cada empresa en extensions de fins a 2 hectàrees, enlloc de les 8 mínimes que s’establien fins ara. per tal de “de captar l’atenció de noves companyes que vulguin instal·lar-se en el terme municipal”, segons apunta Orellana.
Pel que fa al terreny destinat a usos urbans, entre les actuacions previstes destaca l’objectiu d’aportar una façana més amable cap al terrenys d’hortes, a través de la construcció d’habitatges, a més a més de delimitar diferents unitats d’actuació a l’interior de la trama urbana -amb l’objectiu de relligar zones que no estaven acabades d’urbanitzar- a més a més d’alliberar l’espai posterior del Castell de Masricart.
“Algunes actuacions que estan previstes malauradament no depenen de nosaltres", apunta l’alcalde de La Canonja, Roc Muñoz (PSC). Fent referencia a la construcció de la plataforma logística que BASF planeja a la localitat i que depèn de la construcció del tercer fil, Muñoz destaca que “cal que les comarques de Tarragona tinguin força per reclamar aquelles actuacions que segueixen pendents”.
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics