Dimarts, 19 de Novembre de 2024

El Centre d’Estudis de l’Hospitalet de l’Infant cedeix tres antefixes del segle V i VI a l’Ajuntament

Les escultures, que es van trobar al poble, s’exposaran al Centre de Visitants de l’Hospital Coll de Balaguer

04 de Desembre de 2017, per Redacció
  • La presentació dels antefixes es va fer el passat dissabte

    Cedida

El Centre d’Estudis de l’Hospitalet de l’Infant (CELHI) ha cedit a l’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant tres antefixes del segle V i VI aC per a la seva exhibició pública al Centre de visitants de l’Hospital Coll de Balaguer. L’acte de cessió d’aquestes petites escultures que representen una cara femenina va tenir lloc el passat dissabte 2 de desembre en aquest equipament cultural, on restaran exposades en una vitrina. La troballa d’aquestes antefixes ens remunta a començaments de l’any 1990, quan en el marc d’unes obres d’adequació de l’hospital gòtic de l’Hospitalet de l’Infant, es van recuperar entre els materials procedents d’aquella intervenció, aquestes peces que van resultar ser antefixes del segle V i VI aC.

 

Col·laboració dels veïns

Alguns veïns, veient que l’excavadora s’emportava tot el material com si fos runa, van decidir salvar aquelles escultures i les van guardar a les seves cases. Una va anar a parar als Serveis Territorials de Cultura de Tarragona, i Xavier Dupré, historiador i arqueòleg, veient la seva importància i interès, la va fer portar al Museu Arqueològic de Tarragona, on encara roman. A partir de la troballa de les antefixes i del nombre localitzat (nou o 10), Dupré va pressuposar l’existència d’un santuari grec a l’Hospitalet de l’Infant.

Aquesta àrea de culte, probablement ubicada on hi ha ara l’hospital, podria ser el punt en què la població indígena, els ibers ilercavons, i els grecs d’Empúries intercanviaven els productes de comerç d’ambdues cultures. Una idea gens descabellada, perquè el Llastres era una via natural de comunicació que permetia accedir a la vall de l’Ebre, concretament a la zona de Móra, en la qual confluïen importants recursos miners i agrícoles de l’interior del país.

 

Preservació i divulgació

Passats els anys, amb la creació del Centre d’Estudis de l’Hospitalet de l’Infant, va créixer l’interès per donar a conèixer aquestes peces que formen part de la història del poble. Després de parlar amb els veïns que les custodiaven, tres d’ells les van dipositar a la seu del CELHI, que es va cuidar de consolidar-les amb l’ajut de l’experta en restauració Sònia López, ja que els anys i el material de poca qualitat de què estan fetes les havia malmeses bastant.

El CELHI considera que aquestes peces són de “gran interès per a la col·lectivitat, pel seu valor patrimonial i cultural i històric” i vol “afavorir-ne la seva preservació i divulgació”. Per aquest motiu, aquesta entitat local ha cedit les tres antefixes que tenia en custòdia a l’Ajuntament, “perquè puguin ser vistes i admirades per tots els veïns, perquè són patrimoni de tots”, tal com argumenta en el document de cessió que la seva presidenta, Marta Quer, ha signat amb l’alcalde, Alfons Garcia. En nom del municipi, l’alcalde n’ha agraït al CELHI la donació.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics