Reus ha estat un dels deu municipis catalans, coordinats pel Fons Català de Cooperació al Desenvolupament, on hem promogut la iniciativa de Ciutats Defensores dels Drets Humans. En el nostre cas, a través de la Regidoria de Participació, Ciutadania i Transparència, hem pogut comptar durant la setmana passada amb diversos activistes de drets humans reconeguts internacionalment. Hem treballat en xarxa per poder explicar diferents realitats en el món de la cooperació i fer presents arreu del país els testimonis personals de les realitats que defensen i de les conseqüències personals que pot arribar a tenir la seva lluita.
La implicació de Reus en aquesta iniciativa no és casual. Tenim una llarga trajectòria que al llarg de les dècades s'ha anat desenvolupant tant en actuacions de cara a la pròpia ciutadania local —accions de sensibilització— com les que han fet internacionalment —accions de cooperació. El fruit d'aquesta implicació de Reus amb la cooperació internacional són les accions que organitza la mateixa regidoria, els projectes internacionals en què treballen les entitats solidàries amb seu a la ciutat (i que integren el Consell Municipal de Solidaritat i Cooperació Internacional). També, posem èmfasi en l'acció de conscienciació que realitzen les entitats i altres institucions com els centres educatius (a través d'iniciatives pròpies i d'activitats proporcionades per la regidoria).
La reinserció dels nens soldat a l'Àfrica, els drets mediambientals, els drets humans per la comunitat LGTBI o la defensa dels drets civils i polítics a Colòmbia són temes importants que prop d'un miler de persones han pogut escoltar aquests dies. Asseguda entre les i els adolescents he vist com quedaven en silenci mentre assimilaven les situacions que persones com nosaltres viuen en altres llocs del món, simplement per reclamar tenir una aigua neta (contra les accions de les multinacionals que desertitzen un país exuberant per treure'n or o petroli) o poder viure una infantesa sense ser esclavitzats com a nens-soldat. Els i les adolescents han formulat preguntes molt sentides i pensades, preguntes que qüestionen la vida que portem normalment, les normes de conducta que se'ns imposen socialment.
Aprendre sobre drets, valors i llibertats és part de l'incalculable valor de la formació no curricular que s'aprèn dins els nostres centres educatius. El coneixement i comprensió per part dels estudiants esdevindrà la llavor necessària per a la construcció social d'una futura ciutadania compromesa, oberta i responsable.
Chema Caballero, Yolanda Oquelí, Patricio Vindel, Edilberto Daza: no heu deixat indiferent ningú. Gràcies d'haver compartit amb nosaltres el testimoni de la vostra vida i la vostra feina. Hem quedat corpresos per la vostra valentia i els vostres temors i emocions. Us desitgem molta sort en la continuació de les vostres lluites.
Montserrat Flores és regidora de Participació, Ciutadania i Transparència de l'Ajuntament de Reus.
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics