Dijous, 21 de Novembre de 2024

La formació empresarial a l’horitzó de la col·laboració entre Espanya i Algèria

25 d'Abril de 2018, per Mario Rigau

La VII Reunió entre Espanya i Algèria, a la qual va acudir el president del govern d’Espanya i diversos ministres del gabinet, ha propiciat un acostament de les excel·lents relacions entre tots dos països. Ha impulsat diversos projectes bilaterals ―fonamentalment econòmics, tot i que no només en aquest àmbit―, cosa que suposa un repte per a la iniciativa privada i pública tant a Espanya com a Algèria. 

Persisteixen, això sí, diferències en el marc legal, jurídic i fiscal que obliguen les empreses espanyoles a seguir un procés d’adaptació, en el qual col·laboren amb gran perseverança les autoritats algerianes i, més enllà, l’inquiet empresariat d’aquest país. En el catàleg d’èxits recents s’ha de destacar l’aposta de Seat per Algèria, on es fabricaran els seus models Arona i León; la firma del contracte de Cepsa amb Sonatrach per a explotar un jaciment de cru amb una inversió superior als 800 milions d’euros, o les noves inversions anunciades pel grup Dulcesol. Tots aquests exemples se sumen als casos d’èxit d’Indra o Elecnor, entre altres.

D’exemples menys edificants no en falten, com el cas d’Isolux Corsán Algerie, que ha deixat un mal sabor de boca entre els nostres veïns. Costarà d’esborrar, a còpia de millorar la conducta i l’ètica empresarial, que és la regla general en el cas de les companyies d’Espanya amb presència a Algèria.

Sobre la VII Reunió entre Espanya i Algèria, tot i que no hi està relacionat directament, l’Associació d’Amistat entre Espanya i Algèria està desenvolupant dos projectes institucionals de naturalesa pública i privada que tracten d’anar més enllà del marc exclusivament econòmic que caracteritza les relacions bilaterals entre els veïns mediterranis.

Es tracta de dos projectes formatius que reben l’ajuda inestimable de l’ambaixadora d’Espanya, Taous Feroukhi, treballadora incansable, amb la voluntat que Espanya millori els seus coneixements sobre Algèria i s’ampliï el marc de relacions, atesa la proximitat cultural i geogràfica dels dos països. 

L’Associació d’Amistat entre Espanya i Algèria promou un conveni de col·laboració de la Universitat Miguel de Cervantes amb el ministre d’Ensenyament i Formació de Professionals d’Algèria per a desenvolupar línies de formació de formadors i qualificació professional en el sector del turisme i l’hostaleria, sector que el govern d’Algèria considera estratègic amb vista al futur més immediat.

Un segon projecte, en el qual també participa l’associació i que rep l’empenta de l’ambaixadora d’Algèria, està encarat a empresaris, professionals i emprenedors algerians que tinguin interès a desenvolupar les seves activitats a Espanya o amb empreses espanyoles. 

En aquest cas, hi intervenen la Fundació Ortega Marañón per part espanyola i el Ministeri d’Estudis Superiors i Investigacions Científiques d’Algèria, que centren el seu interès en un espai de difusió acadèmic de la realitat cultural d’Espanya per a l’aprofitament del teixit empresarial present i futur del veí del sud.

Aquest escenari de plans de futur hauria d’animar espanyols i algerians, començant pels governs dels dos països, a materialitzar nous projectes i a accelerar, en la mesura del possible, la posada en marxa dels que ja estan sobre la taula, perquè la realitat empresarial present a Algèria o els convenis institucionals que promou la nostra associació constaten l’immens potencial que queda per explorar en un marc d’intensa col·laboració amb el qual Espanya i Algèria segueixen compromeses.

Mario Rigau Oliveras és president de l’Associació d’Amistat entre Espanya i Algèria i fundador de Global Approach.

Etiquetes: 

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics