La regidoria de Salut i la Universitat Rovira i Virgili (URV) han renovat el conveni de col·laboració a través del qual 70 alumnes dels graus d'Educació Social, de Nutrició Humana i Dietètica i de Fisioteràpia participaran en un programa d'aprenentatge i servei durant el qual dinamitzaran activitats a més de 4.500 alumnes de primària i 1.000 de secundària de diferents centres de Reus, tallers que s'inclouen al programa Educació i Salut de la regidoria.
Exposició itinerant
Aquest dilluns s'ha realitzat una sessió de formació als estudiants del Grau d'Educació Social de la URV que centraran la seva activitat en l'exposició itinerant 'La marxa dels tòpics', que reflexiona sobre conductes de risc en l'àmbit sexual, prevenció de les infeccions de transmissió sexual, prevenció de la sida i prevenció sobre drogues. Un cop finalitzada la formació es realitzaran tallers als instituts de secundària de Reus.
Els estudiants universitaris, futurs professionals en els seus àmbits, reben aquesta formació que els permet completar la seva preparació per intervenir en l'àmbit comunitari, atès que el programa d'Aprenentatge i Servei inclou la vessant pràctica de col·laborar impartint tallers i activitats. Pel que fa als estudiants de Nutrició Humana i Dietètica, col·laboraran durant el curs amb la regidoria de Salut en l'àmbit de l'educació alimentària, i en concret en els tallers d'alimentació.
L'alumnat de Fisioteràpia impartirà sessions sobre higiene postural als centres educatius.
Activitats i tallers
Les activitats i tallers que es realitzaran durant aquest curs són, entre d'altres, 'La Marxa dels tòpics', posem per cas, una exposició interactiva dirigida als alumnes de 4t d’ESO amb la qual es treballen els temes de prevenció sobre drogues (alcohol, tabac, cànnabis, pastilles), així com el de les ITS i prevenció del VIH-sida i educació sexual. L’exposició es planteja com un treball puntual però dins un projecte ampli de treball continuat amb els tutors i alumnes al llarg del curs escolar.
L’exposició interactiva s’usa com a pretext i joc per parlar de temes propers als joves i implicar als professors en un treball regular i a llarg termini d’educació per a la salut. 45 alumnes del Grau d’Educació Social participaran, fins a finals de novembre, en els 40 tallers programats en 14 centres de secundària i que preveuen arribar aproximadament a 1.000 alumnes.
Tallers d’alimentació
Tindran lloc a les escoles de primària amb els objectius de millorar l’hàbit a l’hora d’esmorzar dels alumnes i de fer aprendre els pilars bàsics de l’alimentació saludable. S’han programat els tallers 'Fem el mòbil de l’esmorzar saludable' i 'Coneixes els aliments?', adreçats a alumnes d’infantil i primària; 'Aprenem a menjar sa', per a alumnes de cicle mitjà i cicle superior de primària; la 'Gimcana de l’alimentació saludable als Mercats de Reus', per estudiants de 6è de primària i, finalment, el 'Taller intergeneracional d’esmorzars saludables a l’escola'.
Hi participaran uns 40 alumnes del Grau de Nutrició els mesos de novembre i març. Es desenvoluparan 132 tallers, que arribaran a 3472 alumnes d’infantil i primària.
Tallers de fisioteràpia
El mes de març es faran tallers d’higiene posturals a les escoles, amb l’objectiu de donar a conèixer les postures més adequades per a l’esquena, tècniques de relaxació, estiraments, etc. Es donarà molta importància a la informació i correcció de mals hàbits posturals en diferents situacions freqüents tenint en compte l’edat dels estudiants: maneig de dispositius mòbils i tauletes, càrrega de motxilles.
Es faran dos tallers, un dirigit a educació infantil i de primer i segon de primària, i l’altre dirigit als de cicles mitjà i superior de primària. Un total de 10 alumnes del Grau de Fisioteràpia participaran dels 43 tallers programats a 14 centres educatius i que arribaran a 1075 alumnes de primària.
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics