Dilluns, 12 d'Agost de 2024

Una ciutat es mira al mirall quan encara la nova contracta de sanejament urbà

10 de Desembre de 2018, per Ángel Martín de Sande
  • Imatge d'arxiu d'un vehicle del servei de recollida de residus a Reus

    Reusdigital.cat

Per als que portem 40 anys dedicats professional i sindicalment al que alguns anomenen 'la brossa', molts debats ens resulten coneguts i previsibles: Mentre el govern municipal de torn malda per exposar una imatge de ciutat més o menys neta, l'oposició també de torn acostuma a posar l'accent en què la ciutat està bruta. Afortunadament, a Reus, aquest estereotip no es compleix, tot i que cal fer algunes consideracions sobre la preparació de la seva nova contracta de sanejament urbà.

En primer lloc, cal indicar que una ciutat està més o menys neta depenent, bàsicament, de dos factors: La quantitat i qualitat del servei de sanejament urbà i, igualment important, el compromís de la ciutadania amb la neteja de la seva ciutat. Afrontar una nova contracta de sanejament urbà és posar a la ciutat davant del mirall.

L'actual contracta de Reus que decau ara ja va viure un mal inici, ja que el govern municipal de llavors va pretendre dividir la contracta, quan el compromís no era aquest. Els treballadors i treballadores del servei a Reus havien assumit, abans d'aquell moment, tota mena d'excessos de càrrega de treball i limitacions salarials sota el compromís de l'Ajuntament que no es dividiria la contracta. El pretès incompliment va portar a la mobilització i a un dolorós enfrontament amb aquell govern municipal que, finalment, va fer marxa enrere en la seva intenció. Tot i així, les condicions de la licitació per a les empreses concursants van ser decebedores, perquè ja se sabia que la nova contracta no permetria un salt de qualitat en el servei.

En els últims temps, hem assistit a una tramposa campanya de la CUP que ha pretès vendre la municipalització del servei com la nova panacea. L'experiència d'altres ciutats demostra que la cosa no és tal, a més, l'informe tècnic encarregat per l'Ajuntament de Reus per valorar aquesta opció va demostrar, amb dades objectives, que la municipalització no era en absolut rendible per al consistori. Afegiré que en unes jornades tècniques organitzades per l'UGT a Reus, experts de diferents sectors van demostrar, amb meridiana claredat, els retrocessos i incerteses que suposava per als treballadors de l'actual servei una municipalització exprés.

Tot i així, la CUP ha seguit posant arguments fantasiosos o falsos sobre la taula. Afortunadament, s'han quedat absolutament sols en els seus plantejaments, ja que tots els grups municipals, sense excepció, els han donat l'esquena i han criticat les seves maneres. Per si fos poc, les recents eleccions sindicals celebrades a la contracta de Reus s'han saldat amb una majoria aclaparadora de les posicions de l'UGT, davant de l'estratègia antisindical de la CUP.

Ara som davant d'una nova contracta i, per tant, d'una nova oportunitat per fer bé les coses. La representació del comitè d'empresa s'ha reunit amb tots els grups municipals, a excepció de la CUP, per traslladar-los les preocupacions de la plantilla i la resposta no ha pogut ser més positiva en una primera impressió. Les nostres demandes són senzilles: 1) que la nova contracta no es divideixi; 2) que contempli la necessitat de no estrangular la negociació col·lectiva amb clàusules sostre; i 3) que l'adjudicació no es basi en la baixada econòmica de les ofertes, perquè és fer-se trampes al solitari.

La nova contracta pot incorporar millores substancials pel que fa a la dotació de vehicles moderns, amb sistemes de recollida com l'ISI, que permet una millor gestió; dotacions menys contaminants, amb més elements de seguretat per als operaris i l'entorn on es treballa; millor qualitat i rapidesa en serveis complementaris de neteja i recollida; més i millors mesures per a la 'selectiva'; anul·lació dels contenidors subterranis per perillositat i insalubritat, i un seguit de millores i novetats que poden portar a Reus al lideratge territorial del sanejament urbà. Si en comptes d'aquest objectiu, s'opta per encaixonar econòmicament el cost de la nova contracta per evitar haver de treballar els arguments en favor d'un millor servei, llavors anem malament.

No es pot enganyar la ciutadania, ni als empleats i empleades del servei, venent coses que no són. La nova contracta pot tenir, per exemple, models de vehicles que surtin 'barats' i fàcils d'amortitzar, però seran un tipus de vehicle en retrocés en el mercat, un mercat bolcat actualment en una innovació tecnològica que permet millores substancials de la gestió, de l'impacte mediambiental urbà i de la seguretat laboral.

El clima polític és favorable per afrontar la nova contracta amb ambició, ja que els grups municipals de Cs, PSC i PP han mostrat predisposició a treballar la millora de la contracta juntament amb el govern municipal. Fins i tot han avançat la seva no oposició a la pròrroga d'un any, tot i reconèixer que amb una mica més de diligència en el procés, ja es podria estar en fase de licitació en lloc de pròrroga. Pròrroga que suposarà un nou sacrifici per a la plantilla.

Per la seva banda, els grups municipals d'Ara Reus i ERC ens han traslladat la seva voluntat de formular les condicions de la futura contracta de manera que puguin ser ateses les nostres consideracions, les quals han valorat raonables. Un concurs públic de la talla de la contracta de sanejament urbà de Reus ha d'atendre amb rigor tots i cadascun dels aspectes legals i pressupostaris que el defineixen, però, al mateix temps, ha d'aprofitar les circumstàncies polítiques i socials per millorar allò que sigui millorable i esmenar el que hagi de ser esmenat, en base de l'experiència d'aquests últims anys. Espero i desitjo que així sigui i que no ens veiem condemnats a repetir males experiències passades en aquest proper 2019.

Ángel Martín de Sande és secretari general de Sanejament Urbà d'UGT- Camp de Tarragona.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Reportatges