La regidoria de Benestar Social de l’Ajuntament de Reus, a través de la Secretaria d'Igualtat, Migracions i Ciutadania del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya, ha organitzat una jornada sobre la prevenció i la detecció de la radicalització i els extremistes violents aquest dimarts 11 de desembre, des de les 9 del matí fins a les 3 de la tarda, a la sala d'actes de l'antic Hospital de Sant Joan (carrer Sant Joan, 34 B). L'objectiu d'aquesta trobada ha estat reflexionar i dotar d'elements d'anàlisi a les persones que treballen en l’àmbit de l’acollida, la migració, la seguretat i l’educació en els centres educatius, les institucions, les empreses, les administracions o qualsevol altre tipus d’organització, per tal que puguin conèixer millor els processos de radicalització i detectar la possible deriva violenta. També es donaran a conèixer estratègies efectives en aquest sentit a escala local.
La regidora de Benestar Social, Montserrat Vilella, considera que "cal una actualització de la formació dels professionals que treballen de manera més directa amb persones susceptibles de radicalització, i de la ciutadania en general, en la prevenció dels extremismes violents, de manera especial després dels atemptats del 17 d’agost de 2017".
Aquesta formació aborda dos aspectes: l’entorn cultural i el procés de construcció d’identitat dels homes i de les dones joves que es poden radicalitzar i de les polítiques públiques de prevenció dels extremismes violents.
La qüestió de la identitat és molt rellevant en relació al desenvolupament de les ideologies de l’odi i dels processos de radicalització cap als extremismes violents. Per això, és important conèixer aquest procés i tenir-lo en compte a l’hora de pensar les polítiques d’acollida de persones estrangeres i les polítiques de prevenció de l’extremisme violent.
La formació de la identitat i el reconeixement d’un mateix és clau en les etapes de creixement personal. La formació d’aquesta identitat en un context de pluralitat de valors socials, que poden representar fortes contraposicions, i de desigualtat entre persones d’orígens culturals diversos, pot generar situacions de vulnerabilitat que poden facilitar la incidència dels discursos de les ideologies de l’odi.
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics