Dimarts, 19 de Novembre de 2024

Un jutjat obre diligències penals contra Vandellòs II per funcionar 17 dies amb una fuita

La central està aturada des del 4 d’abril per un degoteig en el drenatge d’un generador

17 d'Abril de 2019, per Redacció/ACN
  • Imatge d'arxiu de la central nuclear de Vandellòs II, l'any 2013

    ACN

El jutjat d’instrucció número 2 de Reus ha obert diligències penals contra la central nuclear Vandellòs II, segons ha informat l’associació Sociedad Humana. L’organització ecologista va presentar una denúncia fa un any contra els responsables de la planta atòmica per haver estat funcionant 17 dies amb una fuita a la barrera de pressió, “la part que controla la temperatura estable del nucli”, han explicat. Fiscalia va fer una prova pericial el 12 d’abril passat i, segons assenyalen fonts de l’entitat, s’haurien trobat indicis de delicte.

El jutjat ha encarregat noves proves per esclarir els fets i valorar si s’ha d’obrir judici oral. Segons els denunciants, la central es va aturar el 2 de març del 2018 per localitzar un degoteig d'aigua del circuit de refrigeració i descartar una possible fuita a la barrera de pressió, però els problemes haurien començat el 13 de febrer. Segons ells, al llarg de 17 dies la planta va estar operant sense complir amb les especificacions tècniques de funcionament.

En la denúncia van adduir que l'envelliment dels elements de la central posa en perill la seguretat de les instal·lacions i van acusar els responsables de la nuclear “d’irregularitats” en la seva gestió, a més d'oferir informació esbiaixada i parcial sobre els incidents. Segons l’entitat, en el primer escrit la Fiscalia va exposar que la instal·lació va seguir funcionant a ple rendiment “de manera il·legal i insegura” durant almenys dues setmanes.

A més, han assenyalat que algunes de les darreres aturades no programades de Vandellòs II han estat causades per fuites en les barreres de pressió i, per aquesta raó, sospiten que hi podria haver un possible problema estructural. Al límit de la vida de disseny La central nuclear Vandellòs II, situada a Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant (Baix Camp), es va posar en marxa l’agost de 1987 i la llicència vigent caduca el 26 de juliol de 2020.

El recent acord de les companyies operadores, Endesa i Iberdrola, per sol·licitar la renovació per un termini de deu anys, fins el juliol de 2030, implica que la central sobrepassaria els 40 anys de vida útil. En un comunicat, Greenpeace i Ecologistes en Acció recorden que els problemes derivats del pas dels anys en les centrals nuclears són molts, entre ells l’envelliment físic dels sistemes, de les estructures i dels components que van en paral·lel a l’envelliment tecnològic i conceptual. A més, l’organització ecologista reclama la restitució dels reglaments i els protocols de seguretat modificats en els darrers anys.

Dues setmanes d’aturada

Precisament, la matinada de dimecres Vandellòs II ha patit una aturada no programada durant el procés de reconnexió a la xarxa que va començar dimarts a la tarda. La instal·lació està aturada des del 4 d’abril després que es localitzés un degoteig en el drenatge d’un generador. Segons el Consell de Seguretat Nuclear (CSN), la causa de l’aturada ha estat una maniobra errònia dels operadors.

La central nuclear Vandellòs II ha patit una aturada no programada durant el procés de reconnexió a la xarxa que va començar dimarts a la tarda. La instal·lació està aturada des del 4 d’abril després que es localitzés un degoteig en el drenatge d’un generador. Segons ha informat l’Associació Nuclear Ascó-Vandellòs (ANAV), la causa determinant d’aquesta aturada ha estat un “desajust” en les accions de normalització de la instrumentació en el procés de sincronització i augment de potència, que ja ha estat revisat i corregit. La central ha tornat a posar en marxa els treballs i la previsió és que es pugui sincronitzar a la xarxa durant aquest dimecres.

L’ANAV, que ha notificat el succés al Consell de Seguretat Nuclear (CSN), ha assenyalat que durant la parada tots els sistemes de seguretat han actuat correctament i segons el disseny. Segons l’organisme, “no ha tingut impacte en les persones ni el medi ambient i s’ha actuat en tot moment d’acord als procediments i prioritzant les actuacions més segures i conservadores”.

Per la seva banda, el Consell de Seguretat Nuclear ha detallat que la parada automàtica del reactor s’ha degut a l’actuació del sistema de protecció per senyal de baix nivell d’aigua al generador de vapor C. Aquest senyal, apunta, s’ha activat per l’aïllament del sistema d’aigua d’alimentació principal durant les maniobres d’arrencada de la primera turbo bomba d’aigua d’alimentació i escalfament de la segona.

Segons el CSN, en el moment de transferir el mode de control d’aigua d’alimentació del generador de vapor A des de “baixa potència” a “alta potència”, el Sistema de Control Digital del Reactor ha interpretat, “degut a una maniobra errònia dels operadors”, una discrepància entre el cabal i real i el cabal de l’instrument. Això, afegeix el CSN, ha provocat una senyal errònia de molt alt nivell en el generador de vapor i la consegüent actuació de la senyal d’aïllament de l’aigua d’alimentació principal i el dispar de la turbina.

L’organisme ha informat que l’incident s’ha classificat de forma preliminar en el nivell zero de l’Escala Internacional de Successos Nuclears i Radiològics (INES).

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics