Dimecres, 27 de Novembre de 2024

Reus incrementarà en 100.000 euros més la inversió en energia verda

La pandèmia provoca que el pressupost destinat al 'carsharing' s’adreci ara a l’energia fotovoltaica i solar

22 de Juny de 2020, per Isabel Martínez
  • Imatge d'arxiu de plaques fotovoltaiques

    Reusdigital.cat

A l’espera que aquest estiu es disposi de l’estudi sobre la idoneïtat de crear una empresa d’energia verda denominada ‘Reus energia’, la regidoria de Recursos Humans i Medi Ambient ha anunciat que la ciutat incrementarà en 100.000 euros més la inversió en aquest camp de forma immediata. Un anunci efectuat en el marc de la Setmana Europea de l’Energia Sostenible que se celebra des d'aquest dilluns i fins al 26 de juny i durant la qual hi ha previstes diferents activitats virtuals impulsades pel consistori reusenc i la col·laboració d’altres agents. La inversió extra de 100.000 euros en aquest camp s’ha generat “d’un reajustament pressupostari” efectuat per la regidoria de Recursos Humans i Medi Ambient davant l’emergència de la Covid-19, segons ha explicat el regidor del ram, Daniel Rubio.

Aquest ha indicat que s’ha decidit destinar la inversió prevista per la compra de vehicles elèctrics compartits ('carsharing') al camp de l’energia verda en valorar que la situació de la pandèmia no recomana actualment compartir cotxes i s’està apostant pel teletreball i, per tant, el seu ús per part dels treballadors és menor. Aquesta modificació d’inversions permetrà que fins el 2022 el consistori destini 400.000 euros a promocionar i afavorir l’energia fotovoltaica i solar, així com el seu autoconsum enfront dels 300.000 euros inicialment previstos.

D’aquesta forma, la inversió pel 2020 passarà dels 90.000 euros inicials als 190.000 euros i s’estimen 100.000 euros pel 2021 i 110.000 euros pel 2022. Pel que fa a la destinació dels 190.000 euros del 2020 la regidoria té molt avançada la inversió adreçada a finançar les instal·lacions energètiques en règim d’autoconsum en cinc centres educatius de la ciutat. D’aquesta forma, aquestes escoles se sumarien als centres escolars de Reus (General Prim, Escola Joan Rebull, Escola Rosa Sensat, Escola Montsant i Escola Teresa Miquel) que ja disposen d’aquestes instal·lacions des de fa anys. Hi ha possibilitats que la resta d’aquest pressupost es destini, però, a altres àmbits, com ara la creació d’una illa energètica al centre o a altres barris de la ciutat, una experiència que és possible arran dels canvis normatius efectuats el 2019. Rubio tampoc ha descartat la col·laboració entre l’àmbit públic i privat per tirar endavant iniciatives en aquest àmbit sense concretar-les.

En el trancurs de la roda de premsa, Rubio també ha recordat que el 100% de la llum d’edificis municipals i enllumenat públic procedeix exclusivament de fonts renovables, una circumstància que representa un estalvi del 100% de les emissions de CO2. Un càlcul que va representar unes 3.600 tones de CO2 el 2019. Així mateix, s’ha referit a què diferents interlocutors han expressat de forma informal interès per les bonificacions fiscals aprovades pel ple recentment d'entre el 30 i el 50% de la quota íntegra de l'impost durant dos anys consecutius per aquells immobles amb instal·lacions solars fotovoltaiques en règim d'autoconsum.

Activitats de la Setmana Europea

L'acte central de la setmana és el 'webinar' 'Reus, ciutat cap a l'autoconsum energètic', organitzat per la regidoria de de Recursos Humans i Medi Ambient i la Cambra de Comerç de Reus, i que es podrà seguir de manera gratuïta, a través del Facebook de l'Ajuntament de Reus, dimarts a partir de les 10 del matí.

També s'han programat propostes que s'ofereixen des de la Setmana de l'Energia per part de les organitzacions supramunicipals i locals de Catalunya: ICAEN, Diputacions de Barcelona, Girona, Lleida i Tarragona, AMB, Ajuntament de Barcelona, CILMA i la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat de la qual el consistori reusenc també hi forma part. Aquest dilluns, es proposa fer el 'challenge' 'Estalvia des de casa', per fer una autoauditoria sobre el consum energètic i assumir el repte de millorar-lo i reduir-lo.

El 24 de juny es proposarà participar del Concurs '#EstalvioEnergia', de la Diputació de Tarragona; amb el qual compartir a xarxes l’estalvi fet a casa donarà opció a premi. Dijous es convidarà a fer una passejada per l’exposició virtual 'Actuem amb Energia', amb detalls, consells i curiositats per a la consciència i reflexió i finalment el 26 de juny hi haurà un 'escape room' virtual: Sea Rise Level on el temps i les accions correctes seran la clau per a uns bons resultats i guanyar la partida.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics