El pròxim dijous, 9 de juliol, la Casa Navàs presentarà el seu nou aspecte. Després de mesos de feina i de complicacions derivades de la Covid-19, el capcer tornarà a lluir de manera molt similar al que va dissenyar l'arquitecte Lluís Domènech i Montaner. A causa del context actual, no es pot fer un acte presencial i per això s'haurà de seguir en línia a través de la web de Casa Navàs i també per Canal Reus, a partir de dos quarts de 9 del vespre. Primer es projectarà el documental "Casa Navàs. Reconstruint la memòria" i després tindrà lloc una recreació teatral que culminarà amb la descoberta del nou capcer.
Durant la roda de premsa celebrada aquest divendres 3 de juliol, la directora de la Casa Navàs, Sílvia Sagalà, ha reivindicat la importància del moment: "És històric, perquè tornem a l'origen". Ha agraït la implicació de totes les persones que han fet possible el projecte i ha admès que, tot i que la pandèmia "ha estat un cop dur", també s'ha aprofitat l'aturada per fer formació als treballadors i realitzar millores de restauració. L'emblemàtica casa modernista reobrirà al públic dissabte dia 11, amb una limitació de 13 persones per visita, espaiant les visites, amb mascaretes obligatòries i una desinfecció constant, segons ha assegurat Sagalà.
El documental d'Acid Factory
"Casa Navàs. Reconstruint la memòria" comença als masos dels afores de la ciutat on es van guardar algunes de les peces originals de la Casa. El documental, d'uns 20 minuts de durada, fa un recorregut pel procés de restauració i compta amb entrevistes de testimonis com Salvador Palomar i Xavier Amorós.
David Fernández, membre de la productora Acid Factory, encarregada de fer la peça, ha explicat que totes les imatges que s'han anat enregistrant durant aquests mesos es dipositaran al Centre de la Imatge Mas Iglesias de Reus (CIMIR) per tal que tothom les pugui consultar d'ara en endavant. Ha puntualitzat que el documental "no està acabat", ja que hi falten els minuts finals on es descobreix el capcer reconstruït. Aquesta escena s'enregistrarà el mateix 9 de juliol, i posteriorment es distribuirà l'audiovisual amb aquest moment inclòs.
L'espectacle de Lucky Luke i les Artistes Locals
Després de la projecció del documental, començarà una recreació teatral a càrrec de la companyia Lucky Luke en col·laboració amb les Artistes Locals. Un dels integrants, Manuel Barroso, ha explicat que l'espectacle girarà entorn dels artesans de l'època, a través de tres personatges apassionats per l'art: un picapedrer (Benjamín Miguel), la seva xicota (Irene Benavent) i el mateix Lluís Domènech i Montaner (Manuel Barroso). El teatre culminarà amb el famós l'arquitecte inaugurant el capcer (ara cobert amb una tela confeccionada pel sastre d'El Barato, Josep Maria Casas).
Altres actes
Durant la setmana del 13 al 18 de juliol, la botiga de la Casa Navàs estarà oberta tot el dia i s'hi projectarà el documental "Casa Navàs. Reconstruint la Memòria". A més a més, també s'hi exhibiran dues de les peces originals del frontispici de Montaner.
Paral·lelament, s'han organitzat dues conferències. El dilluns 13 de juliol, a dos quarts de 8 de la tarda, l'etnògraf Salvador Palomar i l'historiador Ezequiel Gort, oferiran la ponència "Els bombardejos a Reus durant la guerra civil". El dimecres 15 de juliol, també a dos quarts de 8 del vespre, es farà una conferència per explicar el procés de restauració del capcer, a càrrec de l'arquitecte Joan Tous el conservador-restaurador Pau Arroyo, la directora de restauració de Rècop, Roser Galceran i la directora de Casa Navàs, Sílvia Sagalà.
L'arquitecte Joan Tous; i el restaurador Pau Arroyo, expliquen el procés de reconstrucció del capcer de la Casa Navàs i la seva singularitat (vídeo: ACN).
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics