Dimarts, 26 de Novembre de 2024

Les DO tarragonines afronten una verema molt irregular per l'afectació del míldiu

La davallada de producció rondarà el 30%, tot i que l'impacte del fong ha estat desigual

14 d'Agost de 2020, per ACN
  • Raïm de la varietat chardonnay sec per culpa del míldiu i d'un raïm de la mateixa varietat sa, al damunt d'una mà en una finca del celler De Muller a Reus

    ACN

Les denominacions d'origen de vi tarragonines encaren la verema d'enguany amb molta incertesa pel míldiu i amb el sector colpejat per la pandèmia de la covid-19. El fong ha impactat de forma molt desigual a les vinyes i es calcula que la davallada de producció rondarà el 30%, segons les varietats i les zones. Enguany la verema va més avançada i en alguns cellers de la DO Tarragona ja han començat amb les varietats primerenques com el chardonnay. Mentrestant, les bodegues continuen arrossegant força estoc acumulat durant el confinament i es tem que això acabi repercutint en el preu del raïm. L'activació de l'enoturisme i el lleuger repunt de vendes durant l'estiu, però, no compensaran les pèrdues ocasionades durant els mesos d'aturada.

A la DO Tarragona constaten una collita força precoç i molt irregular, que s'esperava molt abundant però que finalment quedarà escapçada per l'impacte del míldiu. Les intenses pluges de la primavera, juntament amb la calor, van propiciar l'atac d'aquest fong "com no havia passat mai els últims 20 anys", segons afirma el president de la DO, Vicenç Ferré. El resultat són rendiments que podrien caure entre el 30 i el 40%, si bé hi ha vinyes que han quedat molt danyades i n'hi ha d'altres sense afectació gràcies als tractaments. L'any passat la producció de la DO ja va quedar més curta del que és habitual per la sequera i, per això, malgrat el míldiu, la DO Tarragona confia que possiblement podrà mantenir el volum de raïm del 2019.

Un dels cellers de la DO Tarragona que ja ha començat a veremar és De Muller. Un parell de setmanes abans del que és habitual, des de dilluns les màquines ja cullen el raïm de varietats com el chardonnay. Per la seva proximitat amb el mar, a les finques de Reus solen registrar humitats elevades i un risc alt de míldiu, però enguany l'impacte del fong "ha sigut una cosa extrema", admet Eduard Martorell, de la família propietària. "Ho hem aguantat bastant bé però la preocupació és constant, perquè quan no és el míldiu, és l'oïdi o algun focus de botrytis. Però en general no ens podem queixar, ens hem mantingut en la producció", afirma el responsable de De Muller, que també té celler a Bellmunt del Priorat i produeix sota el segell de la DOQ Priorat.

En aquesta altra denominació tarragonina es calcula que l'afectació del míldiu repercutirà en una davallada del 40% de la producció Així, dels 5,5 milions de quilos de raïm de l'any passat -que ja va ser un milió inferior a l'habitual pels cops de calor-, enguany es preveu una forquilla d'entre 3,5 i 4 milions de quilos, segons detalla el president de la DOQ Priorat, Salustià Àlvarez. La collita començarà a final de mes. "Hi ha parcel·les que han perdut el 100% i d'altres on la incidència es mínima", resumeix el president. Àlvarez lamenta que aquest hagi estat un any "ple d'incidències", amb afectacions als camps per les fortes pluges del Glòria, la crisi econòmica de la covid-19 i "un atac inesperat de míldiu que feia molts anys que no es veia".

A la DO Montsant la verema també començarà a final d'agost en les zones més càlides i amb les varietats blanques. La producció es preveu que es quedi per sota dels set milions de quilos habituals. Caldrà veure, però, quin és l'abast de la davallada perquè l'afectació del míldiu, com arreu, també ha estat molt irregular. "El raïm que ha quedat és de qualitat i esperem que la verema serà bona", assenyala la presidenta de la DO, Pilar Just.

Igualment, a la DO Terra Alta es calcula que entre el 30 i 35% de les parcel·les han patit el fong, tot i que en diferents graus d'afectació. N'hi ha que només tenen entre un 5% o un 10% del raïm cremat pel míldiu, però d'altres on no s'arribarà a collir res. A la DO Conca de Barberà les previsions són "molt complicades" de fer, segons admet el seu president, Bernat Andreu. En aquest àmbit, l'afectació del míldiu, tot i ser menor que en altres DO catalanes, també ha estat important en el trepat i el macabeu, dues de les varietats més abundants i que ja van patir danys per les gelades de principi d'any. "Sabem que hi haurà una certa reducció, però abans de fer la verema és gairebé impossible poder parlar de xifres", reconeix AndDOreu.

A la DO Conca de Barberà, amb una producció anual per damunt del milió d'ampolles, aquesta setmana es comencen a veremar quantitats molt reduïdes de varietats primerenques. El gruix, però, arrencarà a final d'agost –també abans del que és habitual.

La ferida econòmica de la covid-19

El míldiu ha agreujat un any complicat per al sector vitivinícola per l'impacte de la covid-19 en l'economia. El confinament decretat per l'estat d'alarma, el tancament de fronteres i la caiguda del turisme han minvat les vendes de vi i costarà compensar-ho. "La davallada als cellers ha estat d'entre el 50 i el 70% i pot ser que hi hagi un estoc general del 20 o el 25% acumulat", assenyala el president de la DO Tarragona, Vicenç Ferré. Al juliol el volum de negoci ha millorat i alguns cellers han venut "el mateix de l'any passat o més perquè també hem vist un suport amb el consum de proximitat", segons Ferré. Això, però, no contrarestarà "els mesos de baixades i de crisi".

El celler De Muller també confirma que el fre en el turisme i la restauració s'ha notat força en les vendes, i en aquest sentit, el president de la DO Conca de Barberà, Bernat Andreu, opina que fins que no es normalitzi la situació amb la restauració "costarà que s'estableixin les vendes que havíem tingut anteriorment". Pilar Just, de la DO Montsant, explica que "hi ha hagut una mica de vendes, però no es pot parlar de remuntada". Aquí la majoria dels cellers enfoquen la producció a la restauració i a les botigues especialitzades i, tret dels més grans, no estan dins dels canals de distribució de supermercats.

A més, tot i que s'ha augmentat la venda en línia, el seu pes encara és testimonial. Una altra preocupació, apunta Just, és la possible davallada en el preu del quilo del raïm per l'acumulació d'estocs i la disminució de la demanda. Una oportunitat per encarrilar el sector, defensa, seria incrementar el consum de vi català a Catalunya, que ara tot just representa el 41% del total. A la DOQ Priorat calculen que el negoci no es troba ni al 40%, tot i que en aquesta zona -on predominen els vins negres- la campanya forta s'estén de setembre a desembre.

El president de l'ens, Salustià Àlvarez, constata que l'economia no s'ha posat encara en marxa i que troben a faltar la restauració i les celebracions privades. Pel que fa a l'enoturisme, diu que estan satisfets perquè han pogut reactivar aquesta oferta i hi perceben un cert component "solidari" de la clientela. Malgrat tot, avisa que tot just estan "amb un 20% del moviment habitual".

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics