La Unitat de Mediació i Resolució de Conflictes (UMIRC) de la Guàrdia Urbana compta amb un grup de tres mediadors, al qual se sumarà un quart en els pròxims mesos. La previsió de l'Ajuntament de Reus és ampliar la plantilla perquè el volum de feina "incrementa cada any", tal com ha explicat la regidora de Seguretat Ciutadana, Dolors Vázquez, en una roda de premsa juntament amb el sergent i coordinador de la UMIRC, Antoni Pallarès. Durant l'any 2019, es van gestionar un total de 218 casos, la majoria relatius a conflictes al carrer i entre comunitats de veïns.
Majoritàriament, la mediació ve motivada per qüestions com sorolls, conflictes d'interessos, relacions o fets vinculats amb animals. Pel que fa al perfil general de les persones implicades, es tracta d'adults d'entre 31 i 65 anys; seguits de joves d'entre 13 i 18 anys. Des del consistori valoren positivament aquesta unitat, i remarquen que "els números de casos tractats mostren que els ciutadans trien la mediació com a eina per a la resolució de problemàtiques".
La UMIRC de Reus va començar a funcionar l'octubre del 2007 i va ser pionera a l'estat espanyol, tal com ha recordat el sergent. Ha explicat que la seva tasca és "acompanyar les persones a resoldre conflictes" i que els únics supòsits en què no es pot emprendre la mediació és si hi ha una denúncia o si una de les parts no vol. De moment, el grup de la UMIRC de Reus està format per 1 agent de la Guàrdia Urbana i 2 tècnics de mediació, i pròximament s'hi incorporarà una quarta persona amb "perfil de mediador". La voluntat del consistori és "donar un impuls" a l'activitat d'aquesta unitat de cara als pròxims anys.
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics