Una molt bona notícia!
Molt lentament, molt a poc a poc, estem despertant, acollint el passat i recuperant formes. Invertir en fórmules com aquesta és el futur si no ens capfiquem en anar de vacances al sol. Endavant i molts sort!
Un pastor recorre la serra en transhumància per primer cop des de mitjan segle XX
El Parc Natural de Montsant aposta per recuperar l'activitat de pastura dins el seu àmbit amb l'objectiu d'aprofitar-la com a eina eficaç de gestió forestal i de prevenció contra incendis. Actualment, el parc només acull un pastor de proximitat a la zona d'Ulldemolins (Priorat), després que aquesta activitat tradicional s'hagi anat abandonant amb el temps a la zona. Segons informa el Departament de Territori i Sostenibilitat, aquest estiu s'ha obert una línia de col·laboració amb el primer pastor que creua la Serra de Montsant en transhumància des de mitjan segle XX.
Amb més d'un centenar de cabres lleteres, un pastor d'Alforja es va mostrar interessat en passar l'estiu amb el ramat pasturant dins l'àmbit del parc. L'administració va fer d'intermediària per trobar-li un lloc, i li ha prestat suport logístic i assessorament en tot el procés. Un cop passat l'estiu, el pastor amb el seu ramat ha iniciat la tornada a Alforja, utilitzant antics camins ramaders que creuen la Serra, i aprofitant equipaments i estructures existents per al seu aixopluc.
La voluntat del parc natural és redescobrir aquesta xarxa de camins i recuperar-la perquè altres persones professionals del pasturatge s'engresquin en el futur i estendre aquesta activitat. En aquest primer recorregut, personal del parc natural ha acompanyat el pastor fins al Corral de la Massipa, al terme de Cabacés, pel camí de la Vila que ascendeix des de Margalef a la Serra Major, i el Grau del Caixer, tot resseguint les antigues rutes.
Ara, creuarà la Serra aprofitant el Camí dels Cartoixans fins a la Morera de Montsant, i finalment continuarà, ja fora dels límits del parc, fins a Poboleda, per anar a buscar l'ascens al Coll d'Alforja per la vall d'Arbolí. Durant aquests dies, el Parc Natural de Montsant li ha proporcionat suport logístic, cedint espais propis per a la pernoctació i també parlant amb altres propietaris privats.
Una exposició
Divendres el Parc Natural de Montsant inaugura una exposició a la seu del parc, a la Morera de Montsant, sobre la història de la ramaderia en aquest espai natural protegit.
La mostra inclou material gràfic amb informació concisa i precisa sobre la importància d'aquesta activitat i la seva implicació en la vida i costums de la població de la zona. També, un aparador amb estris relacionats amb aquest ofici, conservats al llarg de la història. La visita serà gratuïta i es podrà fer fins a la primavera, aproximadament.
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics