Nom a Youtube
Hola, bon dia. Si clica a "canal de Youtube" (a la segona línia del text) se li obrirà directament una pestanya amb el perfil de la Neus.
Per si vol buscar-la, el seu nom a Youtube és Neus Anbo.
Gràcies!
Neus Anglès i Borràs lamenta la 'manca de referents en la nostra llengua', sobretot per als més joves
Amb la idea de crear "un espai de reflexió i de foment de l'esperit crític", la jove reusenca Neus Anglès i Borràs (1997) va decidir crear un canal de Youtube. De fet, va ser una barreja de circumstàncies que van dur-la a prendre la decisió: atracció cap a aquesta plataforma; interès pel món audiovisual; inici del confinament; i la voluntat de trencar amb les inseguretats personals i guanyar confiança amb ella mateixa. Des del principi va tenir clar que utilitzaria el català; de fet, en cap moment es va plantejar fer-ho en un altre idioma, assegura. Opina que "hi ha una manca clara de referents en català" i que cal revertir aquesta situació.
Un tipus de militància
Per a ella, el concepte 'youtuber' "és encara molt difós", i s'hi considera si això implica simplement "crear continguts" (deixant de banda la qüestió econòmica), ja que, de moment, penjar vídeos a aquesta plataforma digital "és més aviat un tipus de militància personal que no pas una feina", apunta. Anglès ha estudiat Dret i actualment està a 3r d'Història, i va pensar que seria una bona idea "apropar de forma més divulgativa i planera diferents qüestions d'aquestes dues disciplines".
Tanmateix, el fet de crear-se el canal i d'exposar-se públicament a les xarxes socials, li va fer reflexionar: "Vaig necessitar uns mesos per gestionar emocionalment i racionalment com vull que sigui la meva presència a internet i quin tipus de contingut realment penso que em pot omplir i contribuir a fer del nostre entorn un lloc més habitable", expressa.
Rutines, sostenibilitat i productes locals
D'aquesta manera, el camí que segurament seguirà a partir d'ara serà el de mostrar rutines que la fan sentir bé (ioga, exercicis de respiració o tipus d'esmorzars), eines per ser més conscient de "l'ara i l'aquí", consells per ser més sostenibles o recomanar productes de proximitat. També hi ensenyarà paisatges perquè creu que "és molt reconfortant i necessari per fer front a la vida tan frenètica que portem".
Un canal per aprendre català
La majoria dels seus seguidors són de Reus i del Camp de Tarragona, però explica que també rep feedback de gent d'arreu dels Països Catalans. Fins i tot, un noi la segueix des d'Argentina. "Hi ha gent que utilitza el meu canal per aprendre català o per repassar-lo, i així em genera una sensació molt gratificant". És conscient que, de moment, el seu canal és "petit" però valora molt totes les persones que li donen suport. No sap cap a on anirà aquesta aventura, però té clar que vol continuar "generant contingut en català" i li encantaria que "això pogués esdevenir una feina" que li assegurés "una vida digna"; però encara ho veu "molt llunyà". Reconeix que el fet d'usar el català "limita el públic al qual t'adreces", però que això no ha de suposar un problema.
Manca de referents
Preocupada per la disminució del català com a llengua habitual entre els joves, afirma que cal "augmentar la presència de creadors i creadores de contingut en català a les xarxes socials i a les plataformes" per tal de "que el català no visqui en l'alteritat".
Creu que, avui dia, és "una realitat objectiva que hi ha una manca clara de referents en català" i recorda que gran part del jovent de Catalunya va créixer amb el Club Súper 3 i reivindica la generació de Bola de Drac i del Detectiu Conan. D'aquesta manera, vol incidir en què la realitat no ha estat sempre com ara: "Fa uns anys, la televisió pública va ser capaç d'arribar a moltes famílies d'arreu de Catalunya i, amb això, normalitzar l'ús del català".
Lamenta que actualment "el català està assumint un rol de caràcter alternatiu" en tots els àmbits i que, a poc a poc, "s'allunya de la quotidianitat de moltes persones". Per revertir aquesta situació, apunta que és necessari un "debat complex" que s'abordi des d'un àmbit multidisciplinari; alhora que calen partides econòmiques i polítiques encaminades a aquesta qüestió.
Visibilitzar els diferents dialectes
Un altre aspecte a tenir en compte, assenyala Anglès, és la concepció de la llengua: "No l'hauríem de percebre com un bé capital, sinó com un bé comú i col·lectiu". El català és per a tothom i ha de representar totes les maneres de parlar-lo, per això és imprescindible "visibilitzar els múltiples dialectes que existeixen".
També remarca la importància de reivindicar el català "com a llengua d'acollida" i no caure en actituds racistes i classistes a l'hora d'utilitzar-la. "Tampoc hem d'acomplexar-nos", convida Anglès i afegeix: "Moltes de nosaltres som netes d'avis i àvies migrants, que han après l'idioma sense anar a l'escola i han lluitat per una immersió lingüística plena".
La reusenca Neus Anglès exclama que "tenim dret" a consumir oci plenament en català. De moment, ella ha decidit aportar el seu gra de sorra amb la posada en marxa del canal, que espera que amb el temps vagi creixent. "Tot el que pugui aportar, directament o indirectament, per a mi és molt important", conclou.
Nom a Youtube
Hola, bon dia. Si clica a "canal de Youtube" (a la segona línia del text) se li obrirà directament una pestanya amb el perfil de la Neus.
Per si vol buscar-la, el seu nom a Youtube és Neus Anbo.
Gràcies!
No la trobo a YouTube
Quin nick té la Neus a YouTube?. Com Neus Anglès no trobo res.
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics