A finals dels 60, durant una camoanya per la serra de Cardó, un grup d'espeleòlegs graciencs va descobrir les anomenades Coves meravelles a la població ebrenca de Benifallet. La troballa es va produir tot investigant altres cavitats ja conegudes, les Coves de l'Aumiudiella, i va servir per donar a conèixer un ric patrimoni natural al país. Les obertes al públic (meravelles i del dos) es poden visitar amb guies que en relaten les curiositats. I no en són pas poques.
La històrica Cova del dos
El recorregut començarà per la Cova del dos (perquè té un parell d'entrades), la més gran. És important per a la història local, ja que ha estat habitada en diverses èpoques. De fet, segons se subratlla en les visites, a la guerra civil va servir de refugi, tal i com evidencien les restes del foc que s'hi feia. A banda, s'hi van trobar un vas i una àmfora (es mostren reproduccions). La cavitat té 235 metres dels quals se'n veuen 25. No s'hi poden fer fotografies.
Acte seguit, els visitants podran accedir a una part de la Cova meravelles a través de tres espais. El primer, la sala del llapis, consta d'un munt d'estalactites primetes al sostre, i a la part de terra té una cortina d'estalagmites que rodegen una estalagmita totalment cilíndrica en forma d'espelma. Els més petits, per cert, podran jugar a descobrir on s'amaga la mà del gegant. Si no se'n surten, de ben segur que els guies us resoldran l'enigma.
El so de la pedra
A la sala de l'amfiteatre, la segona de les tres de la cova, hi teniu els petits llacs formats per l'aigua i al mineral que arrosseguen, i que fan unes formes circulars que semblen unes grades (d'aquí el nom). Una altra formació que hi veureu és el bròquil, que és degut als esquitxos de l'aigua i a la cristal·lització del mineral i la fistulosa anomenada vulgarment macarró (perquè és buida per dins).
Com a curiositat, a l'amfiteatre hi veureu unes formacions estranyes, que semblen desobeir la llei de la gravetat, anomeades excèntriques. Igualment hi ha les conegudes banderes, formacions que pengen del sostre i que és com si onegessin. S'hi poden captar imatges.
I, per finalitzar el recorregut, podreu conèixer la sala de la música, la més petita però la més especial. Conté tots els elements vistos prèviament, i és l'indret de la cova on gaudireu de la peculiar simfonia que pot produir la pedra. I és que la presència d'unes estalactites que unides formen una mena de tubs com els d'un orgue emeten diferents sons.
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics