Dissabte, 03 d'Agost de 2024

La plaça del Bisbe Grau

18 de Juliol de 2021, per Marc Busquets Obré
  • Una imatge de la plaça del Bisbe Grau

    Marc Busquets

El segon lliurament de la sèrie Racons de Reus el dediquem a una encara poc coneguda plaça del Carme. Dedicada al Bisbe Grau, es va inaugurar el febrer de 2019 després d'un període de millora a càrrec de les brigades municipals. Tot plegat, fruit de la iniciativa popular, que va instar el consistori a impulsar el projecte de reforma a través dels pressupostos participatius de 2018. S'hi van destinar 15.000 euros. 

La plaça del Bisbe Grau és un petit oasi a l'atapeït barri del Carme reusenc. Convida a seure, a desconnectar un instant de la rutina i de les vies obertes al trànsit, properes i de vegades sorolloses. Protegit pels arbres, l'espai acull el veí de la zona i el curiós que tomba, així com el reusenc atrafegat. Punt de trobada, és un racó del terme pensat com a refugi, i també per fomentar la convivència. 

Els brètols, això sí, ja n'han fet de les seves. La placa de la plaça llueix guixada amb noms d'aquells que necessiten deixar petjada al patrimoni, inclosos perfils a les xarxes per donar-se a conèixer. Un bloc de pedra, de 2002, dedicat al Bisbe, presideix l'espai. A la vora, la façana de la casa natal del religiós ostenta la placa amb garlanda i fulles, i l'escut del clergue. L'edifici, construït entre els segles XVIII i XIX al carrer de Sant Benet, incorpora precisament una petit capella dedicada a aquest. 
 

La placa de la plaça del Bisbe Grau Foto: Marc Busquets


Joan Baptista Grau i Vallespinós va néixer a Reus el 1832 es va morir a Tábara (Zamora) el 1893. Es va formar a la nostra ciutat i a Barcelona, per llicenciar-se el 1856. El 1859 va ser ordenat sacerdot i, tres anys després, nomenat canonge de la catedral de Las Palmas. Més endavant, va ser nomenat canonge a Tarragona, així com president de la Societat Arqueològica de Tarragona. El 1874, a banda, va fundar l'Associació de Sacerdots Missioners.

Posteriorment va ser designat com a bisbe d'Astorga. Va ser el 1916 quan a Reus es va decidir dedicar un carrer al bisbe (ara el trobem a l'entorn del barri Gaudí, si bé abans va ser a l'actual carrer de la Presó. La seva casa natal, sense gaire rellevància arquitectònica, és Bé Cultural d'interès local.
 

Detall de la façana de la casa natal del Bisbe Foto: Marc Busquets

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (1)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Comentaris

Tamino  18 de Juliol de 2021

Una plaza muy bonita...

Pero mal cuidada por parte del ayuntamiento. Sigo tus rincones Marc, y mis comentarios serán muy estrictos. Como en las fotos observo el gamberrismo es lo normal. Pero también el mantenimiento por parte del ayuntamiento brilla por su ausencia. ¿Que le vamos hacer? Es una plaza con historia, pero a quien le importa la historia, eso sí, hoy 18 de julio, revivimos el año 36, han pasado muchos años, y aún estamos con los muertos, cuando los vivos padecen tanto o más que los otros. ¿Se hace algo por los vivos? Pregunta con doble sentido, pues dejen en paz a los muertos.

Reportatges