Dissabte, 13 de Juliol de 2024

Les DO garanteixen que «el vi que fan les altres 200 empreses és legal»

21 d'Octubre de 2021, per Josep Maria Llauradó Serra
  • Salustià Àlvarez (DOQ Priorat), Pilar Just (DO Montsant) i Joan Arrufí (DO Terra Alta), en roda de premsa.

    Josep M. Llauradó

Crida conjunta de les tres denominacions d'origen afectades pel presumpte frau de l'empresa Reserva de la Tierra, una companyia comercialitzadora que col·labora amb diferents cellers de la Terra Alta, el Priorat i el Montsant. Les tres DO garanteixen que el vi que produeixen les altres 200 empreses "és legal" i que segueix "tots els controls" estipulats tant de qualitat com de procedència.

Salustià Àlvarez, president del consell regulador de la DOQ Priorat, ha explicat que van ser ells mateixos els que es van adonar a través de la queixa d'un consumidor que als supermercats s'estava venent vi a poc més de 4 euros l'ampolla amb l'etiqueta de la DO. Es tracta d'un preu molt per sota de la mitjana i que segons Àlvarez "és el mínim del cost real" de producció de vi a la comarca. Entre 2017 i 2019 van estar indagant fins que a finals de 2020 comencen a treballar en dur-ho a l'INCAVI, al Departament d'Agricultura i al Departament de Frau dels Mossos d'Esquadra, per tal que s'investigués.

Els tres representants, en roda de premsa, s'han mostrat "sorpresos" pel volum de la presumpta falsificació del vi d'aquesta empresa, que treballa amb diferents productors de vi de les tres zones. En aquest sentit han lamentat que si bé poden controlar la traçabilitat i la qualitat del vi embotellat que s'oficialitza davant la DO, no es pot fer de la mateixa manera amb el total de la producció si aquesta es multiplica en arribar a l'empresa comercialitzadora, en aquest cas Reserva de la Tierra. Són els tècnics de la DO els qui determinen si retiren o no el reconeixement en l'etiquetatge i en aquest cas no havien detectat cap irregularitat en cap dels cellers amb els que treballen.

Encara pendents dels resultats de la investigació, Pilar Just (DO Montsant), ha demanat "garantir el preu del producte" perquè els pagesos puguin "guanyar-se la vida d'una manera digna". Tant al Priorat com a la Terra Alta, la producció agrícola és sovint la principal activitat econòmica que manté la població ocupada i el fet que es rebentin preus pot incentivar encara més el despoblament. En cas que es permeti, segons Àlvarez, "les famílies estarien arruïnades".

Després de la presumpta "malifeta" i la troballa "inesperada", les tres DO no s'imaginen que "el treball que fan els cellers i els tècnics quedi malmès" si finalment es dictamina que la pràctica amb la que estan "molestos". Per això es proposen "assolir una major confiança" amb aquest tipus d'accions, en què estan pendents sobretot del que el consumidor també acaba detectant.

Per ara no tenen més detalls de la investigació, en mans dels Mossos d'Esquadra. La presumpta falsificació de distintius de garantia temen que acabi provocant una "pèrdua de valor" per la percepció del consumidor. Per aquest motiu, en cas de confirmar-se, preveuen denunciar pel "greu greuge" de posar el producte al mercat, un fet que podria ser fins i tot un delicte contra la salut pública.

[noticiadiari]45/43077[/noticiadiari]
[noticiadiari]45/43062[/noticiaJ
 

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Reportatges