En el marc dels actes commemoratius del centenari de Cels Gomis i Mestre (Reus, 1841 – Barcelona, 1915) l'Arxiu de Reus (carrer de Sant Antoni M. Claret, 3) ofereix aquest divendres, 6 de novembre a dos quarts de 8 del vespre, una conferència de la historiadora Dolors Marín, en què analitzarà la figura d'aquest folklorista i lliurepensador reusenc. Al mateix temps, una exposició amb documents del fons Cels Gomis de l'Arxiu es pot veure al vestíbul d'aquest equipament fins a mitjans de desembre.
La conferència 'Nous corrents de pensament transformador' analitzarà com a la segona meitat del segle XIX i començaments del XX emergeix un seguit de línies de pensament, molt presents entre les classes populars, que qüestionen l’ordre establert i la visió del món en la societat preindustrial: lliurepensament, racionalisme, anarquisme, construcció d’un món més just..., però també l’espiritisme com a forma d’espiritualitat no vinculada a la religió, que impregnen l’associacionisme obrer, la maçoneria..., un context en què cal ubicar la figura de Cels Gomis.
A l’espai de l’entrada de l’Arxiu s'hi pot trobar una exposició on s’exposen documents, provinents del fons Cels Gomis , que mostren el seu treball: llibretes de camp, apunts sobre el lèxic del territori on treballava, corrandes i refranys. Notes que organitza en fitxes o en reculls manuscrits on transcriu també aquells documents orals que fan referència a una determinada temàtica.
En l'organització d'aquestes activitats hi col·laboren l'Arxiu Municipal de Reus, la Biblioteca Central Xavier Amorós i l'entitat Carrutxa.
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics