Dimecres, 12 de Maig de 2021

Antenes de telefonia mòbil i salut pública

25 de Juliol de 2013, per Milena Aran
  • Antena de telefonia mòbil

    ACN

El projecte Governança Radioelèctrica de la Generalitat de Catalunya no és un projecte eficient a nivell de protecció de la salut, perquè es fonamenta en premisses que no responen als recents estudis científics, com l'Informe Bioinitiative 2012. El projecte del Govern es remet al 'Real Decreto 1066/2001', una normativa obsoleta que no considera els efectes no tèrmics dels camps electromagnètics, amb bases (normes de la ICNIRP) desfasades, que no protegeixen la salut humana, deficiències reconegudes pel Parlament Europeu i pel Consell d'Europa.

Segons l'Informe Bioinitiative, avalat per l'Agència Europea de Medi Ambient, "els actuals estàndards públics de seguretat que limiten aquests nivells de radiació són inadequats" per protegir la salut pública, en tant que "han de ser milers de vegades més baixos". Aquesta conclusió l'avala el Parlament Europeu que "constata que els límits d'exposició als camps electromagnètics establerts per al públic són obsolets, ja que no han estat adaptats des de la Recomanació 1999/519/CE del Consell, de 12 de juliol de 1999 i com és lògic no tenen en compte l'evolució de les tecnologies de la informació i de la comunicació, les Recomanacions de l'Agència Europea de Medi Ambient i tampoc no aborden la qüestió dels grups vulnerables, com les dones embarassades, els nadons i els nens".

En la mateixa línia, l'Assemblea Parlamentària del Consell d'Europa, en la Resolució 1815, de 27 de maig de 2011 declara que "cal revisar la base científica de les normes de l'exposició als camps electromagnètics realitzada per la institució ICNIRP, perquè tenen greus carències, i cal aplicar el principi ALARA amb relació als efectes tèrmics, així com també als efectes atèrmics o biològics de les emissions o radiacions electromagnètiques".

La normativa vigent a Catalunya es fonamenta en la vella Recomanació 1999/519/CE del Consell, recomanació que fins i tot el Parlament Europeu considera obsoleta. El 'Real Decreto 1066/2001' no protegeix la salut humana dels perills dels camps electromagnètics no ionitzants de dispositius que emeten radiació: el wi-fi, els telèfons sense fils, els telèfons mòbils i les antenes de telefonia, classificats oficialment per l'OMS i per l'Agència Internacional de Recerca contra el Càncer (IARC) com a potencialment cancerígens.

El 'Real Decreto 1066/2001' permet fins a 61V/m (volts per metre) d'intensitat de camp E per a freqüències de 2 a 300 GHz. Cal una nova normativa que redueixi la densitat de potència de la radiació de radiofreqüència almenys fins al límit d'un dècim de microvat per centímetre quadrat, és a dir a 0,6 V/m (volt per metre) d'intensitat de camp E, intensitat que segons el Consell d'Europa caldria reduir encara més, al límit de 0,2 V/m.

En la Resolució 1815 del Consell d'Europa, l'Assemblea Parlamentària del Consell d'Europa recomana als governs de la Unió Europea l'aplicació del Principi de Precaució, és a dir, prendre totes les mesures raonables per reduir l'exposició de les persones als camps electromagnètics, i especialment l'exposició dels nens i nenes i dels joves, que corren un risc més elevat de tumors al cap.

També cal recordar que l'Assemblea Parlamentària del Consell d'Europa recomana "el disseny en l'àmbit dels diferents ministeris (educació, medi ambient i sanitat), de campanyes d'informació dirigides als mestres, pares, mares i nens a fi d'advertir-los dels riscos específics de l'ús precoç, indiscriminat i prolongat dels telèfons mòbils i d'altres dispositius que emeten microones (wi-fi, telèfon sense fils,...)".

L'Ajuntament de Sant Sebastià ha fet una declaració institucional i s'ha adherit a la Resolució 1815 del Consell d'Europa. Convido tots els ajuntaments de Catalunya a l'adhesió a la Resolució 1815 del Consell d'Europa. I sobretot, cal incloure el projecte "pedagògic" del Govern i les conclusions de l'Informe Bioinitiative 2012: tumors cerebrals, electrohipersensibilitat, càncer de mama, efectes genotòxics (danys a l'ADN i efecte mutagen), i moltíssimes patologies més associades a l'exposició als camps electromagnètics. Cal que el Govern protegeixi la salut de les persones i apliqui les recomanacions de la Resolució 1815 del Consell d'Europa en el desenvolupament de la legislació de Telecomunicacions.

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (1)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Comentaris

AgentMutagen  29 de Juliol de 2013

Aix!!!

Benvinguts al Milenarismo!

Reportatges