El congrés dura tres dies i es presentaran un total de 25 treballs, entre ponències i comunicacions. Durant l'acte inaugural, el president de la fundació organitzadora Mutua Catalana, Joan Josep Marca, ha expressat que s'ha fet realitat "una necessitat per a Tarragona" i ha agraït a totes les entitats participants el seu "treball conjunt" pel patrimoni romà de la ciutat.
Aquesta primera edició, però, posa especial relleu en els descobriments epigràfics i, per tant, s'aprofita per rendir homenatge a l'expert en epigrafia llatina Géza Alfödy, també considerat un dels millors especialistes en Història Social del món romà. Per això l'exposició que es realitza paral·lela a les conferències és una mostra parcial de la seva inmensa producció científica.
De tota la seva obra exhibida destaquen la seva 'Història Social de Roma' i el seu primer volum del 'Corpus Inscriptionum Latinarium' però també el Die Römischen Inschriften von Tarrago, un document que evidencia la seva forta vinculació amb Tarragona —va ser, per exemple, el primer en desxifrar la inscripció perimetral del circ.
El congrés es celebrarà anualment, però els anys parells tindran lloc només ponències i sessions, mentre que als senars es presentaran les conclusions dels descobriments. D'aquesta manera es garanteix la continuïtat d'una activitat que busca situar Tarragona en el mapa arqueològic mundial.
La iniciativa compta amb un pressupost de 80.000 euros, finançats en un 75% per la Fundació Privada Mutua Catalana i el 25% restant pels patrocinadors: Diputació de Tarragona, el Port de Tarragona, Ematsa i Fiatc.
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics