Dissabte, 16 de Novembre de 2024

Baxerias ens prepara una mona de Pasqua

Cada setmana, Reusdigital ofereix una recepte de l’expert en cuina, Manel Baxerias. Aquest dissabte prepararem una mona Garlanda de Vilafranca del Penedès. Podeu consultar les seves receptes a www.irreductibles.cat/cuina/tag/manel-baxerias. Bona Pasqua!

30 de Març de 2013, per Manel Baxerias
  • La mona que ens aconsella el Manel Baxerias

    Cedida

Ingredients per dos garlandes:

Cinc-cents grams de farina de força; 10 grams de sal; 2 ous sencers; 75 grams de sucre; 50 grams mantega tova; 20 grams llevat en pastilla  o 1 sobre de llevat sec; Maizena (que és el que hem fet servir nosaltres); 120 grams d'aigua; 20 grams mistela o moscatell; 40 grams anís (dolç); ratlladures de la pell d’una llimona petita; 5 grams de canyella en pols; 5 grams de saliàndria molta; 20 grams de matafaluga en gra o molta, i un got d’anís per pintar la garlanda i una mica de sucre molt per ensucrar-la.

Per començar passarem per un molinet de cafè la saliàndria i lamatafaluga per fer-les lo mes fines possible. A continuació farem el que anomenem l’esponja de la massa, per tal d’aconseguir una massa amb més cos i força. En un bol petit, barregem 200 grams de la farina, amb el llevat i l’aigua. Ho farem fins que ens comenci a quedar una massa compacta, que no es trenca, però a la que encara li falta pastat per estar llesta. Així doncs, a mig pastar, ho deixem dins el bol tapat amb un film durant 30-60 minuts, fins que dobli la mida.

La nostra esponja ens ha agafat molt de volum, gairebé s’haurà doblat o fins i tot més. Aquest serà el moment de començar el pastat. En un bol gros, afegirem tots els ingredients sòlids de la fórmula; els 300 grams de farina restants, la sal, el sucre, les ratlladures de llimona, la canyella,la saliàndria, la matafaluga, i els hi donarem unes quantes voltes amb la mà per que quedin ben barrejades.

Afegirem llavors tota la resta d’elements. L’ou, l’anís, la mistela, la mantega (tova, mai freda) i l’esponja (la pasta reservada). Ara sí, començarem a barrejar enèrgicament tots els ingredients, per aconseguir una bona massa. Un cop comencem a lligar la massa i se’ns comenci a desenganxar de les parets del bol, la traurem i la treballarem sobre un taulell. Amb l’ajuda de les dues mans, l’anirem treballant fins que veiem que està ben pastada. Hem de tenir en compte que la considerem pastada quan adquireix un determinat cos i consistència, de aparença llisa i brillant.

Un cop pastat, tornem a posar-la dins el bol, la tapem amb un paper de film, i li donem una primera fermentació d’una hora en un lloc càlid de la cuina. En lloc d’aquesta fermentació ràpida, podem escollir deixar la massa tota la nit reposar dins la nevera, per que adquireixi més aromes i sabors, cosa que a més ens permetrà organitzar millor en horaris.

Passat aquest temps, dividirem la massa en dues porcions. Fem dues boles que aplanarem i amb els dits,  farem un forat al mig, que anirem ampliant al màxim possible per donar-li així la forma circular de les garlandes. Un cop fets els aros de pasta, els pintarem amb anís per que no ens agafin pell durant la fermentació i els deixarem fermentar en un espai càlid de la cuina, tapat amb un paper film, durant un parell d’hores, fins que gairebé doblin el seu volum.

Un cop hagin fermentat, procedirem a coure les garlandes durant 15-20 minuts aproximadament al forn, que haurem preescalfat a 200º, amb calor tant al sostre com a la sola. Abans però, el tornarem a pintar (amb molt de compte que no se’ns desinfli) amb més anís. Al treure’l del forn, i sense deixar que se’ns refredi del tot, el pintarem una altra vegada amb anís, i l’ensucrarem abundantment per sobre.

 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics