Dijous, 25 d'Abril de 2024

Carme Andrade: ‘La poesia no és quelcom allunyat de la vida de les persones’

13 d'Abril de 2014, per Albert Sas
  • Carme Andrade

    Cedida

Quina temàtica trobarà el lector als poemes del seu llibre?

La natura, els cicles vitals i la llibertat tant la individual com la col·lectiva. Aquests grans temes són temes recurrents en la meva expressió poètica i d’aquí prové el títol del poemari, Els cercles obstinats.

Aquest és el seu primer poemari, es tracta d’un somni fet realitat o més aviat de tota una sorpresa?

Es tracta d’una necessitat expressiva que s’havia anat congriant feia temps però que per manca de temps no havia pogut fer realitat. La publicació d’un llibre suposa un temps i una dedicació que no s’acaba tenint enllestit el material literari. I espero poder publicar el meu segon poemari en breu.

Els seus poemes venen acompanyats d’il·lustracions.

La imatge no és un complement del poema; per mi, les meves imatges són per elles mateixes una forma d’expressió artística autònoma que comparteix amb els poemes una necessitat d’objectivar el món interior.

Què s’ha de fer per promocionar la poesia entre els joves ?

La poesia no és quelcom allunyat de la vida de les persones. Si repassem els cicles vitals de les persones, veurem que la poesia està present en molts moments importants de la vida. Des del primer poema que l’infant recita dalt de la cadira el dia de nadal, passant pel poema abrandat de l’adolescent enamorat, (les carpetes dels adolescents estan plens de poemes amorosos). Pensem en el poema adreçat a la núvia el dia del casament en les bodes més tradicionals, etc.

El que ocorre és que sovint la poesia s’associa a gènere avorrit i només és una qüestió d’educació i sensibilitat artística. Per altra banda, hi ha més joves interessats per la poesia del que ens imaginem. A Reus mateix, tenim el concurs per a joves que convoca Òmnium Baix Camp, on cada any hi concorren un bon grapat d’autors joves. I he d’esmentar l’aposta per la poesia que realitza setmanalment el cafè Metropol de Tarragona de la mà d’un altre poeta, l’Òscar Palazón.

Què en pensa del moment que es viu a nivell cultural al Camp de Tarragona?

Pel que fa a escriptors i escriptores, crec que al Camp de Tarragona no ens podem queixar. No voldria començar a citar noms i a deixar-me’n algun però sí que voldria destacar la irrupció de la dona escriptora en les nostres contrades, algunes amb gran èxit de públic i amb temàtiques ben diverses. Concretament a Reus, no puc deixar d’esmentar un  grup de dones que escriuen i que s’apleguen sota el col·lectiu de Reusenques de Lletres, un col·lectiu que va néixer fa dos anys i que porta l’embranzida i el compromís d’una vintena d’escriptores de gèneres ben variats, des del periodístic, passant pel narratiu, per la investigació, per la poesia, a més de comptar amb la col·laboració d’una artista plàstica.

Com i on passarà la Diada?

La diada la passaré amb l’emoció que em suposa cada any el dia de Sant Jordi. Compraré llibres i roses per a familiars i amics i faré molta plaça, que és el que toca.

Quin llibre recomana per Sant Jordi?

En primer lloc recomanaria el llibre Biblioteques personals del col·lectiu Reusenques de Lletres i després aniria a buscar alguna reedició d’autors clàssics de casa nostra, per exemple penso amb Rodoreda, amb Sagarra o amb Pedrolo. Dels actuals, m’interessaria també per la darrera novel.la de la Marta Rojals o per algun dels escriptors o escriptores del Camp de Tarragona i quant a la poesia, serà una bona oportunitat per repassar o per descobrir la poesia de Joan Vinyoli.

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics