Dimarts, 16 d'Abril de 2024

Carod-Rovira: 'La gent ha vist que no hi ha cap altra sortida'

'Sense aquell Estatut rebregat, no seríem ara aquí'

15 de Setembre de 2015, per Carles Sabaté/ El Punt Avui
  • Josep-Lluís Carod-Rovira

    El Punt Avui

Va pronosticar la independència el 2014 i gairebé l'encerta.

De fet, el que jo vaig dir i escriure el 2007 és que el 2014 podria ser no l'any de la sobirania, sinó el de la democràcia, en el qual poguéssim decidir el nostre futur. I s'ha de reconèixer que el 9-N s'hi va acostar força.

Com valora la normalitat amb què es debat la independència?

Una cosa és normal quan ja no crida l'atenció pel seu caràcter minoritari o estrambòtic. La majoria ho han assumit amb naturalitat i ja forma part de la normalitat col·lectiva. Sempre haurem d'estar agraïts a la gent de la resistència que, com el Front Nacional de Catalunya i el PSAN, ho van defensar en temps difícils i remant contra el vent.

I el fet que milers de persones i partits hagin vingut cap a l'independentisme?

És la suma de molts factors, perquè diversos motius han acabat constituint una sola causa nacional: benestar, qualitat de vida, polítiques socials i infraestructures; motius culturals i lingüístics per assegurar vida normal a la llengua i la cultura nacionals, i motius democràtics perquè el poble expressi què vol a les urnes. Tot sumat és avui l'independentisme català. La gent ha vist que no hi ha cap altra sortida.

Tot va començar amb l'Estatut...

Efectivament. Després de 23 anys, sense que s'hagués fet cap pas per modificar l'estatus de Catalunya, el govern d'esquerres va promoure un nou Estatut. Era una jugada guanyadora: si hagués anat bé, cosa impensable, ens hauria acostat més a l'objectiu final. Si no, el rebuig demostraria que fins i tot governant l'esquerra, aquí i allà, Espanya no acceptaria mai un canvi positiu de més autogovern per a nosaltres. I la seva poca traça va fer obrir els ulls a molta gent. Amb Espanya no hi havia res més a fer que no fos anar-se'n. Sense aquell Estatut rebregat, ara no seríem aquí. Cal no oblidar-ho mai.

Funcionarà la llista única, tan diversa?

No hi ha una llista única, n'hi ha dues! La coalició CDC-ERC, que inclou candidats independents, i la CUP. Des de l'esquerra independentista, fins al centreesquerra i el centredreta independentistes, ningú que vulgui la independència té cap excusa per no anar a votar. Hi ha tot el ventall ideològic. Continuo pensant que amb tres llistes hi guanyàvem. Però entenc que molta gent no ho vegi així.

Què pensa quan s'acusa Junts pel Sí de salvar Artur Mas i de no tenir discurs social?

Una llista en què hi hagi el president d'un país i, alhora, també el cap de l'oposició és evident que és el símptoma d'una anormalitat política. El que cal és superar aquesta anormalitat d'una vegada i que puguem funcionar com un país normal, on es discuteixin les polítiques de govern, es contrastin projectes diferenciats i es persegueixi la corrupció. La no-resolució definitiva del conflicte nacional ajorna tot això i converteix en secundària qualsevol altra cosa, com la redefinició del sistema de partits.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics