Dimecres, 24 de Febrer de 2021

El Parlament de Catalunya aprova la llei que prohibeix l'ús d'animals al circ

La nova legislació ha estat impulsada per l'associació animalista tarragonina LIBERA! i la Fundació Franz Weber a través de la campanya 'Catalunya Lliure d'Animals en Circs' (CLAC)

23 de Juliol de 2015, per Redacció
  • Activistes de LIBERA! protesten contra l'ús d'animals al circ

    ACN

El Parlament de Catalunya ha aprovat aquest 22 de juliol amb un 79% de suport de la cambra la llei que prohibeix els circs amb animals a Catalunya. Aquesta llei ha estat impulsada per l'associació animalista tarragonina LIBERA! i per la Fundació Franz Weber (FFW) a través de la campanya 'Catalunya Lliure d'Animals en Circs' (CLAC). 

La nova legislació s'aplicarà a tots els animals salvatges, i només exclourà aquelles espècies domèstiques recomanades per un observatori científic en haver avaluat el patiment dels animals en tots els circs que recorrin Catalunya en el període de moratòria. La normativa entrarà en vigor d'aquí dos anys per tal que el sector circense pugui adaptar-s'hi i per trobar la fórmula més òptima de reubicació dels animals en cas que fos necessari. 

L'observatori científic que avaluarà els circs que s'intal·lin a Catalunya elaborarà un informe científic sobre el patiment i el tracte dels animals per comprovar si s'adapten a la legislació de protecció animal, així com també determinarà quines espècies domèstiques no mostren patiment per tal de recomanar al Parlament la seva exclusió en la prohició. D'aquesta manera, dictarà el llistat definitiu dels animals als quals s'aplicarà aquesta llei. Els resultats d'aquest estudi serviran com a referent mundial, cosa que convertirà de nou a Catalunya en pionera en matèria de protecció dels animals.

Formaran aquest observatori científics i acadèmics dels àmbits de l’etologia, la veterinària i la zoologia, representants dels col·legis professionals d’advocats i de veterinaris, representants dels circs que tinguin espectacles amb animals domèstics i les entitats de protecció dels animals.

Les raons del Parlament

El Parlament ha decidit incloure en la prohibició els animals salvatges i esperar a que l'observatori determini quines espècies domèstiques també s'han d'incloure perquè la majoria de països on s'ha efectuat aquesta prohibició només ha contemplat els animals satvatges, tal com passa també als més de cent municipis catalans que ja no permetien la instal·lació d'aquest tipus de circs. La cambra vol tenir en compte la valoració dels científics que afirmen que els animals domèstics també pateixen als circs, ja que tenen la mateixa capacitat d'estressar-se que els salvatges, cosa que els provoca problemes físics i psicològics greus.

L'associació animalista tarragonina LIBERA! i la Fundació Franz Weber, impulsores d'aquesta llei, valoren molt positivament la seva aprovació i consideren que "el treball de l’observatori serà molt interessant ja que demostrarà que qualsevol animal domèstic pateix quan és obligat a romandre tancat en un circ, forçat a realitzar certes activitats i comportaments antinaturals, i sotmès a trasllats constants". 

El portaveu de la campanya CLAC, Leonardo Anselmi, afirma que "no ha exisitit mai enlloc en tot el món un observatori així", per la qual cosa crearia un precedent històric. Anselmi, en defensa del benestar dels animals domèstics, també ha assegurat que si l'estudi científic determina que totes les espècies pateixen als circs "Catalunya seria la frontissa entre les inexplicables prohibicions només amb salvatges, cap a les justes prohibicions amb tots els animals: si la natura no va discriminar en el moment d’atorgar-los capacitat de patir, la llei tampoc no hauria de fer-ho".

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (2)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Comentaris

Enric  23 de Juliol de 2015

El no al circ

és fer desaparèixer una tradició de sempre, així que a catalunya no hi ha cric amb animals ia la resta d'espanya si, es tot una comedia per apuntarse una medalla de llautò i sortir a la foto

Juan  23 de Juliol de 2015

Otra tonteria

Resulta que a los que les gusta el circo de siempre con animales se tienen que desplazar a Zaragoza, Castellon para poder ver un gran espectaculo, todo porque los señores diputados nos dejan sin los animales en el circo, muy bien y digo yo no estaria de mas que estos diputados se preocuparan de cosas mucho mas serias, no estaria de mas que nuestro parlamento fuera mucho mas serio y actuara con mas criterio y es que los animales en el circo no y los animales que se tortural por las ciudades que hacen los famosos Bous que les hacen, nada de nada, no pueden con ellos, con los del circo si, esto es apuntarse una medalla de llauto, que malos que son, solamente sirven para estas tonterias.