El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha respost a Gas Natural que "tothom sap què ha passat" a Reus i perquè i ha instat a reflexionar a "qui ha posat traves" per evitar que un cas com el de la dona morta a qui s'havia tallat el subministrament elèctric es torni a repetir. El president ha dit aquestes paraules després que aquest dimecres la companyia culpés la Generalitat de no desenvolupar el reglament que l'obliga a informar dels talls. Puigdemont ha afegit que no poden obligar les companyies a signar convenis i ha posat en valor que n'hi ha que no han posat inconvenients, com les d'aigua, mentre que d'altres sí que ho han fet. Ha esperat que a partir d'ara aquestes "se sentin més interpel·lades" a signar-los i ha defensat que la llei és "clara".
El president ha demanat que es faci una reflexió general sobre el que ha succeït per evitar un cas així es pugui repetir en un futur. "Catalunya sap què ha passat a reus i que no ha de passar d'ara en endavant", ha declarat des del Banc dels Aliments de Barcelona. Ha afirmat que el que li interessa és que d'aquesta tragèdia "surti una reflexió de qui se senti interpel·lat sobre quines actituds s'han de corregir per evita que es tornin a repetir situacions com aquesta".
D'altra banda, ha apuntat que "ningú pot obligar cap empresa a signar cap conveni" i que això depèn en part de la voluntat de les mateixes. Per això, ha destacat que n'hi ha algunes com les d'aigua que no han posat traves i que el subministrament d'aigua està garantit. En canvi, ha apuntat que hi ha altres companyies subministradores "hi ha hagut més problemes" i han posat "traves perquè s'apliqui" la voluntat política per eradicar el risc. "Si això ha de servir perquè qui no ha signat convenis se senti més interpel·lat, endavant", ha dit.
En aquest sentit, el president del Banc dels Aliments de Barcelona, Eduard Arruga, ha demanat que més enllà de "llençar-se la pilota" entre uns i altres cal que "cadascú faci el possible" per evitar casos com aquests. Per això, Puigdemont ha afegit que els fets de Reus demostren que "tothom té part de responsabilitat" i que "quan falla una peça de la cadena, no funciona". "Podem fer lleis, però s'han de complir i compartir, sobretot l'esperit, pel qual es fan les coses", ha declarat.
Peris: 'Ningú ha de defugir responsabilitats quan parlem d'una mort'
El delegat del Govern a Tarragona, Òscar Peris, s'ha pronunciat aquest dijous en relació a l'incendi mortal de la matinada de dilluns a Reus, en el qual va morir una àvia de 81 anys que estava sense electricitat i s'hi veia amb espelmes. "Ningú ha de defugir responsabilitats davant d'una persona morta", ha etzibat Peris, el qual ha reiterat que, si bé Serveis Socials coneixia la situació complicada de la família, la companyia hagués hagut d'avisar del tall de llum. "El que sí que realment ha fallat és la companyia, amb el protocol pactat, si cal millorar-lo ho farem, però qui no ha donat la informació que tocava és la companyia", ha declarat el delegat.
Peris ha recordat que la Generalitat ha donat uns dies de marge i a partir d'aquí s'obriran les diligències que pertoquin. En relació a si la sanció ha de ser exemplar, Peris considera que, més enllà de la quantia, cal "garantir que casos com aquest no passin".
El Síndic reclama més informació i mecanismes 'més àgils' per acollir-se al fons de pobresa energètica
El Síndic de Greuges, Rafael Ribó, ha reconegut aquest dijous que encara existeixen uns procediments "massa complexes" per acollir-se al fons d'atenció solidària en matèria de subministraments bàsics creat per la Generalitat i, en aquest sentit, ha reclamat mecanismes "més àgils", una major coordinació entre els agents implicats i la necessitat d'oferir més informació a la ciutadania per poder accedir a aquest fons. En aquest sentit, Ribó ha remarcat que fins ara només s'ha utilitzat un 15% dels recursos amb què el Govern l'ha dotat, que són uns 5 milions d'euros.
En relació amb l'anciana de 81 anys morta a Reus, el Síndic ha explicat que està a l'espera de la resposta que li remetin des de l'Ajuntament, del Govern i de Gas Natural per veure "què ha pogut fallat" i emetre una recomanació al respecte per tal "que no torni a fallar". Ribó ha explicat que des del primer moment en què la Sindicatura va conèixer la mort de la veïna de Reus de 81 anys es van adreçar a l'Ajuntament de Reus, al Govern i a la companyia subministradora "i ara estem a l'espera de poder estudiar les seves respostes i aleshores podrem dir què veiem que pugui haver fallat i que recomanem perquè no torni a fallar".
Sense referir-se al cas de Reus si no parlant de forma general, el Síndic ha demanat més "informació, formació i coordinació" en relació amb el fons de pobresa energètica ja que "s'utilitza com a molt en un 15%". Rafael Ribó ha destacat que la Sindicatura de Greuges va ser pionera a Catalunya en "aixecar la barrera de la pobresa energètica" formant part com a soci fundador de la xarxa europea de síndics i defensors per a l'energia, on també hi participen el Regne Unit, França i Bèlgica. Així, el Síndic ha criticat que existint una normativa europea sobre pobresa energètica "no hi ha cap llei espanyola per combatre la pobresa energètica". "Només hi ha un bo social d'electricitat però això és una gota d'aigua a l'oceà i no s'aproxima als instruments que es fan servir ni al Regne Unit, ni a França ni a Bèlgica", ha afirmat Ribó.
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics