Els productors d'oli del Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre es mostren expectants pel futur dels aranzels que imposen els Estats Units. L'octubre de l'any passat el president Donald Trump va incrementar les taxes sobre l'oli envasat d'un 3,5% a un 25% i això s'ha traduït en un desavantatge competitiu respecte països com Tunísia, Portugal o Grècia, que no suporten el mateix cost aranzelari. Malgrat que el pes de les exportacions al mercat nord-americà és baix, el sector confia que un possible govern demòcrata reverteixi o suavitzi les polítiques proteccionistes de Donald Trump. Mentrestant, les DOP tarragonines ja han donat el tret de sortida a la collita de l'oliva, que enguany caurà entre un 25% i un 50%, segons la zona.
El president de la Denominació d'Origen Protegida (DOP) Siurana, Antoni Galceran, assegura que el sector està a l'expectativa del resultat de les eleccions als Estats Units. Les exportacions d'oli a aquest país no suposen una gran quantitat de la producció perquè el gruix es ven al mercat interior, però els productors catalans també se'n veuen perjudicats. El motiu, explica Galceran, és que empreses envasadores espanyoles estan important oli a granel de països tercers, l'envasen a l'Estat i finalment l'exporten a Nord-Amèrica. Com que l'origen de l'oli no és espanyol, el producte no queda sotmès als aranzels del 25% i, a més, les empreses no perden la venda.
Aquesta pràctica, però, devalua el producte local, segons el president de la DOP Siurana "L'augment de l'oferta es tradueix en una baixada de preus i això entra en competència amb el nostre oli", resumeix Galceran, el qual apunta que des de la DOP Siurana no s'ha exportat oli envasat als Estats Units durant l'últim any. El resultat de les eleccions nord-americanes no treu la son, des del punt de vista de poder rendibilitzar les exportacions, a les cooperatives d'oli de la DOP Baix Ebre-Montsià. Gairebé la totalitat de la producció mitjana de la DOP, al voltant d'uns 400.000 quilos d'oli anuals, l'absorbeixen els mercats català i estatal. Només de forma testimonial -entre un 1 i un 2%, com a màxim- surt a l'estranger. "Amb les produccions que tenim aquí encara no hem arribat a aquest punt. Tant de bo hi arribem. Això significaria que fem molt més oli, no el podem vendre tot aquí i l'hem de treure fora, apunta el president de la DOP, Jaume Roé.
Conscient dels problemes que generen els aranzels imposats pels Estats Units, explica que en molts de casos l'oli s'acaba envasant a països tercers amb acords de lliure comerç. Però la relativament baixa producció i forta competència -amb preus inferiors a la comercialització autòctona- encara no compensa l'esforç de donar el pas. Des de la DOP Terra Alta, segueixen "expectants" el resultat de les eleccions als Estats Units i la possibilitat que l'arribada a la presidència del país de Joe Biden, el candidat demòcrata, pogués acabar amb els aranzels del 25% imposats al sector des de l'any passat per Donald Trump. El president de la DOP Terra Alta, Josep Pere Colat, apunta que les vendes als Estats Units "han baixat de forma important" tot i que la denominació és de les més petites de Catalunya i tan sols hi exporta l'1% de la producció. "Com a sector seria important que hi hagués un canvi -en els aranzels- però no sabem tampoc quines polítiques portarà Biden", admet Colat.
Collita a la baixa
Mentrestant, la collita de l'oliva ja està en marxa a la demarcació. A la DOP Baix Ebre-Montsià, com ha passat en la majoria de zones productores de Catalunya, enguany les previsions de collita se situen al voltant d'un 50% per sota de la mitjana. Les pluges de la primavera durant la pol·linització van impedir que el fruit quallés. La qualitat però, serà elevada. La DOP de l'oli Baix Ebre-Montsià és l'única de Catalunya que envasa fins a cinc varietats diferents amb la seva producció.
Per la seva banda, la DOP Siurana estima una producció de 3.600.000 quilos d'oli, un 41% menys que la campanya passada –amb una xifra excepcional de més de sis milions de quilos. A banda de l'alternança pròpia del cultiu de l'oliva -amb un any bo seguit d'un de més fluix-, la reducció s'atribueix al mal quallat durant la primavera per un excés d'humitat. La collita serà curta però de gran qualitat. Enguany la DOP estrenarà una fira virtual, del 12 al 30 de novembre, per compensar la cancel·lació de fires presencials per la covid-19.
A la zona de producció de la Terra Alta, que inclou alguns municipis de la Ribera d'Ebre, es preveu una davallada de la collita d'entre el 25% i el 30% respecte les 700 tones d'oli que es van produir l'any passat, aproximadament. El quallat de la flor, amb les intenses pluges de la primavera, no va ser el correcte però la qualitat es preveu excepcional. Segons la DOP, així s'està certificant en els primers premsats, amb uns olis verge extra "de qualitat màxima" i un intens sabor afruitat. El Consell Rector de la DOP de la Terra Alta ha fet una aposta clara per donar a conèixer la seva varietat d'oliva autòctona, l'empeltre. És l'única DOP de l'oli de Catalunya amb una varietat diferenciada i s'ha comprovat que avançant la collita unes setmanes, cap a final d'octubre i principi de novembre, el resultat és un oli encara més afruitat i amb uns aromes "que sorprenen".
Preocupen, un anys més, els preus. El sector ve de campanyes molt nefastes i, independentment del rendiment, la mitjana de preus es manté entre els 35 i 40 cèntims d'euro el quilo. "La pauta la marca Andalusia però sembla que els preus poden anar una mica a l'alça. Veurem", indica el president de la DOP, Josep Pere Colat.
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics