Divendres, 19 d'Abril de 2024

És Sant Pere, malgrat tot

Els Campaners, els Guardadors de la Tronada, la Coordinadora de Danses Tradicionals i els Xalocs Grallers de Reus expliquen com viuen una Festa Major marcada per la Covid-19

26 de Juny de 2020, per Alba Cartanyà
  • Els Campaners de Reus aquest Sant Pere 2020

    Cedida

"Aquest any només anunciem que és Festa Major, no surten els gegants ni cap altre element festiu... és estrany", confessen els Campaners de Reus. Tot i que se senten "més importants" perquè són els únics que han pogut continuar amb la seva tasca, opinen que aquest és un Sant Pere "peculiar". En canvi, des de la Coordinadora de Danses Tradicionals estan "tristos" perquè no poden sortir als carrers a ballar, tot i que sí que han pogut mantenir els parlaments. "És molt diferent, és una situació que mai haguéssim pensat que viuríem", assenyalen. El mateix sentiment expressen els Guardadors de la Tronada, que tot i insistir amb propostes alternatives, no han aconseguit mantenir la tradició per la pandèmia. El que sí que es farà, tot i que de manera diferent, seran les matinades i els encarregats de tocar-les són els Xalocs Grallers de Reus. Aquests músics consideren "insuficient" el programa de la festa, se senten "desprotegits i oblidats" davant la situació i asseguren que, de totes les sensacions que els envaeixen aquests dies, es queden amb l'enyorança. 


Tocar les campanyes amb mascareta

Anna Serrano, membre dels Campaners de Reus, explica que els tocs "van anar molt bé" però que va ser "angoixant" el fet d'haver de portar mascareta, tenint en compte que entre els campaners es comuniquen amb la boca "perquè amb el so de les campanes no ens sentim els uns als altres", argumenta. Seguint amb les mesures d'higiene i seguretat derivades de la Covid-19, tots els campaners havien de portar els seus propis guants i es va limitar el nombre de persones que podien pujar, a unes cinc pel Toc de Festa i vuit pel Toc general.

"Mantenir la distància és difícil, perquè el Campanar és com és i les campanes són on són", assenyala Serrano. El grup està format per entre 20 i 30 campaners i normalment "no hi havia un màxim de persones" que podien pujar a tocar, recorda. Tot i que és "una Festa Major peculiar", des de l'entitat es valora "molt positivament la iniciativa de fer el màxim d'actes possibles" perquè asseguren que ningú sabia en quina situació seríem en aquest moment i "Sant Pere no es prepara en dos dies".

Sense balls al carrer

La "tònica general" dins de la Coordinadora de Danses Tradicionals és que la gent "està trista" i els fa pena no poder ser als carrers ballant, tot i que ho entenen "perfectament" donades les circumstàncies actuals. Una de les integrants, Helena Sardà, expressa: "Ens trobem amb l'ambigüitat que bars i terrasses estan oberts i la gent es pot reunir però activitats com la nostra no es poden fer". Recorda que des de la regidoria ja se'ls va avisar que això podia passar, però "no deixa de fer una mica de ràbia", admet.

L'aportació de l'entitat a la Festa Major d'enguany serà, com sempre, els parlaments. El procés de creació ha estat "semblant als altres anys", indica Sardà, i es gravaran en vídeo per ser retransmesos posteriorment. Des de l'entitat s'ha considerat que "ja hi ha prou cosa a les xarxes" i per això ja no tenen pensat compartir res més.

Amb una mirada esperançadora, Sardà creu que "reprendre l'activitat normal de cara a Misericòrdia, o quan es pugui, no serà complicat" perquè "en tenim moltes ganes i ho valorarem més". Constata que fins ara, es reunien 15 persones en una sala per assajar com un acte gairebé quotidià: "No ens pensàvem que algun dia no ho podríem fer", reflexiona. De moment, encara no tenen una data per tornar a reunir-se i estan atents a veure "com ho fan altres entitats a escala de Catalunya". "Fins que no puguem garantir les mesures que ens indiquen, no ens plantegem tornar a assajar", lamenta Sardà.

Un Sant Pere sense tronada

Els Guardadors de la Tronada de Reus han intentat, fins a l'últim moment, preservar la tradició d'encendre-la a la plaça del Mercadal. Com va explicar aquest mitjà, l'entitat es va adreçar a l'Ajuntament per proposar fer-la "a porta tancada" i, fins i tot, es va oferir a assumir-ne els costos econòmics. La resposta va ser negativa i, davant d'això, els Guardadors asseguren que continuaran lluitant perquè "es faci més endavant i com a homenatge especial a les víctimes i a les persones que han estat treballant".

Com a entitat, encara no han valorat el programa però entenen que és una Festa Major "trista". Creuen que "els polítics miren pel bé de la ciutadania" i fan una crida a la unitat per sobreposar-se a aquesta situació. Confien que l'any que ve podrà celebrar-se un Sant Pere en condicions normals i preveuen que serà "apoteòsic", per totes les ganes acumulades, tant de les entitats com del conjunt de la ciutadania.

Matinades des del campanar 

El que sí que ha resistit a la pandèmia són les matinades, tot i que es tocaran de manera excepcional a dalt del campanar. A més, hi haurà només 4 músics, quan normalment hi ha un grup més nombrós que es troba per tocar plegats. Per això, els encarregats d'aquest tradicional acte, els Xalocs Grallers de Reus, preveuen que enguany seran unes matinades "curioses". També admeten sentir "tristesa i resignació", perquè "els músics ens hem quedat desprotegits i oblidats davant d'aquesta situació", argumenta un dels membres, Jaume Cuartero. Tanmateix, reconeixen que potser haurien d'estar "agraits" per poder actuar, tenint en compte que d'altres entitats no poden fer res. Com a col·lectiu estan "decebuts" i valoren negativament el programa: "Tot i que entenem que s'ha fet el que s'ha pogut amb un pressupost sota mínims, creiem que es podrien haver tirat endavant moltes més iniciatives, tant per donar una empenta al sector cultural com perquè la ciutadania gaudís una mica més de la festa". 

Els membres del grup desitgen que l'any que ve la festa major de Sant Pere sigui "com totes les que hem viscut abans de la pandèmia", i estan convençuts que es viurà "amb una força i intensitat majúscules". Per altra banda, també esperen que algunes adaptacions d'actes que s'han hagut de fer aquest any no siguin permanents: "Que el que ha arribat per motius sanitaris no es quedi per motius econòmics". 

 

 

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics