Dimarts, 28 de Gener de 2025

Fot-li... Que ja és a la llibreries de Reus!

Jordi Romero i Josep Baiges retraten un centenar de ganxets a 'Fot-li que és de Reus', projecte literari finançat amb micromecenatge

27 de Setembre de 2018, per Jordi Garcia Arnau
  • El llibre de Romero i Baiges s'ha presentat aquest passat dimecres al vespre

    Centre de Lectura

Una vegada més, la sala del Centre de Lectura s'ha omplert, aquest passat dimecres al vespre, per la presentació de l'última iniciativa genuinament RTV. El dissenyador Jordi Romero i el polifacètic Josep Baiges ho han fet per mostrar aquest llibre a quatre mans on, a partir d'un perfil en blanc i negre dibuixat per Romero, Baiges hi acompanya un text d'una pàgina explicant curiositats i anècdotes de cadascun dels 100 personatges que integren aquest peculiar 'Fot-li que és de Reus' (Cossetània, 2018).

Hi haurà més llibres

En representació de l'editorial, Jordi Farré ha destacat que el projecte s'ha pogut fer realitat gràcies a un procés de micromecenatge que ha superat els objectius inicials amb molta rapidesa, una mostra més de l'interès i simpatia que ha despertat l'original idea de Romero i Baiges. Prologuista i presentadora del llibre, Marta Magrinyà ha subratllat per part seva el fet d'haver de fer la presentació d'un llibre davant els seus propis protagonistes, una idea ben inusual, que ha afirmat, de ben segur copiaran en d'altres llocs.

Magrinyà també ha valorat el fet que en siguin "només 100", tot dient que en podrien ser molts més, ja que "la nostra ciutat té alguna cosa especial per crear tants personatges curiosos i importants". I justament per aquest motiu, preveuen treure un o dos llibres més amb molts més personatges que no han pogut entrar en aquesta primera publicació. Magrinyà ha volgut acabar la seva presentació valorant l'encert del títol i recordant l'origen de la frase "Fot-li que és de Reus", que cal buscar en les guerres carlines del segle XIX i en el posicionament liberal que sempre ha tingut la nostra ciutat en temes polítics.

L'escriptor dels textos, Josep Baiges, ha posat en valor els trets característics que fan únic a cada ganxet que surt retratat en el llibre i sempre amb una mirada afable i divertida, tal i com és ell. Baiges ha fet un agraïment a l'editorial Cossetània de Valls tot esmentant que la capital de l'Alt Camp té un campanar una mica mes alt que el de Reus, i finalment també ha volgut tenir un record per a la figura del seu pare, un dibuixant amb "la doble nacionalitat de Reus i Riudoms".

'La millor ciutat del món'

Jordi Romero s'ha centrat en el procés de creació del llibre, i com, a partir d'uns dibuixos que havia penjat al seu mur de Facebook, es va posar en contacte amb el Josep Baiges per donar-li la forma definitiva al llibre. Romero, amb una llarga carrera de dissenyador a Barcelona, es va mostrar com un amant del blanc-i-negre i de les formes clares i simples que il·lustren el llibre.

Ha tancat els parlaments, l'alcalde de Reus, Carles Pellicer, tot afirmant amb orgull local que "vivim en la millor ciutat del món" i destacant l'originalitat de l'obra de Romero i Baiges. En acabar l'acte, s'ha servit un refrigeri del Forn Sistaré o bé del 'panarra volador', tal i com s'anomena Xavier Sistaré popularment.

Abans de la presentació, el dimecres a la tarda, els autors del llibre han passat pels estudis de LANOVA Ràdio, al programa 'Carrer Major', per parlar-ne:

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics